Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2021, ANULAT din cauza vremii TOTAL nefavorabile
Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2021, ANULAT din cauza vremii TOTAL nefavorabile
Ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară în aer liber din România, a fost anulată din cauza vremii total nefavorabile, decizia fiind luată pentru a nu pune în pericol viața participanților.
Ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară în aer liber din România, a fost anulată din cauza vremii total nefavorabile, decizia fiind luată pentru a nu pune în pericol viața participanților.
Precizăm că zona Munților Apuseni a intrat vineri sub avertizare cod roșu de vreme severă iminentă, inundații, ploi torențiale, frecvente descărcări electrice, mai multe localități din zonă fiind deja grav afectate de viituri. Avertizarea a rămas valabilă și pentru ziua de sâmbătă. În acest context, organizatorii Târgului de Fete, Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, au cerut Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență să analizeze dacă sărbătoarea poate sau nu să mai fie organizată în condiții de siguranță pentru participanți, iar în urma consultărilor s-a decis anularea evenimentelor programate pentru sâmbătă și duminică pe Muntele Găina.
Citește și: Muntele Găina sau ”Muntele Dragostei” din Alba, unde are loc anual Târgul de fete, încărcat de legende și tradiție
Măsura s-a bazat, în special, pe faptul că manifestarea ar fi adunat mii de participanți din cel puțin 5 județe (Alba, Hunedoara, Bihor, Arad și Cluj), dar și pentru că drumul de acces pe Muntele Găina nu mai prezintă siguranță de trafic. De asemenea, numărul forțelor implicate în organizare (staff și tehnicieni de scenă, artiști, meșteri tradiționali, angajați de la ambulanță, jandarmerie, poliție, ISU sau muncitori care asigură alimentarea pe munte cu apă potabilă și cu energie electrică) nu mai poate fi asigurat din cauză că multe instituții și-au mobilizat oamenii în zonele afectate de inundații. Nu în ultimul rând, logistica de organizare a evenimentului a fost grav afectată în timpul Festivalului Național de Folclor „Sus, sus, sus, la moți, la munte” de la Câmpeni. Astfel, pentru a nu pune în pericol participanții care ar fi urcat pe munte și personalul implicat în organizare, autoritățile din Alba au decis anularea târgului.
„Cu tristețe în suflet, dar cu cea mai mare responsabilitate, am decis să anulăm ediția din acest an a Târgului de Fete de pe Muntele Găina pentru a nu pune în pericol viața participanților. Este o decizie grea, care a fost cântărită serios și care a fost necesară pentru siguranța participanților, dar și a celor câteva sute de persoane implicate în organizare. După cum știți, asupra Munților Apuseni s-a revărsat o adevărată urgie, iar zona se află sub cod roșu de inundații. Pe Muntele Găina, aproape în fiecare an, vremea a fost imprevizibilă, iar o furtună care s-ar porni în timpul manifestărilor ar putea avea consecințe extrem de grave.
Tuturor celor care iubesc tradițiile românești și își programaseră să participe la Târgul de Fete le spunem că anul acesta păstrăm sărbătoarea în suflete, cu speranța că ne vom reîntâlni cu siguranță, anul viitor, pe Muntele Găina. Din punct de vedere uman, trebuie să menționăm faptul că sâmbătă și duminică, chiar dacă ar fi numai soare pe munte și vreme frumoasă, ar trebui să fim, cu toții, cel puțin cu gândul și sufletul, alături de numeroasele familii care au fost grav afectate, în ultimele zile, de calamități”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina este cea mai mare sărbătoare românească în aer liber, fiind un brand al județului Alba, dar și al tuturor românilor. Ediția din acest an a sărbătorii era programată sâmbătă și duminică, 17 – 18 iulie 2021, pe platoul de pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1400 de metri. În program erau incluse concerte de muzică populară, ușoară și folk, expoziții de fotografie, proiecții de film, recitaluri cu muzică de fanfară, dar și un târg al meșterilor populari din zonă.
Echipa Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 12 minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii