Tichete culturale 2022: Valoarea acestora a crescut la 380 de lei. Cum pot fi folosite
Tichete culturale 2022: Valoarea acestora a crescut la 380 de lei. Cum pot fi folosite
Începând cu luna septembrie, tichetele culturale au fost majorate la suma de maximum 190 de lei/lună, respectiv 380 de lei/eveniment. A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul privind stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2022.
Majorarea se aplică până în luna martie 2023 inclusiv. Până acum, valoarea unui tichet cultural era de 170 lei/luna, respectiv 350 lei/eveniment.
Astfel, Ordinul prevede
„Art. 1. — (1) Pentru semestrul II al anului 2022, valoarea sumei care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificările ulterioare, este de maximum 190 de lei/luna, respectiv de maximum 380 de lei/eveniment.
(2) Valoarea nominală stabilită la alin. (1) se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023″, se arată în Ordinul publicat în Monitorul Oficial.
Unde pot fi folosite tichetele culturale
Potrivit art. 21 din Legea nr. 165/2018, tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaților, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri și servicii culturale, cum ar fi:
- abonamente sau bilete la spectacole
- concerte
- muzee
- festivaluri
- târguri și expoziții
- parcuri tematice
- cărți, manuale școlare
- albume muzicale, filme etc.
Începând din luna februarie a acestui an, toate tipurile de tichete acordate salariaților se emit doar pe card, iar cele emise pe hârtie până la 31 ianuarie 2022 pot fi folosite în continuare până la expirarea acestora.
Salariații din România pot primi din partea angajatorului, lunar, tichete de masă care se acordă în funcție de zilele lucrate.
Acordarea tichetelor de masă este ceva opțional și nu obligatoriu pentru angajator însă în cazul în care acesta le acordă singura situație în care poate refuza să le dea anumitor angajați este numai în cazul în care respectivul salariat are funcția de bază la alt angajator.
Astfel că cei care decid că salariaților care lucrează câte patru ore pe zi nu trebuie să li se acorde tichete de masă cu valoarea maximă de 30 de lei, încalcă atât prevederile Codului muncii cât și Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare. Așadar, conform acestor prevederi, salariații part-time sunt egali în drepturi cu cei full-time, iar cât timp ambele categorii au funcția de bază la respectivul angajator, acesta trebuie să le ofere un tichet de masă de aceeași valoare indiferent că lucrează 2, 4, 6 sau 8 ore pe zi.
Conform normelor de aplicare ale Legii 165/2018, ce se regăsesc în HG 1.045/2018, prevăd la art. 10, alin. (3) că „salariații beneficiază lunar de un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate”, notează Avocatnet. În aliniatul următor se stabilește că în cazul angajaților cu un contract de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate doar de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază, iar în cazul tichetelor de masă acordarea se face conform alin. (3), mai exact un tichet de masă pentru fiecare zi muncită.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]