Terapie prin artă pentru bolnavii de la Galda de Jos

La aproximativ 17 km faţă de municipiul Alba Iulia, de pe şoseaua naţională DN 1, se poate zări pe culmea unui deal o clădire impunătoare: Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos. Amenajat pe locul unui fost castel, acest centru funcţionează din anul 1985; din construcţia veche s-au păstrat două corpuri de clădiri, iar alta nouă a fost construită astfel încât să corespundă nevoilor unui centru de asistenţă medico-socială. Acest centru este, în prezent, în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi asigură asistenţă medicală, găzduire, îngrijire, recuperare şi reabilitare pentru persoane adulte cu handicap neuropsihic, (având secţii atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei), pe o perioadă determinată sau nedeterminată, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor. Sunt oameni care zâmbesc, oameni cu suflet, oameni care au nevoie de dragoste şi de o casă; dar sunt oameni mai speciali pentru că au nevoi speciale. Toţi au câte o poveste pe care sunt dornici să o spună oricui este dispus să-i asculte; pe mulţi nu-i vizitează nimeni sau nu primesc scrisori, dar sunt persoane pline de empatie şi bunătate care se gândesc la oamenii din centru, cei care sunt dispuşi să-i ajute fără a primi ceva în schimb, poate, doar un zâmbet sincer de mulţumire.
Datorită implicării unor astfel de oameni cu suflet şi disponibilitate, (doamna Viorica Samson Manea, doamna Forro Agi, doamna Tat Marinela şi domnul Fodor Laci), s-a realizat un proiect de terapie prin artă, respectiv s-a reuşit formarea unui cor al beneficiarilor din CRRN Galda de Jos (14 persoane) şi a unui club de pictură. Acest proiect de terapie prin artă a contribuit la îmbunătăţirea stării de spirit, la creşterea încrederii şi, indirect, la creşterea calităţii vieţii participanţilor. Au început timid, dar treptat s-au transformat în persoane mai încrezătoare în posibilităţile lor, prin libertatea de exprimare pe care au dobândit-o prin cântec şi pictură. În acest context, vineri, 2 septembrie a.c., cu începere de la ora 17,00, în sala Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia – cu sprijinul doamnei director Ioana Bogăţan, plini de emoţie şi mândrie ei au prezentat un spectacol mulyical, care a cuprins arii din „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Aida” de Giuseppe Verdi”, „Chiriţa în provincie”, dar şi „Sârba pe loc” de Gheorghe Danga, „Frere Jaques” – cântec popular francez sau „Hush little baby” – cântec de leagăn american etc. De asemenea, în holul teatrului au fost expuse lucrările de pictură realizate în această vară. La spectacol au participat reprezentanţi şi membrii ai organizaţiilor neguvernamentale care se ocupă de problematica persoanelor cu dizabilităţi, precum şi oficialităţi ale administraţiei locale şi judeţene. (F.E.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Aurelian 4 septembrie 2011 at 21:46

Excelenta ideie, ea a mai fost aplicata si in timpul cand director „la glumeti” a fost dr. Radu, si a dat rezultate, ca a fost urmata de „o cura”, cu lecitina de ricin(ricina, de 7 ori mai forte ca veninul de cobra). De fapt dr. Radu cauta antidotul pentru ricina, dar a avut rezultate in a scadea drastic numarul de nebuni(cadeau morti ca merele viermanoase). Antidotul la ricina inca nu s-a descoperit, cu toate laudele englejilor, asa ca cred ca la Galda de Jos, „La Glumeti”, cursa pentru a descoperii acest puto antidot, este inca deschisa!

Marinela Tat 6 septembrie 2011 at 17:43

Nu sunt \Glumeti\, sunt OAMENI. Poate mai oameni decat cei care posteaza rautacizme la adresa lor. Cu respect (inca), va intreb daca i-ati vazut sau i-ati auzit cantand? Le-ati vazut desenele? Sunt persoane talentate, care pot sa faca si altceva, dar au nevoie de cineva care sa le acorde aceasta sansa. Din pacate sunt mult mai multi cei ca dumneavoastra. E simplu sa-i etichetam pe ceilalti. Pentru ca in atata \democratie\, originalitate si \autenticitate\ am uitat un singur lucru: sa fim atenti la cei din jurul nostru.

Comentariile sunt oprite