Ţelina, leguma regină a alimentaţiei

    Datorită proprietăţilor sale depurative şi diuretice, ţelina poate fi consumată în curele de slăbire, înlesnind procesul de eliminare a toxinelor din organism şi ajutând la digestie. Cercetări recente ale oamenilor de ştiinţă americani au demonstrat că uleiul esenţial de ţelină are rolul de a calma sistemul nervos central, ajutând totodată şi la scăderea hipertensiunii arteriale.
Este uimitor de câtă popularitate se bucură legumele exotice în defavoarea unor legume precum ţelina, legume cu tradiţie în bucătăria românească. Ignorând proprietăţile culinare şi medicinale ale acestei legume, nu puţini sunt cei care o cataloghează drept lipsită de importanţă pentru sănătatea cea de zi cu zi. În antichitate însă, ţelina era considerată o plantă sfântă, fiind cunoscută de către romani ca o plantă cu deosebite însuşiri medicale şi de vechii chinezi ca o plantă hărăzită să menţină agerimea şi tinereţea spiritului. Astăzi, ţelina este întrebuinţată atât în medicină, cât şi în bucătărie. De la ţelină se consumă cu precădere rădăcina, frunzele, tulpina şi ocazional seminţele. Rădăcina de ţelină reprezintă o sursă preţioasă de acid folic, fiind recomandată consumarea legumei în stare crudă de femeile care doresc să rămână însărcinate. Ţelina are un efect pozitiv şi asupra dereglărilor hormonale, ajutând la combaterea sterilităţii feminine şi la prevenirea impotenţei masculine. Graţie conţinutului său bogat de vitamine: A, B, C, K, PP şi minerale Na, K, Ca, Mg, Fe, P, I, Mn, Cu, ţelina reprezintă o legumă indicată nu numai în alimentaţia zilnică, pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi în perioadele de convalescenţă, în anemii (ţelina conţine o cantitate importantă de fier şi magneziu, necesare în tratarea stărilor de epuizare) sau în stările acute de surmenaj (ţelina conţine substanţe ce reduc hormonii stresului).
Bogate în vitamina C, frunzele de ţelină pot fi folosite cu succes şi extern în cazul degerăturilor sau al plăgilor, accelerând ritmul de cicatrizare a pielii. Datorită proprietăţilor sale depurative şi diuretice, ţelina poate fi consumată cu încredere în salate, în timpul curelor de slăbire înlesnind procesul de eliminare a toxinelor din organism şi ajutând la digestie. 100 de grame de rădăcină de ţelină conţin:
Calorii 14
Proteine 0.7
Lipide 0.2
Carbohidraţi 3
Fibre 1.6
Ţelina este indicată de asemenea şi în tratarea diverselor infecţii urinare, în tratarea afecţiunilor renale sau în combaterea gazelor intestinale. Uleiul volatil de ţelină se extrage din seminţele plantei prin distilarea cu vapori de apă. Uleiul de ţelină stimulează pofta de mâncare şi are un efect de purificare asupra sângelui, acţionând pozitiv şi asupra tractului urinar.

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419