Subiectul aderării României la spațiul Schengen NU va fi discutat în Consiliului European de azi de la Bruxelles
Subiectul aderării României la spațiul Schengen NU va fi discutat în Consiliului European de azi de la Bruxelles
Consiliul European care îi reunește pe liderii UE începe azi la Bruxelles și are printre subiectele sale majore războiul din Ucraina, criza energetică și economia, dar și securitatea și apărarea Europei.
Pe agenda provizorie a summitului nu apare în mod explicit subiectul Schengen. Unul dintre punctele de ordine ale zilei este dedicat „altor chestiuni” și ar putea face loc, cel puțin teoretic, temei pe care Iohannis a promis că o va discuta.
Oficialii de la București speră că una dintre concluziile finale ale summitului va face referire la susținerea statelor membre pentru eventuala aderare a României și Bulgariei la Schengen, deși este neclar deocamdată cum anume va fi formulată această susținere și dacă ea va fi menționată totuși în concluzii.
Luni, la câteva zile după ce Austria și Olanda au respins în mod formal aderarea României și a Bulgariei la zona Schengen, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va discuta despre această chestiune la Bruxelles. „Cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European”, a spus președintele.
El a avertizat însă că românii nu ar trebui să se aștepte la o soluție rapidă. „Un nou vot va fi doar când se reunește iar consiliul JAI și e greu de crezut că în așa de puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă”, a spus președintele.
Eugen Tomac, europarlamentar PMP,susține că președintele României, Klaus Iohannis, n-a reușit să schimbe agenda și să introducă la recomandările Consiliului European de astăzi acceptarea noastră în spațiul Schengen.
„La Bruxelles, nu se va discuta astăzi despre Schengen
Președintele Iohannis ne-a cerut să avem răbdare și să nu acționăm emoțional în chestiunea Schengen.
Ne-a asigurat că ieri, sau astăzi, va dezbate umilința prin care a trecut România la reuniunea de la Bruxelles.
Am citit scrisoarea Președintelui Consiliului European, domnul Charles Michel, adresată șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, aceasta fiind redactată pe 12 decembrie, la 4 zile după ce Austria a încălcat principiul cooperării loiale între instituțiile europene și ne-a blocat accesul în Schengen.
Prin urmare, Președintele Iohannis n-a reușit să schimbe agenda și să introducă la recomandări ale Consiliului European de astăzi acceptarea noastră în spațiul Schengen.
În acest moment devine tot mai evident că singura șansa reală pentru a corecta această discriminare rămâne să reclamăm Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Restul sunt doar declarații politice”, spune Eugen Tomac.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024 Peste 127.000 de români au votat la secţiile din afara ţării, în cadrul scrutinului pentru alegerea preşedintelui, până sâmbătă, 3 mai 2025, la ora 10.00. Acestora li se adaugă 4.106 votanţi […]
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea Românii se bucură zilele acestea de minivacanța de 1 Mai 2025, însă mulți dintre salariați se întreabă deja când este următoarea minivacanță? Vestea bună este că nu va trebui să aștepte prea mult, pentru că luna iunie […]
PENSII 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii
Pensii 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii În situația persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani, pentru stagiul de cotizare contributiv care depășește acest plafon se acordă un număr de puncte de stabilitate, precizează Casa Naționbală de Pensii. […]