Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Oameni şi locuri

Târgul de Fete de pe Muntele Găina: Perechile de îndrăgostiţi au fost “cununate” de Crăiasa din legendă

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

După săvârşirea slujbei de Te Deum, în prezenţa a peste 4.500 de participanţi a fost prezentat alaiul de nuntă,  cu  participarea  celor din comuna Sălciua.  S-a trecut apoi la vernisarea expoziţiilor meşterilor populari din judeţele Alba, Arad, Bihor şi Hunedoara, precum şi la cele gastronomice „Drumul Balmoşului”.

 Unul dintre cele mai aşteptate şi „gustate” momente de către toţi cei prezenţi l-a reprezentat primirea îndrăgostiţilor de către Crăiasa de pe Muntele Găina. Astfel, zeci de îndrăgostiţi au fost primiţi de aceasta pe o scenă special amenajată. Cu toţii au primit de la Crăiasă brăţări cu însemnele târgului şi ouă aurite. Totodată, îndrăgostiţii au fost înscrişi într-un registru special – „Registrul Îndrăgostiţilor”, iar fiecare pereche a primit câte un certificat care le atestă dragostea legată aici, în templul sacru al iubirii de sute de ani, Muntele Găina.

 Legenda Crăiesei de pe Muntele Găina

Se spune că pe munte locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur. Îndrăgostiții care veneau să-și mărturisească dragostea în fața Crăiesei, primeau de la aceasta câte un ou de aur. Apoi, lotrii au furat coșul cu ouă și găina fermecată. Urmăriți fiind, lotrii au scăpat coșul cu ouă în Arieș, care de atunci strălucește în soare fiind plin de pulbere de aur, și au ascuns găina într-o peșteră din Roșia Montană unde și astăzi se mai găsesc fragmete de aur din ouăle pe care le face găina.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea