Superimunitatea parlamentarilor declarată neconstiuțională de CCR
Parlamentarii români vor putea fi anchetati în continuare pentru conflict de interese, CCR considerând neconstituționale modificările aduse în acest sens, de legilativ, Noului Cod Penal ce urmează să intre în vigoare la 1 februarie 2014.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis astăzi sesizarea Înaltei Curți de Casatie si Justiei (ICCJ), de pe 13 decembrie 2013, in privinta modificarilor aduse Codului penal, potrivit carora presedintele tarii si parlamentarii nu vor mai putea fi anchetati pentru conflict de interese, se arata intr-un comunicat de presa al Curtii. In aceste conditii, aceste prevederi sunt neconstitutionale.
Potrivit comunicatului Curtii, „CCR a admis obiectia ICCJ si a constatat neconstitutionalitatea articolului unic din Legea pentru modificarea art. 2531 din Codul penal, care inlatura functionarii publici din sfera subiectilor activi a infractiunii de conflict de interese si care excepteaza din categoria actelor incriminatoare emiterea, aprobarea, adoptarea si semnarea actelor administrative, precum si cele care privesc creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara si profesionala.” Aceste dispozitii incalca statul de drept si egalitatea in drepturi, precum si obligatia statului roman de a indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce ii revin din tratatele internationale, se mentioneaza in comunicarea CCR.
In plus, CCR a admis obiectia ICCJ si a constatat neconstitutionalitatea art.I pct.5 si art.II pct.3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative, care inlatura din categoria functionarilor publici si a functionarilor pe Presedintele Romaniei, pe deputati si senatori, precum si pe persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantate de la bugetul de stat.
„Aceste dispozitii incalca art.1 alin.(1) si (5) din Constitutie referitor la statul de drept si obligatia respectarii Constitutiei si a legilor, art.16 alin.(1) si (2) care consacra principiul egalitatii in drepturi, precum si art.11 alin.(1) privind obligatia statului roman de a indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce ii revin din tratatele internationale”, se subliniaza in comunicarea CCR.
avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana