Telescopul metalic al ”Observatorului astronomic”, statuie de aproape 50.000 euro, înjumătățit de albaiulieni sau turiști iresponsabili

Observatorul astronomic03Telescopul metalic al ”Observatorului astronomic”, operă realizată cu fonduri europene, care a costat aproape 50.000 euro, a fost distrus de albaiulieni sau turiști iresponsabili. Actul de vandalism a fost semnalat de un cititor al ziaruluiunirea.ro, care a trimis fotografiile prin intermediul secțiunii ”Știrea ta”.

Cu telescopul pe jumătate, statuia nu-și justifică prezența, fiind doar un obiect care ocupă spațiu lângă Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia. Opera oricum nu a reprezentat o atracție, aducând mai multe critici și ironii decât laude: privirea prin țeava de bronz fiind o surpriză neplăcută deoarece nu aducea nimic notabil, telescopul era proiectat spre partea exterioară a clădirii din apropiere, ceea ce i-a făcut pe mulți să creadă că obiectivul a fost amplasat la întâmplare, într-un loc neinspirat.

În ultima perioadă au fost constatate mai multe distrugeri sau deteriorări, intenționate sau accidentale ale statuilor din bronz și panourilor de informare turistică din Alba Iulia, actele de vandalism fiind vehement criticate de primarul Mircea Hava care ”a amenințat” cu amplasarea unor camere video.

Firma beneficiară a contractului de execuție a statuii ”Observatorul astronomic” a fost Observatorul astronomic02Grup Corint. Obiectivul face parte dintr-un ansamblu de șase opere: Clopotul Unirii, Filozoful de lângă Universitatea „1 Decembrie 1918“, basorelieful Dacii şi Romanii, Steaua cu şapte braţe răsucite de lângă statuia lui Mihai Viteazul și mult controversata piramidă din Piața Cetății, toate având un preț unitar (în total 1,2 milioane de lei), fiind realizate cu bani din fonduri europene.

N. red.: Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 ani sau cu amendă.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

14 Comentarii

Biciclisti de Alba 20 octombrie 2014 at 10:48

Trebuie instalate camere iar vinovații sa plătească prejudiciul.Porniți barierele sa nu mai intre atâtea mașini în incinta cetății, nu numai ca intra dar fac raliu pe porțiunea dreapta de lângă catedrala făcând producerea de accidente iminenta.

j 20 octombrie 2014 at 11:12

Vezi ca acele „camere” de care vorbesti au fost instalate deja fara stiinta ta si a multora carora nu le pasa ca sunt monitorizati la fiecare pas. Pentru neavizati… ar trebui sa stiti ca Alba Iulia a devenit incet incet un fief al „Big Brother” avand in vedere numarul de camere care au fost amplasate strategic in anumite puncte ale orasului si bineinteles chiar si in santurile cetatii (vedeti pe unii stalpi de iluminat). Cei care au ochiul format pentru asa ceva le-au vazut deja amplasarea si stiu despre ce vorbesc.
Acum revenind la subiect… „opera de arta” in cauza poate a fost distrusa insusi de creeator ca sa mai poata incasa inca o data 50.000€ !

j 20 octombrie 2014 at 11:14

Era sa uit… vedeti ca ala nu este Telescop si o replica a unei Lunete astronomice de tip Keppler. Asta asa pentru cultura generala a autorului materialului…

eu 20 octombrie 2014 at 11:27

dar avem acei, asa zisi „poliţisti” locali…cu se ocupa aceştia, ce atribuţii au? ii vedem doar plimbandu-se aiurea prin oras, fara niciun rost. De ce nu sunt pusi sa stea prin cetate, patruland? Bine ca ii platim si pe astia!

dolfi 20 octombrie 2014 at 13:42

ei sunt, ca si angajatele din magazinele dacia, camere de supraveghere ambulanta… doar ca cei mentionati in articol, stau prost cu spatiul de stocare!

grigore 20 octombrie 2014 at 13:54

Cum crezi ca pot fi supravegeate toate statuile din cetate de doi politisti ?
De spiritul civic ce spui?

Victor Viorel P 20 octombrie 2014 at 11:36

Aveam nevoie de telescop pentru campanie sa imi vad votantii de pe luna! :))))

Băselu şpriţurelu 20 octombrie 2014 at 12:24

Cînd mai spun câte-o prostie,
Sunt scuzat. S-avem rezon !
Că-s bolnav, chiar dus cu capu
Si e clar – am Parkinson !

Si m-apucă tremuriciu,
Cât ai spune unu-doi.
Insă ies cu pieptu-n faţă
Si arunc cu berea-n voi !

S 20 octombrie 2014 at 12:52

Singurul escroc, ce a ramas „priponit” in „opozitie”, ii Putorina, si ar fii bine sa cautati vandalii in „compania” lui, ca sigur ve-ti da si de autorii altor distrugeri!

dolfi 20 octombrie 2014 at 22:54

pai sa plateasca reparatiile din buzunarul lor aia care au fost de acord sa dea 50000 euro pe un pleu si un pic de beton!

S 21 octombrie 2014 at 11:26

Eu zic, @dolfi, sa le plateasxa, ma-ta, ca tot a facut un derbedeu!

Manitu 21 octombrie 2014 at 22:19

Eu zic: @S = @mda (care nu mai apare). Gresesc?

dolfi 21 octombrie 2014 at 22:56

bai avorton facut din mana la betzie, tu crezi ca toate mamele din lumea asta sunt curve ca ma-ta?

S 22 octombrie 2014 at 12:32

Nu am nimic cu ma-ta, nici cu tine, am doar cu postarile tale! Daca citesti cu atentie, am „penalizat-o pe ma-ta, doar ca a facut un derbedeu, si un „lucru slab”! De tine ii vorba, si nici intr-un caz de ma-ta, dar vad ca te ascunzi dupa „fustele ma-tii”!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...