Telescopul metalic al ”Observatorului astronomic”, statuie de aproape 50.000 euro, înjumătățit de albaiulieni sau turiști iresponsabili
Telescopul metalic al ”Observatorului astronomic”, operă realizată cu fonduri europene, care a costat aproape 50.000 euro, a fost distrus de albaiulieni sau turiști iresponsabili. Actul de vandalism a fost semnalat de un cititor al ziaruluiunirea.ro, care a trimis fotografiile prin intermediul secțiunii ”Știrea ta”.
Cu telescopul pe jumătate, statuia nu-și justifică prezența, fiind doar un obiect care ocupă spațiu lângă Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia. Opera oricum nu a reprezentat o atracție, aducând mai multe critici și ironii decât laude: privirea prin țeava de bronz fiind o surpriză neplăcută deoarece nu aducea nimic notabil, telescopul era proiectat spre partea exterioară a clădirii din apropiere, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că obiectivul a fost amplasat la întâmplare, într-un loc neinspirat.
În ultima perioadă au fost constatate mai multe distrugeri sau deteriorări, intenționate sau accidentale ale statuilor din bronz și panourilor de informare turistică din Alba Iulia, actele de vandalism fiind vehement criticate de primarul Mircea Hava care ”a amenințat” cu amplasarea unor camere video.
Firma beneficiară a contractului de execuție a statuii ”Observatorul astronomic” a fost Grup Corint. Obiectivul face parte dintr-un ansamblu de șase opere: Clopotul Unirii, Filozoful de lângă Universitatea „1 Decembrie 1918“, basorelieful Dacii şi Romanii, Steaua cu şapte braţe răsucite de lângă statuia lui Mihai Viteazul și mult controversata piramidă din Piața Cetății, toate având un preț unitar (în total 1,2 milioane de lei), fiind realizate cu bani din fonduri europene.
N. red.: Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii