Taxa pe lux pentru mașini 2024: Cât costă și până când trebuie depus formularul la ANAF. Propietarii mai au la dispoziție câteva zile
Taxa pe lux pentru mașini 2024: Cât costă și până când trebuie depus formularul la ANAF. Propietarii mai au la dispoziție câteva zile
Declarația pentru taxa pe lux a intrat în vigoare în 17 iulie 2024. Așadar, proprietarii de mașini scumpe trebuie să completeze formularul 216 și să îl depună la ANAF în fiecare an până la data de 31 decembrie.
Citește și: Cei care obțin venituri din chirii trebuie să depună o cerere de înregistrare a contractelor la ANAF de la 1 ianuarie 2025
Declarația pentru taxa pe lux pe case și mașini scumpe este inclusă în Ordinul ANAF 3.738/2024, care a apărut în Monitorul Oficial și este în vigoare din 17 iulie 2024. Formularul 216 va fi folosit, astfel, pentru prima oară, în 2024, după ce taxa pe lux a fost introdusă în legislație prin Legea 296/2023.
Concret, formularul trebuie depus anual la ANAF (la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică e înregistrată ca plătitor de impozite și taxe) după cum urmează:
-persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, aveau în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2,5 milioane lei; termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 30 septembrie a anului fiscal curent;
-persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei; termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 31 decembrie a anului fiscal curent.
Formularul 216 trebuie completat și depus în format electronic, după ce acesta va deveni disponibil pe site-ul ANAF. Greșelile pot fi corectate prin depunerea unei declarații rectificative, care va include și informațiile raportate corect inițial.
„Declarația se completează de către contribuabil sau de către împuternicitul/ reprezentantul legal/ curatorul fiscal al acestuia, potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 (…), înscriind, corect, complet și cu bună-credință informațiile prevăzute de formular, corespunzătoare situației sale fiscale.
Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro”, scrie în actul normativ.
Cât este taxa pe lux și cum se aplică
Concret, posesorii de mașini scumpe, adică cele a căror valoare de achiziție este mai mare de 75.000 de euro, vor trebui să completeze și să depună la ANAF formularul până la data de 31 decembrie.
Taxa pe lux are o cotă de 0,3%, care se aplică diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii și plafonul de 2,5 milioane lei, respectiv diferenței dintre valoarea de achiziție a vehiculului și plafonul de 375.000 lei.
Spre exemplu, dacă valoarea mașinii este de 300.000 de euro, posesorul va plăti o taxă pe lux de 675 de euro (300.000 – 75.000 de înmulțit cu 0,3%). În cazul în care valoarea mașinii este de 400.000 de euro, taxa pe lux va fi de 975 de euro. Pentru o mașină de 100.000 de euro, taxa va fi de 75 de euro.
Taxa pe lux este diferită de impozitul anual pentru mașină, urmând să fie plătită separat către ANAF.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VREMEA în România: Temperaturi în scădere și vreme instabilă în prima săptămână completă din mai 2025
Vremea în România: Temperaturi în scădere și vreme instabilă în prima săptămână completă din mai 2025 În perioada 4-5 mai 2025, valorile termice diurne vor marca o ușoară scădere față de ziua precedentă în regiunile vestice și vor mai crește ușor în rest, astfel că vremea va fi în continuare deosebit de caldă pentru această […]
2 mai 2025 | Peste 23.000 de persoane votaseră până la ora 12.00 la secțiile din străinătate și prin corespondență
2 mai 2025 | Peste 23.000 de persoane votaseră până la ora 12.00 la secțiile din străinătate și prin corespondență Aproape 23.000 de persoane votaseră, vineri, 2 mai 2025, până la ora 12.00 (ora României) la secţiile din afara ţării și prin corespondență, în cadrul scrutinului pentru alegerea preşedintelui României. Numărul total de votanți era […]
Radu Georgescu: „Spre România vine cu viteză un asteroid financiar. Oamenii care ar trebui să pregătească țara pentru acest impact se bat între ei ca în filmele lui Bud Spencer”
Radu Georgescu: „Spre România vine cu viteză un asteroid financiar. Oamenii care ar trebui să pregătească țara pentru acest impact se bat între ei ca în filmele lui Bud Spencer” Economistul Radu Georgescu atrage atenția că spre România vine cu viteză un „asteroid financiar”, în vtreme ce oamenii care ar trebui să pregătească țara pentru […]