Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Teste grilă pentru clienţii băncilor: Persoanele care vor un împrumut ar putea da teste financiare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Teste grilă pentru clienţii băncilor. Persoanele care vor dori să apeleze la un împrumut bancar ar putea da teste financiare. Prin aceste teste instituțiile vor afla cine este bun platnic și dacă persoana respectivă își permite să ia un împrumut, mai ales că piața creditării s-a transformat.

Aceste teste vor fi realizate de patru bănci comerciale şi vor fi concepute din 10 întrebări. Pentru a fi admis, trebuie ca 8 răspunsuri să fie corecte. Momentan, exerciţiul nu este o condiţie pentru accesarea unui împrumut, conform Digi24.ro.

„De ce nu ar face băncile asa cum se dă certificatul de conducere auto. Clientul câştigă faptul că poate fi încadrat de bancă într-o categorie de risc mai bună, poate beneficia evident de o dobândă mai bună, de comisioane mai bune.”, spune Valentin Lazea, preşedinte Centrul de Politici Economice.

Pe de altă parte, Dana Demetrian, vicepreşedintele BCR, consideră că oamenii sunt de obicei tentanţi să îşi supraestimeze veniturile, motiv pentru care un test ca cel conceput de BNR poate ajuta la formarea unei imagini mai clare în ceea ce priveşte starea financiară a solicitantului de credit.

Măsura vine după un avans puternic al creditării. Împrumuturile în lei au crescut cu 22% faţă de mai 2017. Dar mulţi îşi numără cu atenţie banii pentru rate în condiţiile în care indicele ROBOR calculat la trei luni a ajuns la un maxim al ultimilor 4 ani: 3,13 procente. Pentru o rată la un credit Prima Casă pe 30 de ani, un client plăteşte în plus aproape 300 de lei faţă de anul trecut.

„Îndemnul este să se ducă românii către creditele cu dobândă fixă, nu au dobândă variabilă în funcţie de un indice cum e ROBOR.”, a declarat Irina Chiţu, analist financiar.

Indicele ROBOR a crescut mult în ultimul an. În septembrie 2017 era peste 1%, în decembrie sărea de 2 procente, iar în prezent a trecut şi pragul de 3 procente. Aceasta a rezultat un plus de aproximativ 300 de lei la rata lunară pentru un credit ipotecar.

Iar estimările din următoarele 12 luni nu sunt deloc optimiste. ROBOR este văzut de experţii CFA, în jurul valorii de 3,45% peste 12 luni.

„Ratele dobânzilor sunt în creştere, America a dat semnalul, UE mai ţine puţin hăţurile, dar le va scăpa imediat ce va da drumul la ratele dobânzilor, pe noi ne-a obligat inflaţia.”, spune Adrian vasilescu, consilier de strategie în cadrul BNR.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea