Rămâi conectat

Curier Județean

Terapie prin artă pentru bolnavii de la Galda de Jos

Publicat

în

La aproximativ 17 km faţă de municipiul Alba Iulia, de pe şoseaua naţională DN 1, se poate zări pe culmea unui deal o clădire impunătoare: Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos. Amenajat pe locul unui fost castel, acest centru funcţionează din anul 1985; din construcţia veche s-au păstrat două corpuri de clădiri, iar alta nouă a fost construită astfel încât să corespundă nevoilor unui centru de asistenţă medico-socială. Acest centru este, în prezent, în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi asigură asistenţă medicală, găzduire, îngrijire, recuperare şi reabilitare pentru persoane adulte cu handicap neuropsihic, (având secţii atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei), pe o perioadă determinată sau nedeterminată, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor. Sunt oameni care zâmbesc, oameni cu suflet, oameni care au nevoie de dragoste şi de o casă; dar sunt oameni mai speciali pentru că au nevoi speciale. Toţi au câte o poveste pe care sunt dornici să o spună oricui este dispus să-i asculte; pe mulţi nu-i vizitează nimeni sau nu primesc scrisori, dar sunt persoane pline de empatie şi bunătate care se gândesc la oamenii din centru, cei care sunt dispuşi să-i ajute fără a primi ceva în schimb, poate, doar un zâmbet sincer de mulţumire.
Datorită implicării unor astfel de oameni cu suflet şi disponibilitate, (doamna Viorica Samson Manea, doamna Forro Agi, doamna Tat Marinela şi domnul Fodor Laci), s-a realizat un proiect de terapie prin artă, respectiv s-a reuşit formarea unui cor al beneficiarilor din CRRN Galda de Jos (14 persoane) şi a unui club de pictură. Acest proiect de terapie prin artă a contribuit la îmbunătăţirea stării de spirit, la creşterea încrederii şi, indirect, la creşterea calităţii vieţii participanţilor. Au început timid, dar treptat s-au transformat în persoane mai încrezătoare în posibilităţile lor, prin libertatea de exprimare pe care au dobândit-o prin cântec şi pictură. În acest context, vineri, 2 septembrie a.c., cu începere de la ora 17,00, în sala Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia – cu sprijinul doamnei director Ioana Bogăţan, plini de emoţie şi mândrie ei au prezentat un spectacol mulyical, care a cuprins arii din „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Aida” de Giuseppe Verdi”, „Chiriţa în provincie”, dar şi „Sârba pe loc” de Gheorghe Danga, „Frere Jaques” – cântec popular francez sau „Hush little baby” – cântec de leagăn american etc. De asemenea, în holul teatrului au fost expuse lucrările de pictură realizate în această vară. La spectacol au participat reprezentanţi şi membrii ai organizaţiilor neguvernamentale care se ocupă de problematica persoanelor cu dizabilităţi, precum şi oficialităţi ale administraţiei locale şi judeţene. (F.E.)

Publicitate

Curier Județean

Ordin de protecție pentru un bărbat de 35 ani: Și-a agresat iubita, în vârstă de 25 de ani

Publicat

în

Ordin de protecție pentru un bărbat de 35 ani: Și-a agresat iubita, în vârstă de 25 de ani

Un bărbat de 35 de ani, din Sebeș, s-a ales cu ordin de protecție provizoriu, după ce și-a agresat iubita, în vârstă de 25 de ani.

Polițiștii din Sebeș au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat concubina. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru violență în familie.

Electrica Furnizare Discount

La data de 30 iulie 2021, în jurul orei 00.30, polițiștii din Sebeș au fost sesizați, cu privire la faptul că o tânără, de 25 de ani, din comuna Câlnic, a fost agresată de către concubin, în timp ce se afla la locuința, din municipiul Sebeș, unde locuiește fără forme legale.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului și a răspunsurilor date de către victimă, față de bărbatul, de 35 de ani, din Sebeș, polițiștii au emis un ordin de protecție, pe o perioada de 5 zile, prin care i-a fost interzis să se apropie de femeie.

Față de bărbat cercetările sunt continuate, pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

Citește mai mult

Curier Județean

Tânără de 20 de ani, agresată de iubitul în vârstă de 18 de ani. Băiatul, din Blaj, s-a ales cu ordin de protecție provizoriu

Publicat

în

Tânără de 20 de ani, agresată de iubitul în vârstă de 18 de ani. Băiatul, din Blaj, s-a ales cu ordin de protecție provizoriu

Polițiștii din Blaj au emis un ordin de protecție provizorii față de un tânăr care și-ar fi agresat concubina. Tânărul este cercetat pentru violență în familie.

La data de 29 iulie 2021, în jurul orei 22.30, polițiștii din Blaj au fost sesizați, prin 112, de către o tânără, de 20 de ani, din Blaj, cu privire la faptul că, în urma unor discuții contradictorii avute cu partenerul său, ar fi fost agresată de către acesta.

Electrica Furnizare Discount

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de tânărul, de 18 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioada de 5 zile.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Citește mai mult

Curier Județean

SCANDAL la Cetatea de Baltă: Doi bărbați s-ar fi amenințat reciproc în timp ce se aflau pe o stradă din comună. Au fost reținuți de către polițiști

Publicat

în

SCANDAL la Cetatea de Baltă: Doi bărbați s-ar fi amenințat reciproc în timp ce se aflau pe o stradă din comună. Au fost reținuți de către polițiști

Doi bărbați din Cetatea de Baltă au fost reținuți de către polițiști, după ce ar fi provocat un scandal în timp ce se aflau pe o stradă din comună. Cei doi s-ar fi amenințat reciproc.

Poliţiştii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au reţinut doi bărbați care sunt cercetați pentru amenințare și tulburarea ordinii şi liniştii publice. Aceștia ar fi provocat scandal, în timp ce se aflau pe o stradă din comuna Cetatea de Baltă.

Electrica Furnizare Discount

La data de 29 iulie 2021, poliţiştii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei au luat măsura reţinerii, pentru 24 de ore, faţă de doi bărbați, de 20 și 42 de ani, amândoi din comuna Cetatea de Baltă, care sunt cercetați sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de amenințare și tulburarea ordinii şi liniştii publice.

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, în sera zilei de 28 iulie 2021, ar fi provocat un scandal și s-ar fi amenințat reciproc, în timp ce aflau pe o stradă din comună, tulburând ordinea și liniștea publică.

În cursul zilei de azi, 30 iulie 2021, reținuții vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare