Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tariful pentru apă potabilă și canalizare crește procentual în județul Alba, în fiecare an, până în 2022

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Operatorul județean de apă și canalizare, Apa CTTA Alba, crește procentual tariful, în fiecare an, până în 2022, pentru apa potabilă și canalizare, potrivit strategiei de tarifare impusă pentru accesarea de fonduri europene pentru construirea unor stații de pompare, epurare și tratare a apei.

apa-are-curge-la-robinetÎn prezent, tariful pentru un metru cub de apă potabilă este de 3,01 lei, iar tariful pentru un metru cub de apă uzată este 2,86 de lei. Acesta va crește, procentual, cu 3,75% în 2017 și 2018, respectiv cu 3% în 2019, 2020, și 2021. În 2022, tariful la apa potabilă va crește cu 7%, iar tariful la canalizare va crește cu 13,5%, potrivit strategiei de tarifare.

Această strategie de tarifare este una dintre condițiile pentru accesarea fondurilor pe Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), pe structura mare apă și canal, a declarat, directorul APA CTTA Alba SA, Ștefan Bardan.

”Practic, în acest an, va fi o creștere de 0,11 lei (n.r. la apă potabilă). Strategia a fost făcută când s-a făcut documentația pentru accesarea acestor bani. Se vor face investiții, este vorba de două stații de epurare, una în orașul Abrud și una în orașul Baia de Arieș. Este vorba de patru magistrale mari de apă, de la Câmpeni la Abrud, de la Câmpeni la Baia de Arieș, de la Galda la Blaj și de la Galda la Aiud – Ocna Mureș. Acestea sunt câteva lucrări mari, de anvergură”, a declarat Ștefan Bardan.

Acesta a adăugat că strategia de tarifare a fost stabilită astfel încât să fie suportabilă pentru populație. Tariful pentru un metru cub de apă uzată va crește cu 0,10 lei în acest an.

Odată cu accesarea fondurilor pe POIM, vor fi construite stații de pompare a apei, stații de pompare a apei uzate, stații de tratare a apei și stații de epurare care vor genera costuri de exploatare suplimentare.

În urma acestor investiții va crește gradul de conectare la servicii de apă și apă uzată în județul Alba.

Operatorul de servicii de apă și canalizare va trebui să asigure o cofinanțare prin contractarea unui împrumut pentru proiectul de investiții de aproximativ 10,55% din valoarea totală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea