Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Tichetele de activităţi casnice pentru români: Ce valoare vor avea și cum pot fi preschimbate în bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tichetele de activităţi casnice pentru români: Ce valoare vor avea și cum pot fi preschimbate în bani

ANAF anunţă că de la 1 ianuarie 2024, românii vor putea beneficia de tichete de activităţi casnice.

Valoarea nominală a tichetului de activităţi casnice este de 15 lei şi poate fi actualizată anual. Tichetele de activităţi casnice nu sunt transferabile, nu pot fi utilizate pentru achiziţia altor bunuri şi servicii şi pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Practic activitatea ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic va fi nerumerată prin aceste tichete. Activitatea include: servicii de curăţenie/igienizare, spălatul/călcatul rufelor, servicii de croitorie, servicii de preparare a hranei, servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Tichetele de activităţi casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice.

La achiziţia tichetelor de activităţi casnice, beneficiarul casnic suportă doar valoarea nominală a acestora,costul de tipărire şi de distribuire fiind suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Beneficiarul casnic are obligaţia de a valorifica tichetele de activităţi casnice în termen de 12 luni de la data achiziţionării acestora

Beneficiarul casnic are posibilitatea de a returna tichetele de activităţi casnice achiziţionate şi neutilizate în 30 de zile de la împlinirea termenului de 12 luni de la data achiziţionării acestora, primind valoarea nominală a acestora din care se scade, în situaţia tichetelor de activităţi casnice emise în format fizic, pe suport hârtie, costul suportat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă cu tipărirea şi distribuirea acestora.

Pot fi remunerate prin tichete de activităţi casnice şi activităţile desfăşurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, reglementată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. În această situaţie, beneficiar casnic este reprezentantul legal al copilului, acesta din urmă fiind beneficiar al serviciilor prestate. Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, explică ANAF.

Între prestatorul casnic şi beneficiarul casnic se stabileşte un raport juridic prin acordul de voinţă al părţilor, fără a avea o formă scrisă, în vederea prestării activităţilor casnice.

Beneficiarul casnic şi prestatorul casnic convin asupra activităţilor şi a numărului de ore sau a volumului de muncă. Plata prestatorului casnic se face conform dispoziţiilor prezentei legi, cu tichete de activităţi casnice. Durata zilnică a prestării activităţilor casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani.

Valoarea minimă a contribuţiei lunare, calculată potrivit dispoziţiilor prezentei legi, pentru ca un prestator casnic să beneficieze de calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de stat (CAS), este contribuţia aferentă a minimum 85 de tichete de activităţi casnice, dar nu poate fi mai mică de 25% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea