Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Impozitare pensii 2023: Românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei se vor bucura de o majorare a venitului lunar

În cursul anului 2022, de mai multe ori a fost discutată posibilitatea eliminării impozitării pentru pensiile până în 3.000 de lei. Acest concept nu este unul nou, însă până la momentul actual s-a aplicat doar în cazul pensiilor de până la 2.000 de lei.

Citește și: Noutăți Pensii 2023. Toate modificările din legea pensiilor care afectează pensiile de la 1 ianuarie 2023

Românii cu pensii între 2000 și 3000 de lei se vor bucura de o majorare substanțială a venitului lunar, pe lângă majorarea planificată pentru toți pensionarii din România de la 1 ianuarie 2023. Prin eliminarea necesității impozitelor pentru pensiile mai mici de 3000 de lei, aceștia vor primi câteva sute de lei în plus. Această veste bună a fost posibilă prin modificarea Codului Fiscal.

Pensiile până în 3000 de lei scapă de impozite

Într-o manieră tacită, în luna decembrie a trecut prin Senat o propunere legislativă de modificare a Codului Fiscal. Printre altele, acesta se reflectă în neimpozitarea pensiilor de până la 3000 de lei. În teorie, ar fi trebuit să există și o dezbatere pe marginea subiectului, dar aceasta nu a mai avut loc. Votul a lipsit și el, pentru că termenul de 14 decembrie nu a fost respectat, de aici și situația adoptării tacite. Până la urmă, singurul lucru care s-a întâmplat a fost lectura proiectului legislativ în plen de către președintele Senatului, Alina Gorghiu.

Citește și: Punctul de pensie 2023: Începând cu 1 ianuarie valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.785 de lei

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi după caz a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit Titlului V ‘Contribuţii sociale obligatorii’”, se arată în propunerea legislativă.

Inițiativa pentru acest proiect a venit de la PNL, iar parlamentarii își motivează efortul „în contextul creşterii accelerate a preţurilor de consum are loc erodarea puterii de cumpărare a persoanelor vârstnice cu pensii mici” şi propun majorarea plafonului de impozitare a pensiilor de la 2.000 la 3.000 de lei, „ca formă de compensare parţială a inflaţiei din ultima perioadă”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Black Coffee, DJ-ul desemnat “Man of The Year” în 2023, completează lineup-ul Untold 2024

Dan HENEGAR

Publicat

în

Black Coffee, DJ-ul desemnat “Man of The Year” în 2023, completează lineup-ul Untold 2024 Așteptat în fiecare vară cu emoție de fanii veniți din peste 100 de țări ale lumii, UNTOLD și-a reconfirmat statutul de festival de top, reușind ca în fiecare ediție să ofere experiențe unice. Organizatorii anunță un nou nume din lineup-ul festivalului, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea