Rămâi conectat

Ştirea zilei

Testele de salivă în școli: AUR a depus o plângere PENALĂ. „Acest proces reprezintă un real risc de contaminare a elevilor”

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Testele de salivă în școli: AUR a depus o plângere PENALĂ. „Acest proces reprezintă un real risc de contaminare a elevilor”

Senatorul AUR Rodica Boancă anunţă că a depus o plângere penală „pentru zădărnicirea combaterii bolilor” în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă în unităţile de învăţământ, transmite Agerpres.

„Având în vedere faptul că testele pe care le primesc elevii şi pe care trebuie să le facă de două ori pe săptămână, în zilele de luni şi de joi, sunt trecute prin mâinile mai multor persoane, respectiv puse în punguţe pentru fiecare copil în parte şi apoi distribuite pentru fiecare clasă de către diriginţi/învăţători/educatori, consider că acest proces reprezintă un real risc de contaminare a elevilor şi, mai departe, a familiilor acestora”, a declarat Boancă.

Potrivit sursei citate, pe lângă transmiterea virusului SARS-CoV-2, „există un real risc” de transmitere şi a altor boli care pot fi declanşate prin manipularea greşită şi imprudentă a acestor teste făcute copiilor pe cale orală, în condiţiile în care testarea se poate face şi în şcoli de „către personal nespecializat”.

„În consecinţă, în măsura în care chiar şi o singură persoană care intră în contact cu multe teste, din cauza modului în care acestea sunt distribuite, ar fi purtătoare a virusului, există riscul ca virusul să se răspândească la un număr foarte mare de persoane”, susţine Boancă.

Amintim că luni, săptămâna aceasta, a fost prima zi când elevii s-au putut testa la școală sau acasă, de coronavirus, cu testele primite de la Ministerul Educației.

Procedurile ar fi trebuit să înceapă de joia trecută, dar, ținând cont de minivacanța de 1 Decembrie, în cele mai multe cazuri joi și vineri abia au fost distribuite testele.

Testele trimise în școli până acum ajung doar pentru săptămâna aceasta

Cele 6,5 milioane de teste antigen rapide pe bază de salivă au ajuns în școli și au fost date elevilor, iar o parte din ele sunt destinate angajaților din unitățile de învățământ. Aceste teste sunt suficiente pentru testarea din această săptămână, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro pe baza numărului de elevi și de angajați din sistemul educațional. Mai multe detalii aici.

86 de cazuri pozitive în școli, după prima zi de testare pe bază de salivă

Luni au fost depistate 86 de cazuri detectate pozitiv în școli, după prima zi de testare pe bază de salivă, anunță ministrul Educației, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Oficialul precizează că doar 700 de școli au aprobat să se facă teste elevilor în clase, unele parțial, altele pentru toți elevii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie Damaris Vasinc, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, s-a calificat al treilea an consecutiv la etapa națională a olimpiadei de istorie. Citește și: FOTO: Andra și Sarah eleve la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea