Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

TAXA de intrare în Muzeul Principia din Piața Cetății a fost aprobată de Consiliul Local Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*5 lei biletul pentru copii, 10 lei pentru adulți, intrare gratuită pentru preșcolari

Consilierii locali din Alba Iulia au aprobat, în ședința extraordinară de miercuri, proiectul de hotărâre privind ”Stabilirea taxei pentru vizitarea monumentelor istorice”, ce vizează, în special, taxarea intrării în Muzeul Principia din Piața Cetății.

sedinta cl la primarieInițial s-a propus ca prețul biletelor să fie în valoare de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți, însă proiectul a fost aprobat cu amendamentul consilierului PNL Cornel Sandu, care a cerut gratuitate pentru preșcolari.

Alte amendamente, venite din partea consilierilor PSD – intrare gratuită pentru albaiulieni sau un preț mai mic al biletelor, și din partea celor de la PP-DD – reduceri de preț pentru grupuri de elevi din Alba Iulia, au fost respinse la vot, fiind considerate ”populiste”, după cum a remarcat atât primarul municipiului – Mircea Hava, cât și o parte dintre consilierii PNL, care totuși, nu au votat împotrivă ci au preferat să se abțină de la vot.

Decizia a fost luată ”având în vedere faptul că în curând vor fi deschise atât locuitorilor acestui oraș cât și turiștilor anumite zone din Fortificația Vauban (Principia și altele), faptul că pentru restaurarea, amenajarea și introducerea în circuitul turistic al acestora s-au cheltuit sume importante de bani precum și faptul că aceste monumente vor necesita pe toată durata de existență lucrări constante de întreținere, conservare,restaurare, reparare”, după cum s-a arătat în raportul de specialitate care a însoțit proiectul.

Reamintim că, inaugurarea Muzeului Principia din Alba Iulia a avut loc anul trecut, în în luna mai, când de fapt a fost mai mult deschis doar pentru un simpozion organizat aici, cu restauratori arheologi, cercetători, istorici, reprezentanți ai administrației locale, după care obiectivul turistic a fost închis, în așteptarea unui regulament de funcționare.

Proiectul de punere în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada executării lucrărilor în Cetatea Alba Carolina a fost contractat în iunie 2012 pe o perioadă de 8 luni și ar fi trebuit finalizat în luna februarie a anului 2014.

Situl Principia este protejat de o construcţie modernă din oţel şi sticlă, formulă aleasă tocmai pentru a fi extrem de clar pentru oricine ce este vechi şi ce este nou, iar vizitarea se va face contra cost. În exteriorul clădirii de sticlă a fost amenajat un lapidarium unde sunt expuse câteva dintre monumentele de piatră reprezentative descoperite de-a lungul timpului la Apulum.

Amenajarea Principia a costat peste 16,5 milioane de lei, iar lucrările au fost executate de firma Grup Corint. Potrivit unor surse, muzeul va fi deschis publicului, cel mai probabil, de la 1 Mai.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea