Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Opinii - Comentarii

Tăiem cu măsură sau măsurăm pe tăietură?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Noul proiect al reorganizării teritoriale şi administrative a ţării a pus pe jar în ultimele zile partidele politice dar la fel de mult şi pe cetăţenii din diverse zone istorice ale ţării. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Ţara Moţilor, unde oamenii discută şi întorc pe toate feţele posibila apartenenţă a zonei la o viitoare regiune sau alta. Dacă într-adevăr se va ajunge la un nou proces de reorganizare administrativă a ţării în cele 8 regiuni economice anunţate de către premierul Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu, moţii vor susţine cu tărie în primul rând ca viitoarea regiune Centru să aibă capitala la Alba Iulia. Există argumente serioase în acest sens, pornind de la faptul că Alba Iulia este considerată astăzi pe bună dreptate ca fiind „capitala istorică” a ţării, deoarece aici s-a înfăptuit actul măreţ de la 1 Decembrie 1918, Marea Unire, şi continuând cu solide argumente de ordin economic, administrativ şi social. Astfel, la Alba Iulia îşi are în prezent sediul regiunea actuală de dezvoltare ADR 7 Centru, precum şi Curtea de Apel pentru 3 judeţe (Alba, Sibiu, Hunedoara). Pe lângă acestea trebuie să mai amintim faptul că, în ultimii ani, Alba Iulia a devenit un important centru universitar, prin înfiinţarea, încă din anul 1991, a Universităţii “1 Decembrie 1918” şi totodată a ajuns să reprezinte unul dintre polii principali ai Transilvaniei în privinţa atragerii de fonduri financiare europene. Dacă însă nu se va ajunge nicicum la această soluţie, iar în cele din urmă capitala regiunii Centru va fi stabilită la Braşov, atunci moţii vor face tot ceea ce depinde de ei pentru a-şi exprima clar apartenenţa la regiunea Nord – Vest, cu capitala la Cluj – Napoca. Această posibilă opţiune a moţilor are la bază argumente solide atât de ordin istoric, dar deopotrivă şi de ordin cultural şi economic, care ţin chiar de natura proprietăţilor. Cel mai important lucru este din capul locului ca Ţara Moţilor să nu fie divizată prin această nouă acţiune de regionalizare, respectiv ca moţii din localităţile care actualmente aparţin de judeţul Alba să rămână uniţi în cadrul aceleiaşi regiuni teritoriale şi administrative cu fraţii lor din judeţele Cluj şi Bihor.
În ultimile zile, după ce mass-media a anunţat acest posibil nou proces de reorganizare teritorial-administrativă, am fost asaltat efectiv de numeroşi cetăţeni din Apuseni, începând de la profesori de istorie şi până la veterani de război sau oameni simpli, care mi-au prezentat mai multe argumente în acest sens. Iată în continuare ce mi-a spus chiar un om simplu, Dumitru Mateş – pensionar, în vârstă de 83 de ani, din satul Mătişeşti, comuna Horea:
„Începând cu anul 1921, după plecarea administraţiei maghiare din Ardeal şi trecerea la înfăptuirea reformei agrare, foarte mulţi moţi au fost împroprietăriţi în zonele Carei – Satu Mare. Din 1928 şi până în 1932 a avut loc practic cel mai mare exod din Ţara Moţilor atât în zona de sud a ţării (Adamclisi), cât şi în zona de nord – vest, în zona Satu Mare – Carei. Astfel, sute, chiar mii de familii din localităţile moţeşti Avram Iancu, Vidra, Arada, Arieşeni, Scărişoara, Gârda care actualmente ţin de judeţul Alba, cât şi din Mărişel, Măguri-Răcătău şi Negreni – care ţin de judeţul Cluj au fost împroprietărite cu câteva iugăre de pământ în localităţi care astăzi poartă numele de Ianculeşti, Horea, Scărişoara Nouă sau Marna şi sunt situate în judeţul Satu Mare. După Diktatul de la Viena, din 1940, când Clujul a fost realipit Ungariei şi până la eliberarea ţării, în 1945, teritoriul rămas românesc din Ardeal a fost organizat în „rezidenţe” precum Alba Iulia, Sibiu şi Sighişoara. În acei ani practic capitala Ardealului a devenit Sibiul, aici refugiindu-se şi principalele servicii administrative româneşti din Cluj. În perioada 1945 – 1950, în cadrul acestor „rezidenţiate” funcţionau judeţe, precum Sibiu, Cluj, Hunedoara şi Turda conduse de prefecţi, care aveau în componenţă mai multe „plase”, conduse de pretori. Moţii din Apuseni au fost cuprinşi atunci în trei „plase” – Câmpeni, Baia de Arieş şi Buru – Iara, şi aparţineau de judeţul Turda. După anul 1950 şi până în anul 1968 s-au înfiinţat raioanele şi regiunile. Actualele localităţi moţeşti făceau parte din raionul Câmpeni, care la rândul său era cuprins în regiunea Cluj. În acea perioadă au mai existat raioane moţeşti precum Brad, Hălmagiu, Beiuş, Huedin, Iara sau Baia de Arieş. Surprinzător, Abrudul, deşi era cel mai mare oraş din zonă, a făcut parte din raionul Câmpeni. Tot în acea perioadă au mai existat regiunile Bihor, Hunedoara şi Braşov. În 1968 are loc o nouă organizare administrativ – teritorială şi apar din nou judeţele. Atunci a fost înfiinţat judeţul Alba, la fel şi Clujul din regiune s-a transformat în judeţ. Interesant este iarăşi faptul că în acea perioadă au dispărut vechile judeţe Turda, Dej, Târnava Mică şi Târnava Mare. De atunci cele două oraşe (Câmpeni şi Abrud), împreună cu comunele de pe Arieşul Mic şi Arieşul Mare au ieşit din componenţa regiunii Cluj şi au intrat, din punct de vedere administrativ, în componenţa judeţului Alba”.
Aşa după cum frumos spune mătişescul Dumitru Mateş, „de circa 200 de ani, poate mai bine, moţii au avut doi „plămâni”: Huedinul – oraş agrar, zis şi „Chicago” al moţilor, deoarece aici funcţiona bursa de cereale şi aici îşi făceau ei schimbul de mărfuri cu cei din câmpia vestului ţării şi Câmpeniul – ca nod feroviar – de unde se îmbarcau în celebra „Mocăniţă” şi mergeau cu diverse treburi înspre Turda, Câmpia Turzii sau Luduş”. Aşadar există legături de sute de ani între moţii ce astăzi vieţuiesc în judeţul Alba şi cei din judeţele Cluj, Bihor sau Satu Mare. Pe lângă istoria comună parcursă prin participarea la Răscola lui Horea, Cloşca şi Crişan de la 1784 şi la Revoluţia de la 1848 – 1849 condusă de Avram Iancu, cu puternicele bătălii cu maghiarii de la Abrud, Mărişel sau Huedin, moţii se simt legaţi şi de marile personalităţi ştiinţifice şi culturale ale Clujului, precum Emil Racoviţă, exploratorul numeroaselor peşteri din Munţii Apuseni, istoricul Constantin Daicoviciu sau marele filosof Lucian Blaga, ca să dăm doar câteva nume în acest sens. Dar mai mult, actualmente moţii din localităţile cuprinse în judeţul Alba sunt legaţi teritorial de judeţul Cluj chiar prin sistemul de proprietate asupra pădurilor şi păşunilor lor. Astfel, aproape toate localităţile Apusenilor din Alba deţin în prezent, în proprietate, sute sau chiar mii de hectare de păduri şi păşuni ce sunt situate teritorial pe raza judeţului Cluj. Ce vor face ei atunci, în cazul în care Braşovul şi nu Alba Iulia va fi capitala regiunii Centru? Vor fi situaţi cu proprietăţile în regiunea Nord – Vest cu capitala la Cluj-Napoca iar administrativ vor ţine de Braşov?!?
Cred că o nouă reorganizare administrativ – teritorială ar putea fi un proces benefic pentru ţara noastră, mai ales acum în cadrul Uniunii Europene. Însă din capul locului, cum spune moţul, eu consider că acest lucru trebuie foarte bine gândit şi cântărit şi nicidecum făcut în pripă. Trebuie să facem precum croitorul: să măsurăm de zece ori pentru a putea tăia o dată! Eu cred că dacă această nouă reorganizare pe regiuni se va face cu cap vom avea într-adevăr şi importante avantaje economice (atragerea unor importante fonduri comunitare – UE). Dar poate mai importantă va fi – apropierea deciziei administrative de cetăţeni, prin acordarea unor puteri sporite consiliilor locale şi primăriilor de la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor şi nu regiunilor, aşa cum s-a speculat în ultimele zile pe unele televiziuni naţionale. De fapt aceasta ar însemna „marea descentralizare”, prin acordarea autonomiei financiare la nivelul localităţilor şi regiunilor, astfel încât la Bucureşti să mai meargă doar un procent mic de fonduri financiare, absolut necesare pentru funcţionarea principalelor instituţii de drept ale statului român.
În fine, repet, în perioada imediat următoare, împreună cu colegii din conducerea judeţului Alba mă voi bate pentru ca posibila viitoare regiune Centru să aibă capitala acolo unde se cuvine, adică la Alba Iulia. Dacă nicidecum nu se va reuşi acest lucru, atunci voi fi nevoit ca, în fruntea unei delegaţii moţeşti, formată din actualii primari şi consilieri locali, precum şi din partea societăţii civile, respectiv reprezentanţi ai asociaţiilor cultural-patriotice din zonă (Societatea „Avram Iancu” şi altele), să ne deplasăm la Bucureşti şi să cerem o întâlnire specială cu primul ministru şi cu şeful statului, pentru a le aduce la cunoştinţă aceste adevăruri istorice, aspectele actuale de natura proprietăţii, precum şi legăturile de suflet între moţii din cele trei judeţe actuale – Alba, Cluj şi Bihor, în care se află cuprinsă frumoasa Ţară a Moţilor. Trag nădejdea că în cele din urmă vom ajunge la o soluţie favorabilă şi că moţii nu vor mai fi nevoiţi, asemeni lui Horea sau Avram Iancu, să-şi ceară drepturile pe la Viena sau cine mai ştie, poate pe la…. Budapesta.
Corneliu OLAR deputat PDL, ales în Colegiul nr.5 Munţii Apuseni – Teiuş


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie? Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormiea Maicii Domnului?

Mulți români sunt în dilemă atunci când vine vorba despre Sfânta Maria. Pentru că există două sărbători religioase cu același nume, la 15 august și la 8 septembrie, nu se prea știe când se zice „La mulți ani” celor care poartă numele de Maria, Mariana, Marin sau alte derivate.

Pe 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului.  Nu mai puțin de 2,2 milioane de români (dintre care 1,8 milioane de femei) își serbează onomastica în această zi. Numai că sunt voci care spun că NU este bine să urezi La mulți ani de Sfânta Marie Mare, ci de Sfânta Maria Mică.

Citește și: cele mai frumoase mesaje de Sfânta Maria pe care le poți transmite celor care își sărbătoresc onomastica.

Pornind de la faptul că este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, deci trecerea în neființă a Fecioarei Maria, se presupune că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Se zice că de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Biserica, însă, nu consideră greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători, fiind considerată o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie, scrie creștinortodox.ro.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

„Sărbătoarea aceasta are, chiar dacă vorbim despre <adormire>, o semnificație dincolo de moarte pentru cei ce au această înțelegere tainică a sărbătorii. Alții o înțeleg drept o comemorare a morții Sfintei Maria, prin urmare pentru aceștia nu e corect să se spună <La mulți ani!>, având în vedere că vorbim despre o înmormântare. Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este cea ce are în centru învierea, viața cea veșnică și nu cea ce pune accentul pe moarte.

La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: < Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții >. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem < La mulți ani >”, explică și părintele Ioan Chirilă, președintele senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Citește și: Ce nume de fete și băieți se sărbătoresc de Sfânta Marie și nume derivate de la Maria

În calendarul popular, de Sântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei. În 15 august este și onomastica a 2,2 milioane de români.

Din anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare la noi, la fel ca și în alte zece țări europene – Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

10 august: Ziua internațională a leneviei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ziua de 10 august este dedicată, în calendarul Zilelor internaționale amuzante, sărbătoririi Zilei Internaționale a leneviei. Singurul scop al zilei de azi este leneveala. Lenea. Odihna. Relaxarea. Tot ce trebuie să mai faci este să-ți alegi locul în care să desfășori aceste activități complexe. Pat, piscină, plajă, parc, toate sună îmbietor. Ai grijă însă să nu te stresezi prea tare încercând să te hotărăști.

Poate fi o scuză pentru a-ți lua o zi liberă și a te bucura de un răstimp, prețios, de calitate, rezervat vieții tale personale.

Ai astfel ocazia să te eliberezi de îndatoririle zilnice, să te relaxezi, să te trezești mai târziu, să dormi pe săturate, ba chiar să te răsfeți cu un masaj!

Elit - Gustul Desăvârșit

De fapt, așa-zisa trândăvie de pe 10 august te poate ajuta să te odihnești foarte bine, să profiți din plin de somn, asociat cu micșorarea inflamațiilor, reducerea stresului, depresiei, îmbunătățirea memoriei și sistemului imunitar.

Din când în când, fiecare dintre noi are nevoie de nițică „lenevie”, pentru reîncărcarea bateriilor, reenergizarea organismului.

În plus, se spune că oamenii văzuți drept leneși de către alții au o mai mare focalizarea asupra obiectivelor lor pe termen lung!

Fondatorii Zilei lenei sunt necunoscuți, probabil pentru că au fost prea ocupați să se deconecteze, să tragă un pui de somn, pentru a se mai deranja să își aroge meritul pentru aceasta!

Sursa: diane.ro bunadimineata.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Schimbarea la Față – obiceiuri, traditii și superstiții. De ce e bine să priveşti CERUL în ziua de OBREJENIE şi ce înseamnă dacă vezi BERZE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbarea la Față a Domnului – obiceiuri, traditii și superstiții. De ce e bine să priveşti CERUL în ziua de OBREJENIE şi ce înseamnă dacă vezi BERZE

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este numită în popor şi Obrejenia (denumire ce provine din cuvântul slavon Obrejenie) şi semnifică o schimbare, o transformare. Totodată, sărbătoarea mai are şi denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt tot de provenienţă slavonă (provenind de la verbul popular „a probazi)”şi are sensul de a certa pe cineva.

Citește și: Când are loc Schimbarea la Față a Domnului

În schimb, în limba greacă, denumirea sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului este Metamorphosis, cu înţelesul de Transfigurare. Doar Sfântul Antim Ivireanul este singurul care atribuie acestei sărbători o denumire deosebit de  sugestivă: Dumnezeiasca Înfrumuseţare a lui Hristos.

Această sărbătoare este prăznuită pe data de 6(19) august și este privită și ca începutul toamnei, această zi fiind socotită zi de hotar pentru vară. Din această zi vremea începe să se schimbe și să se răcească. Schimbarea la Față mai este numită în popor și Obrejenia, OBREJENIEPobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavonă, “obrejenie” semnificând transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavonă, de la verbul popular „a probazi”, semnificând a ocărî sau a certa. Dacă denumirea în limba greacă a sărbătorii Schimbării la Față a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar în limba slavonă Preobrajenie, Sfântul Antim Ivireanul o numeste sugestiv Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria • Urări de ”la mulți ani” de Sfânta Marie • SMS şi felicitări de ziua numelui

Obiceiuri, datini, tradiții și superstiții legate de Schimbarea la Față

În satele românești încă se mai pătrează viu spiritul acestei sărbători. De ea sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, datini, tradiții și superstiții.

Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului. Cei care nu țin această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească. Cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi și ploșniț. Femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoară, iar copiii ce îi vor naște vor fi sănătoși. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba. Despre oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineața zilei, se spune că vor muri până la sfârșitul anului.

Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarele Probajenii. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.

În această perioadă se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioșii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot și împărțite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuți în neființă și să facă pomană în amintirea și pentru sufletul acestora.

Citește și: Nume derivate care se sărbătoresc de Sfânta Maria

Din 6 (19)august, toamna începe să-și intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai crește, păsările se pregătesc să plece spre țările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Față vremea este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată. În schimb, dacă plouă toamna va fi una mohorâtă. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plina de ninsori.

Este bine ca până la această dată țăranii să termine de cosit și de adunat fânul. De acum încolo iarba și florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg și ultimele plante de leac. În această zi se poate începe și gustatul boabelor de struguri. Deși încă nu sunt coapte și ți se sterpezește gura de la ele, tradiția le atribuie un rol vindecător și se spune că sunt buni de leac pentru cei care au intestinele sensibile.

O veche superstiție spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce și crește riscul îmbolnăvirilor. “De la Probăjenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în râu. O coborât cerbul de la munte, s-o pișat în apă și-o răcit apa. Atâta-i tăt.” (Memoria Ethnologica – colecția Parasca Fat)

Tot de acum este bine ca să nu se mai doarmă afară. “Numa` atâta-i vara, vară/ Până-i patu` mândrii-afară/ Dacă mândra patu-și mută/ Poți să știi, vara-i trecută.” (Memoria Ethnologica – colectia Parasca Fat).

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă . În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă . În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Cine are o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor; aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa sa.

Rândunelele se pregătesc de plecare, odată cu berzele, care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.

Tot în acestă zi, tradiţia populară aminteşte că este bine să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă . În acest caz, putem să ne întoarcem doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.

Praznicul Schimbarea la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea îndumnezeirii firii omenești și a participării trupului nostru trecător la bunătățile veșnice care sunt mai presus de fire.

Sursa: romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea