Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

SURPRIZĂ pentru românii care au strâns bonuri pentru LOTERIA FISCALĂ. Următoarea extragere, în iunie. Câți câștigători vor fi

Ziarul Unirea

Publicat

în

social_bonuri_fiscale_loterieRomânii care au strâns bonuri fiscale după prima extragere a loteriei organizate de Finanţe nu vor afla dacă sunt câştigători în acest weekend, aşa cum ar fi crezut, ci abia în luna iunie, când va fi organizată următoarea extragere.

Extragerea din a doua zi de Paşte a fost una „ocazională”, de încălzire. Potrivit legii, abia din luna iulie vor începe extragerile lunare. La Finanţe se pregăteşte însă o extragere în iunie, unde vor fi luate în considerare bonurile emise în perioada aprilie-mai.

Dacă nu aţi câştigat la loteria bonurilor fiscale organizată de Paşte nu trebuie să aruncaţi bonurile primite pentru cumpărăturile făcute în aprile şi mai. Românii îşi pot încerca din nou norocul la a doua ediţie a loteriei care se va organiza în iunie, cu o lună mai devreme decât se credea iniţial.

În prezent bugetul extragerii este împărţit la toţi câştigătorii, însă pe viitor s-ar putea ca doar 100 de persoane să fie declarate câştigătoare.

Potrivit legii, prima loterie fiscală organizată în România a fost una ocazională, care poate avea loc fie cu ocazia sărbătorilor legale, fie în urma unui ordin de ministru, fie dacă în două luni consecutive nu a fost ales niciun câştigător. În iulie, ar trebui organizată prima loterie lunară a bonurilor fiscale, urmând ca aceasta să continue în prima duminică după data de 15 a fiecărei luni, cu bonurile emise în luna calendaristică anterioară extragerii.

Ministerul va organiza însă a doua extragere cu o lună mai devreme, în iunie. Această extragere nu poate fi decât una ocazională, potrivit legii în vigoare la această dată. Dacă de Paşte românii au putut să participe la loterie cu bonurile emise în perioada 2 februarie – 28 martie, acum vor fi declarate câştigătoare doar bonurile din lunile aprilie şi mai, după cum au explicat pentru gândul reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Finanţelor Publice.

 Cum ar putea fi modificate regulile Loteriei Fiscale pentru următoarea extragere

Românii au depus peste 15.000 de cereri de revendicare a premiilor după prima extragere organizată la loteria bonurilor fiscale. Atunci se căutau bonuri cu valoare de 6 lei, iar bugetul total aferent extragerii era de un milion de lei.

Frenezia loteriei fiscale i-a făcut pe unii să adune bonurile chiar şi din coşuri de gunoi, în speranţa unui câştig cât mai mare. Un arădean de 43 de ani, spre exemplu, a adunat mai bine de 1.500 de bonuri fiscale pentru extragerea de Paşte, iar 23 dintre ele au fost câştigătoare. Bărbatul, care are şase copii şi lucrează doar două luni pe an construind sobe de teracotă, a reuşit să adune toate aceste bonuri din coşurile de gunoi ale magazinelor.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici s-a arătat însă nemulţumit de premiile mici, de doar 66 de lei, şi a explicat că se caută variante prin care ele să fie mai consistente. Dacă în prezent bugetul extragerii este împărţit la toţi câştigătorii, Teodorovici ar vrea ca doar 100 de persoane să fie declarate câştigătoare pe viitor.

„Este o soluţie, şi anume aceea ca să se păstreze aceeaşi abordare de a se extrage luna, ziua respectivă, bonurile fiscale din acea zi, eventual fără niciun fel de valoare – că ideea e să stimulezi solicitarea bonului fiscal, nu neapărat valoarea acestuia – iar din acele bonuri, din acea perioadă, să se facă o nouă extragere, să spunem o sută de câştigători, la care să se împartă acel premiu de un milion de lei, astfel încât câştigurile să fie unele consistente”, a declarat ministrul Finanţelor.

Modalitatea de desfăşurare a loteriei pe care o cunoaştem în prezent nu este definitivă, reprezentanţii ministerului de resort lucrând la un nou regulament de desfăşurarea a acesteia, conform spuselor ministrului.

Reorganizarea sistemului de premiere ar putea să îl transforme într-unul asemănător celui de la Loto 6/49, cu mai multe categorii de câştig. O altă idee expusă de Teodorovici a fost aceea de a organiza extrageri lunare doar pentru bonurile fiscale emise la un anumit tip de produse, pentru a calibra loteria bonurilor fiscale către zonele unde evaziunea este mai mare.

Spre sfârşitul lunii aprilie, ministrul de Finanţe anunţa că în iunie ar putea viza comerţul cu fructe şi legume şi că premiile vor fi acordate românilor care au bonuri fiscale pentru astfel de cumpărături.

Consiliul Fiscal, o instituţie independentă, înfiinţată prin legea responsabilităţii fiscal-bugetare, şi compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, estimează că în 2013, evaziunea fiscală a ajuns la 16% din PIB. Doar la capitolul TVA, statul pierde din cauza evaziunii 12,2% din PIB.

Ionuţ Dumitru, preşedintele instituţiei, susţine că din cele 72 miliarde lei evaziune la TVA estimate de Consiliu, circa 10 miliarde de lei se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depăşind 80%.

În ceea ce priveşte evaziunea la accize şi „taxa pe viciu” la alcool şi ţigări, conform estimărilor Consiliului, cea mai mare contribuţie la evaziune o au ţigările, comerţul ilicit cu ţigări situându-se în medie la circa 20% din piaţă în perioada 2003-2013. ”Evaziunea la ţigări a crescut în 2007 la peste 36% din piaţă pe fondul introducerii <<taxei pe viciu>> şi creşterii accizelor (de la 16,5 euro/1000 ţigarete în prima parte a anului 2005 la 24,5 euro/1000 ţigarete în 2006), o nouă recrudescenţă a comerţului ilicit fiind înregistrată în 2009-2010 pe fondul creşterii accizelor de la 31,5 euro/1000 ţigarete în prima parte a anului 2008 la 64 euro/1000 ţigarete în 2010”, se arată în cel mai recent raport al instituţiei.

În ceea ce priveşte alcoolul, evaziunea a fost de 45,9% din piaţă în 2013, cu o valoare mult mai mare la alcool etilic şi produsele distilate şi produse intermediare şi semnificativ mai mică la bere.

Când este declarat acum un bon fiscal câştigător

La ora actuală, la loteria bonurilor fiscale se face o extragere aleatorie de numere pentru a se determina câştigătorii. Primul număr extras, aflat între-un interval cuprins între 1 şi 999, reprezintă valoarea totală a bonului fiscal, fără subdiviziunile leului, incluzând TVA. Al doilea număr reprezintă ziua emiterii bonului fiscal aferentă intervalului calendaristic pentru care se organizează extragerea în cauză.

Un bon fiscal poate fi declarat câştigător la loteria organizată de Finanţe dacă începlineşte o serie de condiţii. Acestea sunt:

– a fost emis de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale;

– sunt lizibile toate informaţiile obligatorii, aşa cum sunt prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/1999;

– are valoarea totală exprimată în monedă naţională, egală cu valoarea extrasă;

– a fost emis în ziua extrasă;

– nu are menţionat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.

Revendicarea premiilor se face prin depunerea bonului fiscal câştigător, în original, la orice unitate teritorială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, alături de copia actului de identitate sau a paşaportului titularului bonului şi de o cerere al cărei model şi conţinut se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Dacă un câştigător nu face toate aceste lucruri în termen de cel mult 30 de zile de la data extragerii, el pierde premiul.

Românii care câştigă la loteria bonurilor fiscale primesc banii în 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.

În cazul în care într-o lună calendaristică nu există câştigători, fondul de premiere se reportează pentru extragerea următoare.

sursa: gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea