Rămâi conectat

Actualitate

Tichete de masă 2022: Vești proaste pentru români. Nu toți angajații vor beneficia de bonurile majorate cu 50%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tichete de masă 2022: Vești proaste pentru români. Nu toți angajații vor beneficia de bonurile majorate cu 50%

Începând cu data de 1 iulie, valoarea tichetelor de masă s-a majorat cu 50%, însă nu toată lumea va beneficia de bonurile de masă de 30 de lei, numai anumiți angajați vor beneficia de majorare.

Vestea bună nu este însă pentru toți românii. Ținând cont de faptul că legea nu obligă firmele să ofere angajaților valoarea maximă a tichetului de masă, nu toată lumea va primi bonuri de masă mărite la 30 de lei.

Așadar, decizia ca tichetele de masă să valoreze 30 de lei aparține exclusiv angajatorului. Acesta va hotărî dacă are fonduri suficiente pentru a mări sau nu acest beneficiu. În ciuda faptului că poate părea un efort nesemnificativ pentru angajator, dacă se calculează la numărul de angajați, valoarea nu este deloc de neglijat, scrie DCNews.

Acesta este motivul pentru care nu mulți angajați vor mări valoarea tichetelor de masă, pentru că situația nu este deloc roz pentru firmele din România.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 1 iulie, decretul privind promulgarea Legii ce prevede majorarea valorii tichetelor de masă.

Este vorba despre actul normativ ce prevede majorarea valorii tichetelor de masă pe care angajatorii le pot oferi salariaților, de la 20 de lei la 30 de lei. Măsura se aplică de la 1 iulie.

Proiectul prevede că valoarea nominală maximă a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 30 de lei, potrivit amendamentului deputaților Adrian Solomon, Marius Budăi, Tudor Polak, Eva Andrea Csep, Dumitru Coarnă şi grupurile parlamentare PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale.

Motivul invocat de semnatarii amendamentului a fost „pentru a compensa, măcar parțial, creşterea preţurilor”. De asemenea, legea are ca obiect de reglementare instituirea posibilității ca plata taberelor pentru copii să poată fi făcută şi cu vouchere de vacanţă acordate părinţilor.

Proiectul a fost aprobat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 238 de „pentru”, unul „împotrivă” și șase abțineri.

Începând cu data de 1 iulie, valoarea maximă a tichetelor de masă a fost majorată de la 20,17 lei la 30 de lei pentru fiecare zi lucrată / angajat. În contextul economic actual, majorarea tichetelor de masă vine ca o necesitate și este cuprinsă în pachetul de măsuri socio-economice „Sprijin pentru România”, propus de Guvernul României.

Tichetele de masă reprezintă o indemnizaţie zilnică de hrană şi pot fi acordate salariaţilor de către companiile angajatoare, valoarea lor fiind scutită de taxe salariale. Candidații din piața muncii sunt foarte atenți dacă un angajator oferă sau nu acest beneficiu extrasalarial, atunci când se află în căutarea unui loc de muncă, arată datele unui studiu realizat de Edenred, platformă de servicii şi plăţi.

Concret, 3 din 4 angajați consideră că tichetele de masă sunt o componentă indispensabilă a pachetului extrasalarial, iar 3 din 5 urmăresc acest beneficiu la schimbarea locului de muncă.

„Toate sectoarele de activitate au fost afectate de fluctuațiile economice și evenimentele din ultima perioadă. Iar atât angajatorii, cât și angajații din România au resimțit din plin impactul, mai ales anul acesta. De aceea, salutăm majorarea valorii tichetului de masă și credem că reprezintă un sprijin real pentru angajați, pentru că susține puterea lor de cumpărare, în raport cu valurile repetate de creștere a prețurilor. În același timp, majorarea vine în sprijinul angajatorilor, care se confruntă cu o nouă destabilizare a pieței muncii, iar atragerea și loializarea angajaților devine o temă din ce în ce mai presantă și o prioritate de prim nivel. Observăm tot mai multe companii care includ acest beneficiu în pachetul extrasalarial oferit angajaților, optând pentru valoarea maximă”, a declarat Codruț Nicolau, Director General, Edenred România şi Benefit Systems.

Conform unui studiu de percepție realizat de către Exact Business Solutions, la cererea Asociației Profesionale a Emitenților de Tichete (APET), în decembrie 2021, 6 din 10 companii considerau că valoarea tichetelor de masă ar fi trebuit să crească, pentru a le asigura angajaților o alimentație corespunzătoare, iar 87% dintre angajatori consideră că tichetele îmbunătățesc calitatea vieții angajaților. În ceea ce privește angajații, 74% dintre aceștia au afirmat că tichetele de masă sunt o componentă indispensibilă a pachetului salarial, iar 60% dintre respondenții care vor să își schimbe locul de muncă vor tichete de masă în pachetul de beneficii salariale.

Angajații care primesc carduri de masă le pot utiliza în cadrul unei rețele extinse de parteneri Edenred, care include supermarketuri și magazine alimentare, numeroase restaurante din întreaga țară și platformele online de livrare Tazz și Freshful by eMag.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea