Rămâi conectat

Actualitate

Tichete pentru lucrătorii casnici: Care este valoarea acestora, pentru activități cum ar fi prepararea hranei, grădinărit sau babbysitting

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete pentru lucrătorii casnici: Care este valoarea acestora, pentru activități cum ar fi prepararea hranei, grădinărit sau babbysitting

Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind reglementarea activităţii prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării acestuia în tichete cu valoare nominală de 15 lei. Au fost înregistrate voturi 97 „pentru” şi 11 împotrivă. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul de lege prevede impozitarea românilor care desfășoară „activități casnice” precum curățenie, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, babbysitting.

Noutatea este că persoanele care desfășoară activități casnice fără forme legale de muncă nu vor fi plătite direct cu bani, ci vor primi pentru munca depusă „tichete de activităţi casnice”.

Astfel, dacă vrei să chemi o femeie la curățenie în casă, cumperi de la ANOFM „tichete de activități casnice”, pe care i le oferi persoanei respective. Un tichet are valoarea de 15 lei.

Persoana care ți-a făcut curățenie se duce cu acele tichete primite la ANOFM și ANOFM îi dă banii, dar statul retrage contribuțiile și impozitul aferente.

Cu alte cuvinte, persoana care a muncit rămâne cu mai puțini bani în mână, pentru că va plăti taxe statului.

Potrivit proiectului, tichetele de activități casnice nu vor putea fi transferate altei persoane și pot fi preschimbate în bani în maximum 12 luni de la primirea acestora.

Numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii.

Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului. Activitatea trebuie să se desfăşoare în gospodăria beneficiarului casnic.

Proiectul, iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, stabileşte că angajaţii pot beneficia de aceste tichete şi sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Pentru veniturile realizate din desfăşurarea activităţii, prestatorul casnic datorează impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale, dar nu are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, cu excepţia articolului 13 alineatul (1), care prevede că „în scopul aplicării prezentei legi, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale înfiinţează, până la 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă a desfăşurării activităţilor casnice”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români

Unirea Ziarul

Publicat

în

Soluție bazată pe tehnologii de recunoaștere a vocii și AI, dezvoltată de o echipă de programatori români O echipă de programatori români a dezvoltat o soluţie software bazată pe tehnologii de recunoaştere a vocii şi inteligenţă artificială (AI) care permite automatizarea părţi din scrierea de cod pe bază de comenzi vocale, scrie AGERPRES. Inovaţia a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea