Rămâi conectat

Actualitate

TAXĂ pe ambalaje, de 50 de bani, propusă de Guvern. Românii vor primi înapoi banii la stațiile de reciclare, ca și în țările din Vest

Ziarul Unirea

Publicat

în

Recent, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern privind instituirea unui sistem garanţie-returnare, care prevede că de anul viitor fiecare român va plăti 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpără, cu un volum de până la 3 litri.

Ulterior, ambalajele vor putea fi returnate în orice magazin, care va trebui să restituie clientului banii de garanţie sau să-i dea un voucher de cumpărături.

Paradoxul reciclării

Potrivit ministrului mediului, Mircea Fechet, sistemul garanţie-returnare funcţionează deja în peste zece state europene şi a dus la colectarea şi procesarea a circa 90% din deşeurile reciclabile puse pe piaţă.

„Odată cu implementarea acestui sistem, România va ieşi din paradoxul în care se găseşte astăzi: pe de-o parte o ţară sufocată de deşeuri iar, pe de altă parte, o ţară în care industria reciclatoare importă materie primă ca să supravieţuiască. Anual, îngropăm aproape 6 milioane de tone de deşeuri care, în loc să ajungă în industrie, ajung depozitate la groapa de gunoi. Acesta este şi motivul pentru care datele reciclării azi în România sunt infime: doar 14% la nivel naţional”, a declarat ministrul Mircea Fechet, joi, într-o conferinţă de presă.

Puncte de returnare în toate magazinele

Sistemul are reguli clare: de fiecare dată când cumpără o băutură, clientul va plăti 0,5 lei pentru ambalajul acesteia. Când va returna ambalajul gol, îşi va recupera banii.

„Populaţia trebuie să ştie că totul se va întâmpla exact ca în cazul coşului de cumpărături de la supermarketuri pe care îl deblocăm cu 50 de bani, sumă pe care o recuperăm imediat după ce am terminat cumpărăturile. La fel, sistemul garanţie-returnare presupune o garanţie de 50 de bani pentru orice ambalaj de băutură pe care o cumpărăm, sumă care va fi recuperată imediat ce ambalajele folosite vor fi returnate în orice magazin din România”, a mai spus Fechet.

Sistemul va fi obligatoriu pentru toate magazinele, indiferent că este vorba despre supermarketuri sau unităţi de mici dimensiuni.

„E important ca micile magazine să fie parte din sistem pentru că, astăzi, doar 30% din comerţul din România se face în supermarketuri. Restul de 70% se întâmplă în micile magazine. Fiecare magazin va putea opta pentru un sistem manual de colectare a deşeurilor predate de populaţie sau pentru sisteme automate, aşa cum vedem în alte state europene. Populaţia îşi va primi pe loc garanţia, indiferent de sistemul în care le va returna. E important de spus că, în magazinele de mici dimensiuni, va fi impusă o cantitate limită de predare a deşeurilor pentru a nu perturba activitatea acestor tipuri de magazine. Totodată, e important ca toată lumea să ştie că toate magazinele din România vor fi recompensate prin acest sistem cu un tarif de administrare a deşeurilor colectate”, a mai precizat ministrul.

De anul viitor

Conform sistemului definit prin proiectul de HG, cantităţile de deşeuri returnate în magazine vor ajunge ulterior în centre regionale de sortare pentru ca, mai apoi, să ajungă la reciclatori.

Întreaga infrastructură de preluare a deşeurilor din magazine va fi organizată printr-un operator unic de sistem, care va fi o entitate non-profit în care se vor găsi producători sau reprezentanţi ai acestora, dar şi retaileri.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021 şi prevede ca întreaga infrastructură să fie finalizată în termen de un an de la data selectării operatorului naţional de sistem.

Sursa: ebihoreanul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea