Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ţara mea de dincolo de Prut

Publicat

în

    La 1 Decembrie 1918, aici la Alba Iulia s-a înfăptuit, prin voinţa noastră şi a bunului Dumnezeu, România Mare în hotarele Daciei străbune, un stat puternic, naţional, unitar şi indivizibil, ce-i aduna pe toţi românii de la Nistru până la Tisa şi Marea Neagră.
A fost actul fundamental al aşezării ţării pe temelia şi în graniţele ei adevărate, la care românii s-au raportat şi se vor raporta mereu, atât timp cât va exista neamul românesc. La el ne vom raporta şi noi acum când ne pregătim să sărbătorim Marea Unire. Şi ce constatăm? Că Basarabia nu este în graniţele României Mari. Ba mai mult a devenit chiar o ţară independentă faţă de România, adică de patria mamă. Dacă s-ar fi declarat independentă faţă de Rusia care a răpit-o şi a anexat-o lucru ar mai fi de înţeles. Dar este foarte trist şi dureros că Basarabia este o ţară independentă şi faţă de România, cu graniţe straşnic păzite şi care pot fi trecute de românii de pe ambele maluri ale Prutului doar cu paşaportul. Cumplită şi cruntă întorsătură a istoriei! Dar, dacă admitem totuşi că Basarabia este o ţară independentă, de ce această independenţă nu a avut drept consecinţă alipirea ei la patria mamă ca şi în 1918? Răspunsul este unul singur: a fost clar o manevră împotriva poporului român de a trasa şi reduce hotarele lui istorice moştenite de la daci şi romani. Pentru că odată ce Basarabia şi-a declarat independenţa orice acţiune oficială a autorităţilor de la Bucureşti ar putea să aibă însemnătatea unei imixtiuni în treburile interne ale unei ţări! Iată unde s-a ajuns datorită faptului că onor guvernanţii de la Bucureşti, în frunte cu Ion Iliescu s-au grăbit să recunoască independenţa Moldovei, validând astfel încă o dată anexarea Basarabiei şi Bucovinei de nord. Recunoscând Republica Moldova, au recunoscut independenţa a două state româneşti. Adică au făcut din despărţirea pământurilor româneşti o politică de stat. Ceea ce este şi mai grav este faptul că însăşi Constituţia României trecută printr-un referendum se referă la un stat unitar redus în hotarele trasate de mâna ocupantului sovietic.
Greşeala, marea greşeală făcută de guvernanţii de la Bucureşti este pe cale să se repete şi cu Transilvania a cărei autonomie teritorială este cerută cu vehemenţă de urmaşii vechiului imperiu austro-ungar, ca un prim şi mare pas spre proclamarea unei regiuni sau ţinut, sau republicii la fel de independente ca şi Basarabia. De douăzeci de ani, de când în România UDMR-ul este mereu la putere, an de an, pas cu pas s-au făcut mari concesii pe calea ruperii Transilvaniei, atât din punct de vedere economic, pentru că am ajuns un fel de hinterland austriac, cât şi al deznaţionalizării, din moment ce istoria şi limba, stâlpii adevăratei identităţi naţionale ne sunt batjocorite şi scoase din sistemul românesc de învăţământ. Lucrul cel mai regretabil este faptul că nu avem nici la ora actuală o strategie clară, un program naţional, vizavi de rezolvarea problemei românilor din Basarabia, a atragerii minorităţilor de acolo la cauza românilor, cum are de pildă Ungaria şi UDMR-ul referitor la minoritatea maghiară din România care, treptat, treptat a ajuns să aibă mai multe drepturi şi privilegii, averi şi alte bunuri, materiale şi spirituale, decât au românii! Şi tot mai cer şi ne batjocoresc, inclusiv când este vorba de istoria şi eroii noştri naţionali aşa cum s-a întâmplat recent cu Avram Iancu.
Ce este de făcut? În primul rând şi în primul rând este necesară o politică naţională cu adevărat românească, referitor la fraţii noştri de peste Prut. Coordonatele ei ar trebui definite clar, puse la cale şi stabilite tot aici, la Alba Iulia, unde de peste 10 ani are loc aşa-zisul Congres al spiritualităţii româneşti, în fond o reuniune culturală, la care sunt prezenţi mai ales oameni de litere din Basarabia. Este deci, în esenţă, o manifestare de solidaritate cu fraţii noştri de peste Prut. Dar mai mult una teoretică, de gargară patriotardă, decât de concepţie şi acţiune, deci de substanţă. După 10 ani de dezbateri şi confruntări de teze, concepte şi teorii despre unirea tuturor românilor, credem că a venit vremea să se nască, din acest forum al spiritualităţii româneşti, şi un program, cu soluţii clare, reale pe tărâmul faptelor, pentru ca Basarabia să nu fie lăsată în voia soartei, la graniţa Uniunii Europene şi a Spaţiului Schengen şi mai ales a noului zid tip Berlin ce a fost ridicat pe Prut. Aş sugera în acest sens, Congresului spiritualităţii româneşti, care repet, este tot un fel de uniune culturală ca şi o altă uniune, adică UDMR-ul, să treacă şi el la a face o politică românească curată, după exemplu UDMR-ist, care, prin politica paşilor mărunţi, a ajuns să dicteze în ţara românească şi să hotărască destinele unui întreg popor român, fiind mereu în jilţul puterii şi la frâiele guvernării. Şi ştiu să le folosească din plin, exploatând slăbiciunea politicianului român mereu ahtiat după un os de ros şi gata să trădeze, să rupă o halcă de ţară şi să o dea duşmanului ca să-i meargă lui şi neamurilor sale, cât mai bine. Ce patrie, ce patriotism, ce interes naţional, când prioritate are sloganul „după noi potopul” , după care s-au condus şi se mai conduc cei pe care i-am ales în fruntea ţării de vreo douăzeci de ani încoace. Să sperăm însă că oamenii noştri politici se vor trezi la realitate, măcar acum, în al 93-lea ceas de la Marea Unire, şi că vor înţelege că patria este norodul şi nu tagma jefuitorilor interni dar mai ales externi care ne-au acaparat toate bogăţiile şi resursele financiare de am ajuns noi, ţara cu cel mai mult aur din Europa şi cu resurse petroliere imense să stăm cu mâna întinsă ba la FMI, ba la Uniunea Europeană, ba mai nou la Viena, ba la UDMR, care taie şi spânzură în ţara lui Mihai Viteazul, Ion Antonescu şi I.I.C. Brătianu, care au făurit România Mare. Oare când ne vom elibera de sub dominaţia străină pentru ca să fim iarăşi ce am fost şi mai mult decât atât, pentru că cea mai mare satisfacţie care ar putea să ni se dea românilor ar fi reîntregirea patriei aşa cum a fost la 1 Decembrie 1918 România Dodoloaţă.
Gheorghe CIUL

Ţara mea de dincolo de Prut,
mi s-a dat poruncă să te uit,
să te şterg din minte c-un burete,
patria mea pusă la perete.

Şi, ca-n anii noştri cei mai trişti,
iar să mă prefac că nu exişti,
iar să mă prefac că nu pot plânge
şi că alta-i ruda mea de sânge.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tara mea de dincolo de Prut,
numai lacrima dacă-ţi mai este scut,
numai dorul te mai apără de rele,
ţară tristă-a Pruturilor mele.

Mi se-ngăduie şi-acum, ca mai-nainte,
să bocesc cu câteva cuvinte.
Trec pe stradă, necăjit, şi-mi zic:
of, mai bine mut – decât peltic!

Iar, scripturile gândite de străbuni
mi se zice c-ar fi pline de minciuni
şi că viitorul meu a şi trecut,
ţara mea de dincolo de Prut.

Ţara mea de dincolo de Prut,
am să-ncerc, dacă-am să pot să uit;
şi, cum scriu la carte-naintaşii,
am să încerc ca să-mi iubesc vrăjmaşii.

Dară dincolo de moarte, ţară-a mea,
nu mă părăsi, nu mă lăsa –
când chema-mă-va la Dânsul, Dumnezeu,
te implor să spui că sunt al tău.

Ţara mea de dincolo de Prut,
mi s-a dat poruncă să te uit.
…Dar de-o fi să mi te uit, suflet al meu,
uite-mă pre mine Dumnezeu!
Nicolae Dabija


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

26 mai. Alba Iulia primește 47 de milioane de euro pentru un proiect pilot în energie: Retehnologizarea unei stații electrice din sistemul național

Publicat

în

26 mai. Alba Iulia primește 47 de milioane de euro pentru un proiect pilot în energie: Retehnologizarea unei stații electrice din sistemul național

Comisia Europeană a aprobat proiectele depuse de România spre finanțare prin Fondul de Modernizare, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Este vorba despre parcurile fotovoltaice și centralele pe gaze din Oltenia și despre investițiile în liniile Transelectrica. Printre acestea,  un proiect pilot în valoare de 47 de milioane de euro: „Retehnologizarea Stația Alba Iulia în concept de stație digital”

Citește și: Proiect pilot în energie: Retehnologizarea Stației Alba Iulia în concept de stație digitală

“Comisia Europeană a aprobat investițiile care se vor face prin Fondul pentru Modernizare. România are cea mai mare valoare aprobată: 970.974.456 euro pentru investiții prioritare și 470.130.117 euro pentru investiții neprioritare. CE a aprobat pentru Cehia – 390.000.000 euro pentru investiții prioritare și 130.000.000 euro pentru investiții neprioritare, Croația – 125.000.000 euro, Ungaria – 74.285.714 euro și Polonia 240.220.000 euro”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată și proiectele finanțate, și valoarea finanțării europene pentru fiecare.

CE Oltenia

Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Bohorelu – UMC Jilt (12,9 mil. euro)

Construirea unui parc fotovoltaic pe halda exterioară cariera Pinoasa – UMC Pinoasa (47,9 mil. euro)

Construirea unui parc fotovoltaic pe halda Rovinari Est (72,8 mil. euro)

Construire unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Isalnița (53,4 mil. euro)

Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Rovinari (51,1 mil. euro)

Construirea unui parc fotovoltaic pe depozitele de cenușă și zgură închise din SE Turceni (70,4 mil. euro)

Construcția unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1 – Rosia-Rovinari (80 mil. euro)

Construirea unui parc fotovoltaic pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 – Roșia – Rovinari (80,7 mil. euro)

Construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de 475 MW, la Turceni (167,5 mil. euro)

Construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de 850 MW, la Ișalnița (253 mil. euro)

Transelectrica și distribuțiile

LEA 400 kV Gădălin-Suceava (101 mil euro)

Construirea LEA de 400 kV a Timișoara – Sacalaz – Arad (57,5 mil. euro)

Linie interioară între Reșița și Timișoara/Săcălaz, constând într-o nouă LEA de 400 KV între Reșița-Timișoara/Săcălaz și retehnologizarea la 400 kV a substației Timișoara (63,6 milioane euro)

Trecerea la 400 kV LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu (51 mil. euro)

Proiect pilot – Retehnologizarea Stația Alba Iulia în concept de stație digital (47 mil. euro)

Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în stațiile Sibiu Sud și Bradu (52 mil. euro)

Optimizarea funcționării LEA 400 kv existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru evacuare putere din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie regenerabilă din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line (tip SMART GRID) (10,4 mil. euro)

Digitalizarea rețelei de transport a energiei electrice din România prin instalarea a două sisteme online, pentru contorizarea și managementul datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro și pentru monitorizarea calității energiei electrice (100 mil. euro)

Sprijin petru extinderea și modernizarea rețelelor de distribuție (100 mil. euro)\

sursa: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SUBIECTE la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a 2022, proba la Matematică și Științe ale naturii: Ce au avut de rezolvat elevii

Publicat

în

SUBIECTE la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a 2022, proba la Matematică și Științe ale naturii: Ce au avut de rezolvat elevii

Subiectele la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a au fost publicate, pentru proba la Matematică și Științe ale naturii. Testarea de 60 de minute are rolul de a le da copiilor și părinților o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale pentru care s-ar putea pregăti, dar verifică și nivelul pierderilor generate în pandemie.

Rezultatele copiilor la evaluarea de la clasa a VI-a nu vor fi trecute în catalog, nici nu vor fi făcute publice, ci vor fi comunicate fiecărui părinte în parte de către profesorul diriginte.

SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Matematică și Științe ale naturii

CLICK PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Matematică, TEST 1

CLICK PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, la Matematică, TEST 2

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit manualului de practici pentru școli, în fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 etc., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze, se arată în document.

Algoritmul administrării textelor scrise urmărește distribuirea simultană și controlată a celor două variante de teste pentru fiecare evaluare națională, în fiecare clasă testată, din fiecare școală care are elevi în clasa a VI-a.

La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate și sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă și organizate în pachete. Pachetele astfel constituite vor fi aduse la Comisia de organizare și de administrare a EN-2022 din unitatea de învățământ.

Eventualii elevi întârziați vor fi conduși de către asistent într-o altă sală de clasă, unde pot fi supravegheați. În cazul în care un elev a lipsit la o zi de testare, dar a venit la următoarele, va participa în continuare la testare, în mod obișnuit, se arată în document. Se urmărește implicarea tuturor elevilor în EN-2022, în condiții comparabile de administrare.

La eventualele întrebări ale elevilor, li se sugerează să citească încă o dată cerințele cu atenție. Administratorul testului este rugat să noteze eventualele întrebări ale elevilor în raportul testării și să le reproducă în Raportul Administratorului de test.

Amintim că Sorin Cîmpeanu spunea într-o dezbatere organizată de Edupedu.ro, în luna septembrie 2021, că Evaluările Naționale din anul școlar 2021-2022 vor fi standardizate și corectarea va fi făcută computerizat: „Va trebui însă să derulăm foarte repede acest proces, va trebui să achiziționăm și echipamentele și va trebui să formăm și cadrele didactice pentru aceste evaluări online, asumate într-adevăr pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și pentru Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. Asumate și la nivel de proiect pilot pentru examenul de Bacalaureat, pilot însemnând evaluarea din cel puțin un liceu în fiecare județ”.

Iată ce spunea Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, în luna ianuarie a acestui an despre evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a: „Evaluările de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a sunt deja standardizate. Itemii care sunt folosiți sunt itemi care evaluează specific niște competențe foarte bine descrise. Profesorii primesc în baremul de corectare o descriere a acestor competențe și scopul acestor evaluări tocmai acesta a fost: să realizeze o evaluare standardizată și să sprijine profesorul, învățătorul în elaborarea inclusiv a activităților de învățare remedială. Nu s-a realizat neapărat acest lucru, însă instrumentul există. Trebuie să reglăm procesul, pentru că de multe ori, instrumentele se pun la dispoziție, însă implementare are de suferit. Într-adevăr, și aici, implementarea a avut de suferit.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74

Publicat

în

UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74

Polițiștii din Alba caută o femeie care a plecat de la locuința sa din Morărești, comuna Ciuruleasa și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În după amiaza zilei de 23 mai 2022, polițiștii Postului de Poliție Ciuruleasa au fost sesizați de către un bărbat din comună, cu privire la faptul că, în cursul zilei de 23 mai, în jurul orei 12,00, mama sa, LUT EMILIA, de 58 de ani, a plecat de la locuința sa din Morărești la o cunoștință din Mătișești însă nu a mai revenit la domiciliu.

Femeia are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit

-160 cm înălțime;
-65 de kilograme;
-Ochi albaștri;
-păr grizonat, tuns scurt;

La momentul plecării purta geacă maro, bluză roșie, pantaloni de trening negri și cizme de cauciuc verzi.
Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării femeii, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma căutărilor efectuate de polițiști, jandarmi și voluntari, persoana din comuna Ciuruleasa, dispărută la data 23 mai, a fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74, pe raza comunei Ciuruleasa.

Din primele cercetări rezultă că în perioada cât a lipsit de la domiciliu nu a fost victima vreunei infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare