Teste grilă pentru clienţii băncilor: Persoanele care vor un împrumut ar putea da teste financiare
Teste grilă pentru clienţii băncilor. Persoanele care vor dori să apeleze la un împrumut bancar ar putea da teste financiare. Prin aceste teste instituțiile vor afla cine este bun platnic și dacă persoana respectivă își permite să ia un împrumut, mai ales că piața creditării s-a transformat.
Aceste teste vor fi realizate de patru bănci comerciale şi vor fi concepute din 10 întrebări. Pentru a fi admis, trebuie ca 8 răspunsuri să fie corecte. Momentan, exerciţiul nu este o condiţie pentru accesarea unui împrumut, conform Digi24.ro.
„De ce nu ar face băncile asa cum se dă certificatul de conducere auto. Clientul câştigă faptul că poate fi încadrat de bancă într-o categorie de risc mai bună, poate beneficia evident de o dobândă mai bună, de comisioane mai bune.”, spune Valentin Lazea, preşedinte Centrul de Politici Economice.
Pe de altă parte, Dana Demetrian, vicepreşedintele BCR, consideră că oamenii sunt de obicei tentanţi să îşi supraestimeze veniturile, motiv pentru care un test ca cel conceput de BNR poate ajuta la formarea unei imagini mai clare în ceea ce priveşte starea financiară a solicitantului de credit.
Măsura vine după un avans puternic al creditării. Împrumuturile în lei au crescut cu 22% faţă de mai 2017. Dar mulţi îşi numără cu atenţie banii pentru rate în condiţiile în care indicele ROBOR calculat la trei luni a ajuns la un maxim al ultimilor 4 ani: 3,13 procente. Pentru o rată la un credit Prima Casă pe 30 de ani, un client plăteşte în plus aproape 300 de lei faţă de anul trecut.
Indicele ROBOR a crescut mult în ultimul an. În septembrie 2017 era peste 1%, în decembrie sărea de 2 procente, iar în prezent a trecut şi pragul de 3 procente. Aceasta a rezultat un plus de aproximativ 300 de lei la rata lunară pentru un credit ipotecar.
Iar estimările din următoarele 12 luni nu sunt deloc optimiste. ROBOR este văzut de experţii CFA, în jurul valorii de 3,45% peste 12 luni.
„Ratele dobânzilor sunt în creştere, America a dat semnalul, UE mai ţine puţin hăţurile, dar le va scăpa imediat ce va da drumul la ratele dobânzilor, pe noi ne-a obligat inflaţia.”, spune Adrian vasilescu, consilier de strategie în cadrul BNR.
Sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol
Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol Românii se numără printre europenii care în anul 2024 nu și-au permis nici măcar o săptămână de vacanță departe de casă. În clasament suntem desupra grecilor și bulgarilor. Citește și: O parte dintre angajații care beneficiază de vouchere de […]
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]