Rămâi conectat

Actualitate

Subvenții prea mici și taxe prea mari: Pomicultorii români spun că nu pot fi competitivi cu colegii lor din comunitatea europeană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Președintele Asociației Pomicultorilor din Zona Fălticeni, Mircea Costișevschi, a spus, sâmbătă, că pomicultorii români nu pot fi competitivi cu colegii lor din comunitatea europeană, în condițiile în care subvențiile sunt foarte mici sau chiar inexistente.

pomicultori”Nu avem subvenție la motorină, în condițiile în care, din câte știu, 50% din acciza la carburat este pentru drum, iar noi agricultorii nu folosim șoseaua și dacă o folosim și ne prinde Poliția ne amendează. În Polonia și Ungaria motorina este subvenționată cu 50%. Este o cheltuială mult prea mare pentru noi”, a spus Costișevschi, la Fălticeni.

Totodată, el s-a declarat nemulțumit de cuantumul subvenției la hectar de plantație de livadă în cuantum de 80 de euro, la nivelul celei pentru pășune. ”Primim 80 de euro subvenție, dar plătim la fisc impozit pe hectar de 200 de euro, taxă introdusă din 2013, la care se adaugă și impozitul pe teren pe care-l achităm la Primărie”, a arătat Costișevschi.

El a reclamat și faptul că în România nu se găsește material săditor, iar cel adus din afară nu este deviruzat.

Potrivit lui Costișevschi, din toate aceste motive și nu numai, în prezent, în România, mai există maxim 60.000 de hectare de livezi, comparativ cu peste 300.000 hectare înainte de 1989.

Președintele Asociației Pomicultorilor din Zona Fălticeni a spus că 2015 nu a fost un an bun, din cauza secetei și a grindinei, producția nedepășind 20-30 tone la hectar, comparativ cu anul trecut când a ajuns și la 40 de tone la hectar.

Pe de altă parte, secretarul de stat din MADR Ioan Uțiu, prezent, sâmbătă, la cea de a XII-a ediție a ”Târgului Mărului” de la Fălticeni, a declarat pentru AGERPRES că ”subvențiile au un regim foarte clar stabilit”. „Este greu să mai schimbăm ceva, chiar dacă la nivel de minister avem în preocupare promovarea produsului românesc”, a explicat el.

Uțiu a apreciat noua inițiativă legislativă prin care supermarketurile și hypermaketurile vor fi obligate să aibă spre comercializare 51% produse românești. ”Dacă este bine sau nu din punct de vedere concurențial iar este o discuție. Este o inițiativă bună, pentru că avem certitudinea calității produselor românești care vor ajunge în consum pentru o populație sănătoasă. Dacă Parlamentul va legifera această propunere, piața românească va fi deschisă, cu mult mai bine decât acum. Se pune problema capacității producătorului român de a asigura continuitate și cantitate. Dacă producătorul va ști clar că anul viitor va avea un contract cu supermarketul, își va crește producția, își va face noi livezi, astfel încât să poată asigura și cantitatea și calitatea”, a arătat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, la MADR, sunt în dezbatere, în prezent, programele pentru pomicultură, urmând a se finaliza foarte curând.

Totodată, el a prezentat ca noutate promovarea agriculturii familiale. ”Acesta este nucleul agriculturii, pentru a combate sărăcia rurală. În acest sens, pentru a rezolva problema desfacerii, există deja o propunere legislativă de creare a cooperativelor, care să creeze cadrul în care agricultorul să aibă posibilitatea să depoziteze și ulterior să comercializeze producția în cantități suficiente și la calitate corespunzătoare. Încercăm prin orice formă legală să creăm condiții să ajutăm fermierul român”, a spus Uțiu.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai 

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Când intră pensiile pe card și prin poștă în luna mai Cei aproape cinci milioane de pensionari care așteptau anunțul privind pensiile au primit răspunsul. Directorul Poștei Române a anunțat că încearcă ca toți seniorii să primească la timp pensia, cu toate că recunoaște că este o provocare și pentru ei. Potrivit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea