Tarife unice la Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba
Angajatorii care din diferite motive şi-au pierdut datele din REVISAL, pot să şi le recupereze de la ITM
Taxele percepute de inspectoratele teritoriale de muncă pentru eliberarea de documente au fost modificate recent, printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial. De-acum, solicitanţii vor plăti acelaşi tarif pentru a obţine certificate, adeverinţe sau pentru a recupera date din Revisal, ne-a informat jr. Dorel Aurel Fiţ, inspectorul şef al ITM Alba. Taxele aplicate de Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, pentru eliberarea de certificate, adeverinţe sau alte documente, la solicitarea persoanelor fizice, juridice sau a persoanelor fizice autorizate au fost modificate printr-un recent ordin al Ministerului Muncii care a intrat deja în vigoare. Actul normativ stabileşte că angajatorii sau angajaţii care vor solicita documente sau furnizarea de informaţii din Registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL) vor plăti un tarif unic pentru toate serviciile, deşi până acum taxele erau diferite. Astfel, pentru eliberarea de certificate/adeverinţe/duplicate de adeverinţe în baza documentelor existente în arhivele ITM solicitanţii vor plăti 20 de lei/document, cu 30 de lei mai puţin decât tariful prevăzut în vechile reglementări. Acelaşi preţ, de 20 de lei, va fi plătit şi pentru eliberarea de certificate cu informaţii extrase din baza de date organizată la nivelul Inspecţiei Muncii, cu registrele generale de evidenţă a salariaţilor transmise de angajatori. În acest caz, tariful s-a majorat, întrucât vechile reglementări stabileau o taxă de 15 lei.
Cât costă de-acum furnizarea datelor din Revisal
Angajatorii care au pierdut informaţiile din Revisal, fie pentru că nu au salvat baza de date, fie că au salvat-o pe un suport extern însă acesta s-a defectat ori l-au pierdut, pot să recupereze datele de la ITM. Din 7 iunie 2013, angajatorii au posibilitatea de a recupera baza de date Revisal de la inspectoratul teritorial de muncă unde se află în evidenţă. Angajatorii medii sau mari trebuie să prezinte la ITM un dosar care cuprinde: cerere de recuperare a bazei de date; copie după certificatul de înmatriculare a societăţii; împuternicire semnată şi ştampilată, dacă persoana care solicită recuperarea bazei de date nu este reprezentatul legal al angajatorului; copie după actul de identitate al persoanei împuternicite. Apoi, ITM transmite solicitarea la Inspecţia Muncii şi imediat ce va primi baza de date o va pune la dispoziţia angajatorului. Potrivit recentului ordin, tariful pentru furnizarea datelor din REVISAL pentru refacerea conţinutului său la angajator va fi tot de 20 de lei, la fel ca în cazul eliberării de certificate/adeverinţe etc.
Pentru anumite servicii nu se percep taxe
Ca şi până acum, sunt unele servicii pentru care nu se percep taxe. Mai precis, nu se percep tarife pentru prestarea de servicii de către: instituţiile aflate în subordinea, în coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Muncii. Informaţiile furnizate se utilizează numai în scopul menţionat în solicitarea adresată de aceste instituţii, cu respectarea prevederilor Legii 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, cu modificările şi completările ulterioare; instanţele de judecată, organele de cercetare penală, organele fiscale, precum şi oricare alte instituţii pentru care actele normative prevăd scutirea de taxe, tarife şi comisioane; instituţiile cu care Inspecţia Muncii a încheiat protocoale de colaborare privind efectuarea de prestări de servicii cu titlu gratuit, necesare realizării atribuţiilor acestora, potrivit legii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”
Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]