Taxe și impozite locale 2023: Cine trebuie să depună rapoarte de evaluare și până la ce dată. Sancțiuni în caz de întârziere sau nedepunere
Taxe și impozite locale 2023: Cine trebuie să depună rapoarte de evaluare și până la ce dată. Sancțiuni în caz de întârziere sau nedepunere
Modul de calcul și limitele procentuale ale impozitelor aplicate imobilelor deținute de către persoanele fizice sau juridice din România sunt stabilite prin legea 227/2015 (Codul fiscal) actualizată.
Citește și: Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar
Prin Ordonanța Guvernului nr. 16 / 2022 a fost hotărât că pentru stabilirea valorii impozabile, începând cu data de 01.01.2023, se va folosi ,,Grila Notarială” adică baza de date cu valorile orientative a proprietăților imobiliare, administrată de Uniunea Notarilor Publici din România.
Însă, datorită faptului că trecerea de la vechiul mod de stabilire a valorilor impozabile (bazat pe raporte de evaluare) la cel nou este mult prea abrupt, existând multe tipuri de imobile necuprinse în ,,Grila Notarială” prin art.19 din Legea 370 / 2022 de aprobare a OG 16 / 2022 aplicarea prevederilor art 19 litera i. pct 106 și 107-116 din ordonanață se prorogă de la aplicare până la data de 01.01.2025.
Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023
Ca urmare, modul de calcul a valorilor impozabile a imobileleor se va face în continuare pe baza unor rapoarte de evaluare întocmite de un evaluator autorizat ANEVAR.
Ce este de făcut?
Conform ordonanței, direcțiile de taxe și impozite de la nivelul UAT-urilor trebuie să transmită contribuabililor notificări cu privire la necesitatea depunerii de rapoarte de evaluare pentru imobilele pe care le dețin și care intră sub incidența legii. Însă este de așteptat ca acest lucru să se întâmple, în anumite situații, cu întârziere, drept pentru care timpul de reacție să fie destul de scurt. În ajutorul contribuabililor voi prezenta o listă a imobilelor pentru care este necesară depunerea de rapoarte de evaluare:
•Persoanele juridice trebuie să depună rapoarte de evaluare pentru clădirile pe care le dețin și care au destinație rezidențială (de locuințe și anexele acestora) precum și pentru clădirile care au destinație nerezidențială (spații comerciale sau de producție inclusiv cu specific agrozootehnic).
Citește și: Punctul de pensie 2023: Începând cu 1 ianuarie valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.785 de lei
•Persoanele fizice trebuie să depună rapoarte de evaluare pentru clădirile care au destinație nerezidențială (spații comerciale sau de producție inclusiv cu specific agrozootehnic).
Rapoartele de evaluare trebuie depuse la direcțiile de taxe și impozite ale UAT-urilor până la data de 31.03.2023, dată după care nu vor mai fi luate în considerare iar ca și urmare se va calcula un impozit pentru o valoare impozabilă de cinci ori mai mare decât precedenta.
Până aici am lămurit cine trebuie să depună rapoarte de evaluare a valorii impozabile , care sunt imobilele pentru care trebuie depuse rapoarte și care este pedeapsa în caz de întârziere sau nedepunere.
Mai trebuie să lămurim un lucru, unde gasim un evaluator autorizat? În primul și în primul rând pe site-ul ANEVAR, apoi întrebând pe la prieteni sau cunoscuți ori accesând pagina de facebook ”Evaluari Imobiliare” sau căutând pe OLX.
Evaluator autorizat ANEVAR
ing. Adam Petru
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Program special pentru câștigători la Tribunalul din Alba: Elevii premianți la concursul ”Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului”
FOTO | Program special pentru câștigători la Tribunalul din Alba: Elevii premianți la concursul ”Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului” Elevii premianți ai Concursului de eseuri cu tema ”Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului”, organizat în perioada octombrie – noiembrie 2024, au participat la programul pregătit special pentru ei de către conducerea Tribunalului Alba. Citește și: „Ghinion” […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci