Rămâi conectat

Curier Județean

Terapie prin artă pentru bolnavii de la Galda de Jos

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

La aproximativ 17 km faţă de municipiul Alba Iulia, de pe şoseaua naţională DN 1, se poate zări pe culmea unui deal o clădire impunătoare: Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos. Amenajat pe locul unui fost castel, acest centru funcţionează din anul 1985; din construcţia veche s-au păstrat două corpuri de clădiri, iar alta nouă a fost construită astfel încât să corespundă nevoilor unui centru de asistenţă medico-socială. Acest centru este, în prezent, în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi asigură asistenţă medicală, găzduire, îngrijire, recuperare şi reabilitare pentru persoane adulte cu handicap neuropsihic, (având secţii atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei), pe o perioadă determinată sau nedeterminată, în funcţie de nevoile individuale ale beneficiarilor. Sunt oameni care zâmbesc, oameni cu suflet, oameni care au nevoie de dragoste şi de o casă; dar sunt oameni mai speciali pentru că au nevoi speciale. Toţi au câte o poveste pe care sunt dornici să o spună oricui este dispus să-i asculte; pe mulţi nu-i vizitează nimeni sau nu primesc scrisori, dar sunt persoane pline de empatie şi bunătate care se gândesc la oamenii din centru, cei care sunt dispuşi să-i ajute fără a primi ceva în schimb, poate, doar un zâmbet sincer de mulţumire.
Datorită implicării unor astfel de oameni cu suflet şi disponibilitate, (doamna Viorica Samson Manea, doamna Forro Agi, doamna Tat Marinela şi domnul Fodor Laci), s-a realizat un proiect de terapie prin artă, respectiv s-a reuşit formarea unui cor al beneficiarilor din CRRN Galda de Jos (14 persoane) şi a unui club de pictură. Acest proiect de terapie prin artă a contribuit la îmbunătăţirea stării de spirit, la creşterea încrederii şi, indirect, la creşterea calităţii vieţii participanţilor. Au început timid, dar treptat s-au transformat în persoane mai încrezătoare în posibilităţile lor, prin libertatea de exprimare pe care au dobândit-o prin cântec şi pictură. În acest context, vineri, 2 septembrie a.c., cu începere de la ora 17,00, în sala Teatrului de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia – cu sprijinul doamnei director Ioana Bogăţan, plini de emoţie şi mândrie ei au prezentat un spectacol mulyical, care a cuprins arii din „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, „Aida” de Giuseppe Verdi”, „Chiriţa în provincie”, dar şi „Sârba pe loc” de Gheorghe Danga, „Frere Jaques” – cântec popular francez sau „Hush little baby” – cântec de leagăn american etc. De asemenea, în holul teatrului au fost expuse lucrările de pictură realizate în această vară. La spectacol au participat reprezentanţi şi membrii ai organizaţiilor neguvernamentale care se ocupă de problematica persoanelor cu dizabilităţi, precum şi oficialităţi ale administraţiei locale şi judeţene. (F.E.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Voucherele sociale vor putea fi folosite și în magazinele LIDL. Retailerul deține 3 magazine în Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

LIDL a transmis că plata cu tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România” se poate face începând din această lună, şi în magazinele sale din ţară, însă numai cu cardurile emise de Sodexo (județul Alba) şi UP România.

Mai exact, începând de azi, 10 august 2022, beneficiarii voucherelor pentru alimente pot merge şi la magazinele Lidl pentru cumpărături.

Compania precizează că deocamdată sunt acceptate cardurile sociale emise de Sodexo și Up România, ceea ce înseană că nu sunt acceptate şi voucherele Edenred.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Momentan, se va putea face plata doar cu tichetele sociale emise de Sodexo şi UP România”, a informat Lidl.

„Cu ajutorul acestor carduri se pot achiziționa doar produse alimentare, produsele din celelalte categorii disponibile în magazinele Lidl România se vor plăti separat, prin orice altă metodă de plată acceptată de retailer”, a adăugat compania.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 august| Concursul de muzică „Universul copilăriei”, parte din sărbătoarea estivală a Sebeșului

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”!

Atmosfera de festival este deschisă pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș. Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Nou director la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Ana Maria Bleanț, experiență de aproape 20 de ani în domeniul asistenței sociale

Primarul Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat faptul că postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia a fost ocupat de către Ana Maria Bleanț, în urma câștigării concursului.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu doamna Ana Maria Bleanț, care va ocupa, în urma câștigării concursului, postul de Director al Căminului pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia și cu doamna Adina Gădălean, fostul director interimar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doamna Ana Maria Bleanț vine cu o experiență vastă, de aproximativ 20 de ani, în domeniul asistenței sociale, dobândită în cadrul Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, care sunt sigur că o va ajuta la o bună coordonare și conducere a Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiu.

Pe această cale transmit un mesaj de mulțumire doamnei Adina Gădălean, pentru profesionalismul și dedicarea de care a dat dovadă în desfășurarea activității sale, iar doamnei director Ana Maria Bleanț îi urez mult succes, putere de muncă și reușite în noua funcție din cadrul instituției”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea