Suspendarea obligației de plată a chiriei și redevenței pe durata stării de urgență, pe masa consilierilor locali
Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința din 30 aprilie 2020 proiectul de hotărâre privind amânarea plății de chirii și redevențe pe durata stării de urgență. Consilierul local Mircea Trifu propusese scutirea plății, atât pe durata stării de urgență, cât și 90 de zile după încetarea acesteia, însă cerea s-a avizat doar pentru amânarea de plată.
Proiectul de hotărâre propune ca, atât pe durata stării de urgență, cât și 90 de zile după încetarea acesteia, persoanele fizice sau juridice care au inchiriat spalii comerciale, clidiri, terenuri, precum și despre persoanele care au concesionat terenuri pentru construcții în domeniul privat al UAT municipiul Alba Iulia, să nu plătească chiriile, respectiv redevențele.
Potrivit raportului de specialitate privind la Proiectul de Hotărâre, redactat de dl. Trifu Mircea în preambulul proiectului de hotărâre, se face trimitere la dispozițiile art.87 alin.(3) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: „În scopul asigurării autonomiei locale, autoritățile deliberative ale administrației publice locale au dreptul să instituie și să perceapă impozite și toxe locale, să aprobe bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale, în conditiile legii”, ori acestea fac trimitere la instituirea și perceperea de impozite și taxe locale.
Potrivit art.2 alin.(1) pct.37 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, impozitul se definește ca fiind prelevarea obligatorie, fără contraprestație imediată, directă și nerambursabilă, pentru satisfacerea necesităților de interes general, iar potrivit aceluiași articol, pct.55 taxa este definită ca fiind suma plătită de o persoană fizică sau juridică, de regulă, pentru serviciile prestate acesteia de către un operator economic, o instituție publică ori un serviciu public.
Potrivit dispozițiilor art.1.777 Cod civil, „Locațiunea este contractul prin care o parte, numită locator, se obligă să asigure celeilalte părți, numite locatar folosința unui bun pentru o anumiti perioadă, în schimbul unui preț, denumit chirie.”
Potrivit dispozițiilor art.303 alin.(2) din OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ, „Contractul de concesiune de bunuri proprietate publică este acel contract încheiat în formă scrisă prin care o autoritate publică, denumită concedent, transmite, pe o perioadă determinată, unei persoane, denumite concesionar, care acționeazi pe riscul și răspunderea sa, dreptul și obligația de exploatare a unui bun proprietate publică, în schimbul unei redevențe.”
Scutirea de la plata acestora nu este expres reglementată nici în Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare și nici în Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, acesta reglementând doar condițiile în care se pot acorda scutiri unor categorii de contribuabili pentru impozitele și taxele datorate de aceștia.
Primăria consideră că nu se poate promova un proiect de hotărâre cu aplicare generală în ceea ce privește scutirea chiriaților/concesionarilor de la plata chiriei/redevenței, neexistând o prevedere legală care să permită în mod expres aceasta, o astfel de scutire sau amânare la plată putând fi eventual acordată doar la cererea chiriașilor/concesionarilor, cu analizarea atentă a fiecărui caz în parte doar dacă aceștia solicită scutirea/amânarea pentru caz de forță majoră, așa cum este ea definită de Codul civil și numai dacă chiriașii/concesionarii pot dovedi că se află în imposibilitate de a-și respecta obligațiile contractuale privind plata chiriei/redevenței.
Sursă foto: Arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Corneliu Mureșan: La final de campanie, vă mulțumim tuturor pentru buna credință și omenia cu care ne-ați primit în comunități și în case!
Publicitate electorală | Corneliu Mureșan: La final de campanie, vă mulțumim tuturor pentru buna credință și omenia cu care ne-ați primit în comunități și în case! Campania care se încheie a fost, pentru mine și pentru colegii mei, o nouă lecție de viață și de omenie. România reală e în stradă, din inima marelui oraș […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei 2024
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2024. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2024. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Actualitateacum 6 ore
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2024: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 2 zile
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România