Rămâi conectat

Curier Județean

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită în 29 august. Tradiții și obiceiuri

Dragoş Suciu

Publicat

în

Tradiții și obiceiuri. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită de credincioși astăzi, 29 august, conform calendarului creștin. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an. Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemănam cu Irod, care din cauza ospățului fără măsura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept răsplata i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemănam cu viată înfrânata a lui Ioan.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – tradiții și obiceiuri

În ziua de 29 august, când prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, exista credința în popor că nu trebuie sa se folosească cuțitul, totul se rupea cu mâna. In popor se vorbea si de începerea unui post, numit „de la cruce pana la cruce”, un post care ținea pana pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat in calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

Tot în popor era întâlnita si interdicția de a tăia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi. Subliniez ca aceste obiceiuri nu au legătura cu Sfântă Scriptura si Sfântă Tradiție, deci, nu trebuie respectate.

Exista persoane care au susținut ca ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul prefigurează Vinerea Patimilor. Și după cum postim in fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.

Menționam că în afara posturilor de lunga durata, avem și posturi de o zi:
– miercurea, ziua in care Mântuitorul a fost prins;
– vinerea, ziua in care a fost răstignit;
– pe 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci, in amintirea Patimilor Mântuitorului;
– pe 5 ianuarie, in Ajunul Bobotezei, in amintirea postului pe care îl țineau in vechime catehumenii care urmau sa fie botezați in ziua prăznuirii Botezului Domnului.

Sunt si persoane care postesc si lunea, in ziua închinata sfinților îngeri.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare cu semnificație eshatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Fata ni se descoperă chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos – chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricăciune la nestricaciune, în vreme ce prin aceasta sărbătoare ni se revelează ca toți cei care nu au fost străini de pocăința vestită de Sfântul Ioan Botezatorul vor ajunge în rai.

Din acest motiv, Sfinții Părinți au rânduit ca cele trei sărbători să fie prăznuite in luna august, ultima luna din anul bisericesc, ca semn ca acest chip al lumii va trece, ca cer nou si pământ nou vor fi (Apocalipsa cap 21).

Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestita de către îngerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut pana la punerea numelui fiului sau.

Exista o lunga perioada din viată Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu avem informații. Cunoaștem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viată de aspre nevoințe, pana in momentul in care a primit porunca sa înceapă sa predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu.

Sursa Crestinortodox.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate Comercianții din Aiud au fost controlați de polițiștii care au dat amenzi de 41.000 de lei și au constatat mai multe nereguli. Citește și: 72 de șoferi testați pentru droguri sau alcool la volan în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea