Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită în 29 august. Tradiții și obiceiuri
Tradiții și obiceiuri. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită de credincioși astăzi, 29 august, conform calendarului creștin. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an. Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemănam cu Irod, care din cauza ospățului fără măsura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept răsplata i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemănam cu viată înfrânata a lui Ioan.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – tradiții și obiceiuri
În ziua de 29 august, când prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, exista credința în popor că nu trebuie sa se folosească cuțitul, totul se rupea cu mâna. In popor se vorbea si de începerea unui post, numit „de la cruce pana la cruce”, un post care ținea pana pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat in calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.
Tot în popor era întâlnita si interdicția de a tăia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi. Subliniez ca aceste obiceiuri nu au legătura cu Sfântă Scriptura si Sfântă Tradiție, deci, nu trebuie respectate.
Exista persoane care au susținut ca ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul prefigurează Vinerea Patimilor. Și după cum postim in fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.
Menționam că în afara posturilor de lunga durata, avem și posturi de o zi:
– miercurea, ziua in care Mântuitorul a fost prins;
– vinerea, ziua in care a fost răstignit;
– pe 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci, in amintirea Patimilor Mântuitorului;
– pe 5 ianuarie, in Ajunul Bobotezei, in amintirea postului pe care îl țineau in vechime catehumenii care urmau sa fie botezați in ziua prăznuirii Botezului Domnului.
Sunt si persoane care postesc si lunea, in ziua închinata sfinților îngeri.
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare cu semnificație eshatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Fata ni se descoperă chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos – chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricăciune la nestricaciune, în vreme ce prin aceasta sărbătoare ni se revelează ca toți cei care nu au fost străini de pocăința vestită de Sfântul Ioan Botezatorul vor ajunge în rai.
Din acest motiv, Sfinții Părinți au rânduit ca cele trei sărbători să fie prăznuite in luna august, ultima luna din anul bisericesc, ca semn ca acest chip al lumii va trece, ca cer nou si pământ nou vor fi (Apocalipsa cap 21).
Sfântul Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestita de către îngerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut pana la punerea numelui fiului sau.
Exista o lunga perioada din viată Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu avem informații. Cunoaștem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viată de aspre nevoințe, pana in momentul in care a primit porunca sa înceapă sa predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu.
Sursa Crestinortodox.ro
Știri recente din categoria Curier Județean
Șofer din Zlatna, prins la volan cu ”alcool la bord”: S-a ales cu dosar penal
Un șofer de 57 de ani, din Zlatna, a fost depistat de polițiști la volanul mașinii, cu o alcoolemie de 0,67 mg/litru alcool pur în aerul expirat. Bărbatul s-a ales cu dosar penal.
Citește și: Un bărbat din Alba, testat pozitiv la Cannabis, pe autostrada A1 Deva – Sebeș: S-a ales cu amendă penală de aproape 5.000 de lei
La data de 30 noiembrie 2023, în jurul orei 02.00, polițiștii și Zlatna au depistat un bărbat de 57 de ani, din Zlatna, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Suseni, fiind sub influența alcoolului.
În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,67 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei 2023 pentru cei dragi
-
Actualitateacum 17 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 16 ore
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum o zi
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei