Rămâi conectat

Curier Județean

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuită în 29 august. Tradiții și obiceiuri

Publicat

în

Tradiții și obiceiuri. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită de credincioși astăzi, 29 august, conform calendarului creștin. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an. Ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post. Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemănam cu Irod, care din cauza ospățului fără măsura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept răsplata i-a oferit capul Sfântului Ioan Botezătorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemănam cu viată înfrânata a lui Ioan.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – tradiții și obiceiuri

În ziua de 29 august, când prăznuim Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, exista credința în popor că nu trebuie sa se folosească cuțitul, totul se rupea cu mâna. In popor se vorbea si de începerea unui post, numit „de la cruce pana la cruce”, un post care ținea pana pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat in calendarul creștin, care avea rolul de a-i curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tot în popor era întâlnita si interdicția de a tăia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi. Subliniez ca aceste obiceiuri nu au legătura cu Sfântă Scriptura si Sfântă Tradiție, deci, nu trebuie respectate.

Exista persoane care au susținut ca ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul prefigurează Vinerea Patimilor. Și după cum postim in fiecare vineri, ca zi a răstignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.

Menționam că în afara posturilor de lunga durata, avem și posturi de o zi:
– miercurea, ziua in care Mântuitorul a fost prins;
– vinerea, ziua in care a fost răstignit;
– pe 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci, in amintirea Patimilor Mântuitorului;
– pe 5 ianuarie, in Ajunul Bobotezei, in amintirea postului pe care îl țineau in vechime catehumenii care urmau sa fie botezați in ziua prăznuirii Botezului Domnului.

Sunt si persoane care postesc si lunea, in ziua închinata sfinților îngeri.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o sărbătoare cu semnificație eshatologica, precum este si Schimbarea la Fata a Domnului si Adormirea Maicii Domnului. Prin Schimbarea la Fata ni se descoperă chipul pe care îl va avea omul unit cu Hristos – chip de slava, prin Adormirea Maicii Domnului se arata ca cel care L-a purtat pe Hristos se muta de la stricăciune la nestricaciune, în vreme ce prin aceasta sărbătoare ni se revelează ca toți cei care nu au fost străini de pocăința vestită de Sfântul Ioan Botezatorul vor ajunge în rai.

Din acest motiv, Sfinții Părinți au rânduit ca cele trei sărbători să fie prăznuite in luna august, ultima luna din anul bisericesc, ca semn ca acest chip al lumii va trece, ca cer nou si pământ nou vor fi (Apocalipsa cap 21).

Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a seminției lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestita de către îngerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut pana la punerea numelui fiului sau.

Exista o lunga perioada din viată Sfântului Ioan Botezătorul despre care nu avem informații. Cunoaștem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viată de aspre nevoințe, pana in momentul in care a primit porunca sa înceapă sa predice. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu.

Sursa Crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Dosar penal pentru un bărbat din Alba după ce și-a amenințat mama și a distrus o ușă: Polițiștii au emis și un ordin de protecție

Publicat

în

Dosar penal pentru un bărbat din Alba după ce și-a amenințat mama și a distrus o ușă: Polițiștii au emis și un ordin de protecție

La data de 08 august 2022, în jurul orei 23,00, în urma unui apel prin 112, polițiștii din Alba Iulia au intervenit la o locuință din municipiu, de unde o femeie a reclamat faptul că fiul său are un comportament violent.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că bărbatul, în vârstă de 50 de ani, și-ar fi amenințat mama și ar fi distrus geamurile unei uși din locuință.

Polițiștii au emis, față de acesta, ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile, prin care i-au interzis să se apropie de mama sa și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și distrugere.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

18 – 21 AUGUST 2022| Zilele municipiului Sebeș. Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Krypton, Radu Pietreanu și Nicolae Furdui Iancu, printre cei care vor întreține atmosfera

Publicat

în

18 – 21 AUGUST 2022, Zilele orașului Sebeș. Vor fi prezenți la Zielele Sebeșului: Lou Bega, Sasha Lopez, Manuel Riva, Krypton, Radu Pietreanu și Nicolae Furdui Iancu, printre cei care vor întreține atmosfera

Între 18 și 21 august 2022, toți locuitorii Sebeșului și oaspeții orașului sunt invitați să participe la sărbătoarea verii: „Zilele Municipiului Sebeș”! Parcul Arini va găzdui majoritatea spectacolelor, iar Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș și Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor, spunând povestea frumoasă a acestor locuri.

Deschiderea oficială a evenimentelor va avea loc vineri, 19 august, începând cu ora 11.00, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, atunci când vor fi primite delegațiile din țară și din străinătate, vor fi premiate persoane din viața de zi cu zi a urbei, copiii și tinerii Sebeșului care au excelat în diverse domenii – educație, artă și voluntariat.

Atmosfera de sărbătoare este redată pe note muzicale de cei mai mici artiști, participanți la Concursul național de muzică ușoară și folk – „Universul Copilăriei”, pe care municipiul Sebeș are plăcerea să îl organizeze, în parteneriat cu Clubul Copiilor Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Competiția este structurată pe două secțiuni: muzică ușoară și folk, jurizarea fiind asigurată de reprezentanți ai vieții culturale și ai mass-mediei naționale și de muzicieni. În cadrul concursului se acordă peste 40 de premii, categoriile de vârstă fiind 5 – 8 ani, 9 – 12 ani, 13 – 15 ani și 16 – 19 ani, pentru interpretări solo și de grup, respectiv muzică ușoară și folk. Regulamentul este avizat de Inspectoratul Școlar Județean Alba, iar concursul, aflat la cea de-a VIII-a ediție, este cuprins în calendarul Ministerului Educației Naționale. În mod tradițional, partener al concursului este Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș. S-au înscris circa 100 de copii din întreaga țară.

Nu vor lipsi nici copiii și tinerii Sebeșului care activează în diverse proiecte culturale susținute de municipalitate: Școala de muzică „DoReMi” și Grupul vocal „Felician Fărcașiu”, Trupele de teatru „Gepetto” și „Pied Piper”, Clubul Fantasy Dance, Trupa de dansuri săsești și Ordinul Scutierilor de Mühlbach.

Artiștii locali și invitații de renume vor urca pe scena din Parcul Arini pentru a oferi publicului cea mai reușită petrecere a verii. Lou Bega este primul solist internațional invitat la acest gen de evenimente la Sebeș, aducând cu el ritmurile de „mambo no. 5″, care l-au făcut inconfundabil. Cu un bilanț de 60 de ani de activitate, trupa Phoenix va demonstra, încă o dată, că rockul va trăi etern. Hiturile din topurile radiourilor vor fi aduse de Emaa, Bruja, Holy Molly, Sasha Lopez, Manuel Riva și Krypton. Trupele locale vor avea cazia reîntâlnirii cu publicul – Green Line, Dublu Click, Loutfire, Red Ravine Band și Nexxt Band.

Tradiționalele momente de folclor, avându-i ca invitați pe Nicolae Furdui Iancu, Ansamblul folcloric Jidvei, Adina Hada, Georgiana Petrescu, Maria Dan Păucean, Alina Andrei, Fluierașii de la Șugag, alături de mulți alți artiști din zona noastră etnofolclorică și muzica Fanfarei din Petrești vor face parte din programul zilei de duminică.

Buna dispoziție va fi întreținută de actorul Radu Pietreanu și de toți cei responsabili cu animația pe scena din Parcul Arini – Andreea Bogdan, MC Kotto și Ionuț Lemeny.

Organizatorii evenimentului sunt: Primăria Municipiului Sebeș, Consiliul Local al Municipiului Sebeș, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și SPAP Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Vitezoman din Alba, cu alcool „la bord”, prins de radar în Orăștie: Ce alcoolemie avea și cu ce viteză circula

Publicat

în

Vitezoman din Alba, cu alcool „la bord”, prins de radar în Orăștie: Ce alcoolemie avea și cu ce viteză circula

În data de 08 august 2022, poliţiştii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Orăștie, au oprit pe DN 7, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Pianu, judeţul Alba, care a fost înregistrat de aparatul radar cu viteza de 86 km/h pe un sector de drum cu limitare de viteza la 60km/h.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest care, la testul de respiraţie a indicat o valoare de 0,67 mg/l alcool pur în aer expirat.

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, bărbatul a fost sancţionat contravenţional pentru nerespectarea regimului legal de viteză.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare