Tentativa de omor din Cetatea de Balta: Ce pedeapsă a primit bărbatul care și-a lovit un consătean cu toporul și un cuțit

Tentativa de omor din Cetatea de Balta: Ce pedeapsă a primit bărbatul care și-a lovit un consătean cu toporul și un cuțit

Un bărbat de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 1 lună de închisoare pentru tentativă de omor și tulburare a ordinii și liniștii publice.

Agresiunea a avut loc în 2 octombrie 2018, în comuna Cetatea de Baltă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul B. Ion Cosmin, în timp ce se afla pe o păşune (loc accesibil publicului) de la marginea localităţii Cetatea de Baltă, în prezenţa mai multor persoane, pe fondul consumului de alcool şi al unor neînţelegeri cu persoana vătămată L. C. T., i-a aplicat acesteia cu un topor şi un cuţit, lovituri care au vizat zone vitale ale corpului.

ELIT

Leziunile traumatice (3 plăgi tăiate şi o plagă tăiată – înţepată) au necesitat 16-18 zile de îngrijiri medicale şi i-au pus în primejdie viaţa, potrivit constatării medico-legale. Agresorul a solicitat schimbarea încadrării juridice, din tentativă de omor, în vătămare corporală, cerere respinsă de instanţa de judecată.

În cursul cercetării judecătoreşti inculpatul a declarat că persoana vătămată a fost cea care s-a înarmat cu toporul, iar martorii cu bâte, şi toţi au fugit după el cu scopul de a-l agresa. ”El a fugit la vale şi a luat un par pentru a se apăra, însă persoana vătămată şi martorii l-au ajuns din urmă şi l-au lovit în cap cu bâta, nu ştie cine, iar victima l-a lovit peste piciorul stâng cu muchia toporului, moment în care i-a luat victimei toporul, însă nu a reuşit să o lovească pentru că a fost dezarmat de către martori, apoi, a scos briceagul şi a continuat să fugă de cei care îl atacau. Nu îşi aminteşte să fi lovit victima cu briceagul şi apreciază că s-a rănit singură, ulterior. Nu ştie ce s-a întâmplat cu briceagul, consideră că este posibil să-l fi pierdut la locul incidentului. Incidentul s-a terminat întrucât a reuşit el să fugă”, se precizează în motivarea instanţei, care citează din declaraţia bărbatului.

Judecătorul a considerat că această depoziţie este, însă, în contradicţie cu ansamblul probator administrat în cauză, martorii relatând starea de fapt aşa cum a fost arătată în rechizitoriu. ”Nu rezultă din aceste declaraţii şi nici din raportul de expertiză medico-legală existenţa provocării, pentru a fi reţinută ca circumstanţă atenuantă aşa cum a solicitat apărarea. Martorii au relatat în mod corelat faptul că inculpatul a fost cel care a fost agresiv, care a avut corpuri contondente asupra sa. În cursul judecăţii a fost audiată martora L. V., care a menţinut declaraţia pe care a dat-o în cursul urmăririi penale şi a declarat în mod expres că restul martorilor nu aveau obiecte contondente asupra lor şi nici nu l-au lovit pe inculpat.

În ceea ce o priveşte pe victimă, aceeaşi martoră a mai arătat că acesta s-a ferit de loviturile inculpatului aşezându-se jos cu mâinile în sus nemaiavând timp decât să se apere şi în nici un caz să riposteze. Inculpatul a fost cel care a luat toporul din casă de sub pat ca să-l lovească pe victimă, dar nu a mai apucat decât cu cuţitul. Martora a mai arătat că tăietura a fost extrem de puternică încât «i-a căzut carnea de pe braţ», iar apoi inculpatul i-a mai aplicat o lovitură în piept şi în spate victimei în prezenţa celorlalţi martori. A mai arătat că toţi au fugit de la faţa locului fiind speriaţi de comportamentul inculpatului care a fugit şi el agitând cuţitul în sus şi «spunând că te-am omorât». Apoi, au chemat salvarea şi victima, care era plină de sânge, a fost transportată la spital”, se mai precizează în hotărârea judecătorească, care a rămas definitive, nefiind contestată nici de inculpat şi nici de către victimă Parchet.

Judecătorul a mai dispus confiscarea de la condamnat a obiectelor cu care a săvârşit infracţiunile: cuşit tip briceag, având lungimea de 19,5 cm din care 8,5 cm lama şi 11 cm., mânerul cu plăsele din textolit de culoare neagră; topor cu coadă din lemn, având lungimea de 93,5 cm, partea metalică având 10 cm lăţimea tăişului, depuse la Camera de corpuri delicte a Tribunalului Alba.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...