Tariful pentru apă potabilă și canalizare crește procentual în județul Alba, în fiecare an, până în 2022
Operatorul județean de apă și canalizare, Apa CTTA Alba, crește procentual tariful, în fiecare an, până în 2022, pentru apa potabilă și canalizare, potrivit strategiei de tarifare impusă pentru accesarea de fonduri europene pentru construirea unor stații de pompare, epurare și tratare a apei.
În prezent, tariful pentru un metru cub de apă potabilă este de 3,01 lei, iar tariful pentru un metru cub de apă uzată este 2,86 de lei. Acesta va crește, procentual, cu 3,75% în 2017 și 2018, respectiv cu 3% în 2019, 2020, și 2021. În 2022, tariful la apa potabilă va crește cu 7%, iar tariful la canalizare va crește cu 13,5%, potrivit strategiei de tarifare.
Această strategie de tarifare este una dintre condițiile pentru accesarea fondurilor pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), pe structura mare apă și canal, a declarat, directorul APA CTTA Alba SA, Ștefan Bardan.
”Practic, în acest an, va fi o creștere de 0,11 lei (n.r. la apă potabilă). Strategia a fost făcută când s-a făcut documentația pentru accesarea acestor bani. Se vor face investiții, este vorba de două stații de epurare, una în orașul Abrud și una în orașul Baia de Arieș. Este vorba de patru magistrale mari de apă, de la Câmpeni la Abrud, de la Câmpeni la Baia de Arieș, de la Galda la Blaj și de la Galda la Aiud – Ocna Mureș. Acestea sunt câteva lucrări mari, de anvergură”, a declarat Ștefan Bardan.
Acesta a adăugat că strategia de tarifare a fost stabilită astfel încât să fie suportabilă pentru populație. Tariful pentru un metru cub de apă uzată va crește cu 0,10 lei în acest an.
Odată cu accesarea fondurilor pe POIM, vor fi construite stații de pompare a apei, stații de pompare a apei uzate, stații de tratare a apei și stații de epurare care vor genera costuri de exploatare suplimentare.
În urma acestor investiții va crește gradul de conectare la servicii de apă și apă uzată în județul Alba.
Operatorul de servicii de apă și canalizare va trebui să asigure o cofinanțare prin contractarea unui împrumut pentru proiectul de investiții de aproximativ 10,55% din valoarea totală.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum o oră
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii