Ziarul Unirea

Tăriceanu: ”Refuzul nemotivat al propunerii de premier – un exces de putere al președintelui Iohannis”

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că respingerea nemotivată a propunerii de premier reprezintă un exces de putere al președintelui Iohannis.

tariceanu„Gestul nemotivat al președintelui de refuz nu poate fi tradus decât ca un exces de putere pe care vrea să ni-l arate nouă, întregii țări, și care este extrem de păgubos, deoarece Constituția îi dă mai degrabă mandatul să fie factorul de echilibru și nu cel care declanșează crize politice în țară pe chestiuni de orgoliu sau de interese politice personale”, a spus Tăriceanu, la Parlament.

ELIT

În opinia acestuia, „lipsa oricărei motivații întărește bănuiala că președintele se angajează într-o luptă de putere”.

Tăriceanu a susținut că la întrevederea pe care a avut-o la Cotroceni, după anunțarea rezultatelor alegerilor, președintele Klaus Iohannis i-a transmis că va face tot ce îi stă în putere pentru a nu numi un premier PSD.

„Din păcate, la întrevederea pe care am avut-o a doua zi după anunțarea rezultatelor alegerilor, domnia sa mi-a spus foarte direct că va face tot ce-i stă în putință pentru a nu numi un premier din partea PSD și pentru a evita aducerea PSD la guvernare. Aceste afirmații nu au fost singurele care pe mine m-au pus pe gânduri, pentru că mai mult decât atât a spus că vrea să declanșeze un război total, lucru care iată astăzi îl vedem prinzând contur. I-am atras atenția președintelui atunci, cu toată considerația funcției pe care o are, că trebuie să privească la rezultatul alegerilor din 11 decembrie”, a precizat el, arătând că la întâlnirea respectivă a participat și copreședintele ALDE Daniel Constantin.

Tăriceanu consideră că se dorește declanșarea unei crize politice majore. „Suntem puși în fața unei realități pe care nu ne-o dorim. Se dorește declanșarea unei crize politice majore și de aceea va trebui să stăm să cumpănim foarte bine ce decizie vom lua, pentru că nu dorim să băgăm România într-o criză politică. (…) Președintele, așa cum acționează, forțează declanșarea unei crize politice”, a susținut președintele Senatului.

El a subliniat că șeful statului are rolul să găsească soluții și să armonizeze punctele de vedere divergente.

„Noi nu avem puncte de vedere opuse, noi ne bazăm pe două lucruri: votul de la alegerile din 11 decembrie, care este clar, concludent și nu poate fi în niciun fel interpretat de prevederile constituționale, respectiv decizia Curții care nu-i dă președintelui posibilitatea să facă astfel de jocuri. El trebuie să nominalizeze persoana care este desemnată de coaliția majoritară, care are majoritatea în Parlament. De aceea se numește republică parlamentară și nu, de exemplu, dictatură sau monarhie autoritară”, a arătat Tăriceanu.

Sursa: agerpres.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Părerea ta contează: Vicepreședintele Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, Victor Negrescu, vă invită să vă spuneți opinia despre viitorul educației

Europarlamentarul de Alba, Victor Negrescu, invită persoanele interesate de îmbunătățirea sistemului educațional să răspundă la mai multe întrebări, în cadrul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă și dezvoltată

Beniamin Todosiu, deputat USR-PLUS: În 2020 am declanșat revoluția bunei Guvernări. În 2021 continuăm să construim o Românie dreaptă, modernă… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

COMUNICAT DE PRESĂ| Florin Roman, deputat PNL de Alba: 50 de kilometri de covor asfaltic licitat pentru DN 75

17.868.799 lei, fără TVA este suma totala alocată de Regionala Cluj a CNAIR, pentru frezarea și turnarea covorului asfaltic pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!”

Klaus Iohannis, MESAJ de Anul Nou 2021:”Reîntoarcerea la normalitate este tot mai aproape!” Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

Omul de la Cupru 27 decembrie 2016 at 18:32

Iubitorului de penali…nu io zis nici un dentist….:sa nu mai mance rahat??…

Cosmin 27 decembrie 2016 at 20:56

Unde scrie in Constituție ca TREBUIE sa nominalizeze prim-ministru din partidul sau coaliția parlamentară majoritară? In primul rand acordul semnat intre pesede si alde dupa alegeri nu are nicio valoare. Legea spune ca trebuie ca acordurile sau coalițiile sa se formeze înainte de alegeri, vezi cazul USL. Dupa parerea mea,articolul din Constituție e foarte permisiv in privinta asta. Presedintele are libertate de miscare in nominalizarea premierului.

moliceanu 27 decembrie 2016 at 21:59

Motocicleanu se lasa purtat de val si pune in gura presedintelui mai multe lucruri pe care de fapt Johannis nu le-a rostit. Presedintele ar putea face publica inregistrarea intrevederii, asa cum a facut-o si Basescu dupa minciunile lui Ponta in urma unei intalniri avute, in vremea lor, la Cotroceni..

Augustin Zegrean: 27 decembrie 2016 at 23:14

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat, marti, ca seful statului nu poate fi obligat sa desemneze ca prim-ministru o persoana pe care nu o doreste, iar acesta nu poate fi un motiv de suspendare.
„PSD sa vina cu alta propunere. Asta se poate face. Nu-l poate obliga nimeni pe presedinte sa desemneze o persoana pe care nu o doreste.
Asta ar fi un motiv de suspendare? El isi face treaba. Constitutia ii da voie sa desemneze sau nu persoana care i-a fost propusa”, a adaugat fostul presedinte al CCR.
El a amintit ca Legea fundamentala nu prevede nicaieri cate propuneri de premier poate respinge presedintele.

Klay 29 decembrie 2016 at 9:40

Legi proaste si incomplete ” made in Romania”! E loc de interpretari, ambiguitati, ceea ce nu e bine .Asa se fac legile in general, toate au scapari.Deci Iohannis poate respinge pe rand 20-30-100 de propuneri!!! E normal??

Comentariile sunt oprite