Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

17 mai: Ziua mondială a hipertensiunii arteriale. Principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare

Ziarul Unirea

Publicat

în

17 mai: Ziua mondială a hipertensiunii arteriale. Principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare

Anual, la data de 17 mai, este celebrată Ziua mondială a hipertensiunii arteriale, pentru a încuraja cetăţenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută ce constituie principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare.

Această zi este promovată începând din anul 2005, de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League – WHL), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension – ISH) şi cu alte organizaţii, potrivit www.whleague.org.

Hipertensiunea arterială, definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală, care poate afecta inima, creierul, rinichii şi ochii, este numită ucigaşul tăcut, deoarece boala poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la invaliditate, infarct sau atac cerebral.

La nivel global, se estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu hipertensiune nu sunt conştiente de faptul că o au, iar dintre cele care conştientizează faptul că au această afecţiune, mai puţin de 20% o ţin sub control, potrivit site-ului Societăţii Internaţionale de Hipertensiune, http://ish-world.com/.

Societatea Internaţională de Hipertensiune Arterială, înfiinţată în 1966 şi înregistrată ca organizaţie de caritate în Anglia şi Ţara Galilor în decembrie 2007, s-a angajat să promoveze şi să încurajeze dezvoltarea cercetării ştiinţifice în domeniul hipertensiunii arteriale, cu aplicabilitate în întreaga lume, potrivit http://ish-world.com/.

În România hipertensiunea reprezintă o problemă de sănătate publică din cauza prevalenţei sale crescute la populaţia adultă. Potrivit unui studiu al Societăţii Române de Hipertensiune, efectuat în 2016, SEPHAR III („Studiu Epidemiologic asupra Prevalenţei Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului Cardiovascular în România”), în ţara noastră hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare şi este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.

Societatea Română de Hipertensiune este afiliată Societăţii Europene de Hipertensiune şi dezvoltă programe de educare a populaţiei, în vederea îmbunătăţirii gradului de informare privind hipertensiunea arterială. În acest an, Societatea a elaborat un comunicat de presă, ce cuprinde o serie de recomandări pentru pacienţii hipertensivi, îndeosebi în contextul desfăşurării pandemiei de COVID 19, boala pe care o produce noul coronavirus, SARS COV-2, aşa cum arată https://societate-hipertensiune.ro/ziua-mondiala-a-hipertensiunii-arteriale/. A

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

MESAJE de SFANTUL NICOLAE 2023. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de Sfantul Nicolae 2023. Felicitări, urări, SMS-uri și mesaje de Moş Nicolaie. Texte cu mesaje de Moș Nicolae haioase și amuzante. Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, în fiecare an, în data de 6 decembrie. De origine greceasca (Nikolaos), numele este format din doua cuvinte: nike, „victorie“ (de la nikao, „a invinge“), si laos, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare