Rămâi conectat

Curier Județean

Terapie prin artă pentru bolnavii de la Galda de Jos

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La aproximativ 17 km faţă de municipiul Alba Iulia, de pe şoseaua naţională DN 1, se poate zări pe culmea unui deal o clădire impunătoare: Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos. Amenajat pe locul unui fost castel, acest centru funcţionează din anul 1985; din construcţia veche s-au păstrat două corpuri de clădiri, iar alta nouă a fost construită astfel încât să corespundă nevoilor unui centru de asistenţă medico-socială. Acest centru este, în prezent, în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi asigură asistenţă medicală, găzduire, îngrijire, recuperare şi reabilitare pentru persoane adulte cu handicap neuropsihic, (având secţii atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei), pe o perioadă determinată sau nedeterminată, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor. Sunt oameni care zâmbesc, oameni cu suflet, oameni care au nevoie de dragoste şi de o casă; dar sunt oameni mai speciali pentru că au nevoi speciale. Toţi au câte o poveste pe care sunt dornici să o spună oricui este dispus să-i asculte; pe mulţi nu-i vizitează nimeni sau nu primesc scrisori, dar sunt persoane pline de empatie şi bunătate care se gândesc la oamenii din centru, cei care sunt dispuşi să-i ajute fără a primi ceva în schimb, poate, doar un zâmbet sincer de mulţumire.
Datorită implicării unor astfel de oameni cu suflet şi disponibilitate, (doamna Viorica Samson Manea, doamna Forro Agi, doamna Tat Marinela şi domnul Fodor Laci), s-a realizat un proiect de terapie prin artă, respectiv s-a reuşit formarea unui cor al beneficiarilor din CRRN Galda de Jos (14 persoane) şi a unui club de pictură. Acest proiect de terapie prin artă a contribuit la îmbunătăţirea stării de spirit, la creşterea încrederii şi, indirect, la creşterea calităţii vieţii participanţilor. Au început timid, dar treptat s-au transformat în persoane mai încrezătoare în posibilităţile lor, prin libertatea de exprimare pe care au dobândit-o prin cântec şi pictură. În acest context, vineri, 2 septembrie a.c., cu începere de la ora 17,00, în sala Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia – cu sprijinul doamnei director Ioana Bogăţan, plini de emoţie şi mândrie ei au prezentat un spectacol mulyical, care a cuprins arii din „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Aida” de Giuseppe Verdi”, „Chiriţa în provincie”, dar şi „Sârba pe loc” de Gheorghe Danga, „Frere Jaques” – cântec popular francez sau „Hush little baby” – cântec de leagăn american etc. De asemenea, în holul teatrului au fost expuse lucrările de pictură realizate în această vară. La spectacol au participat reprezentanţi şi membrii ai organizaţiilor neguvernamentale care se ocupă de problematica persoanelor cu dizabilităţi, precum şi oficialităţi ale administraţiei locale şi judeţene. (F.E.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea