Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Opinii - Comentarii

5 decembrie| Ziua Internaţională a Voluntarilor: ”Nu este un moment în care să fie solitari, ci împreună, în solidaritate unul cu celălalt”

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

5 decembrie| Ziua Internaţională a Voluntarilor: ”Nu este un moment în care să fie solitari, ci împreună, în solidaritate unul cu celălalt”

Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day – IVD) este celebrată, în fiecare an, la 5 decembrie.

În 2022, tema zilei este „Solidaritate prin voluntariat” şi subliniază că pentru viitorul planetei, locuitorii săi trebuie să acţioneze împreună.

, se arată pe site-ul Programului ONU pentru Voluntariat (UNV), https://www.unv.org/.

Programul ONU pentru Voluntariat este coordonatorul acestei zile ce recunoaşte şi promovează munca neobosită, nu doar a voluntarilor ONU, ci şi a voluntarilor de pe tot globul. Creşterea inegalităţilor în întreaga lume arată că oamenii trebuie să lucreze împreună pentru a găsi soluţii comune. Voluntarii, uniţi prin solidaritate, dezvoltă soluţii la provocările urgente de dezvoltare şi pentru binele comun. Voluntariatul este locul în care compasiunea întâlneşte solidaritatea. Ambele împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale – sprijinindu-se reciproc dintr-o poziţie de încredere, modestie, respect şi egalitate.

Adunarea Generală a ONU a adoptat în 1970 Rezoluţia 2659 care prevedea înfiinţarea unui grup internaţional de voluntari în cadrul sistemului ONU numit Voluntarii Naţiunilor Unite (UNV), arată https://www.arcgis.com/. Pe lângă faptul că reuşeşte să mobilizeze mii de voluntari în fiecare an, în întreaga lume, UNV contribuie la menţinerea păcii şi dezvoltării susţinând recunoaşterea voluntarilor şi a integrării voluntariatului în programele de dezvoltare. Cu sediul la Bonn, Germania, UNV este reprezentat la nivel mondial, cu şase Birouri Regionale în: Amman (acoperind regiunea statelor arabe), Bangkok (regiunea Asia şi Pacific), Dakar (Africa de Vest şi Centrală), Istanbul (Europa şi CSI), Nairobi (Africa de Est şi Sud) şi oraşul Panama (America Latină şi zona Caraibilor). Birourile regionale sunt primul punct de intrare pentru partenerii care doresc să se alăture UNV. Acestea oferă servicii şi soluţii UNV partenerilor guvernamentali, entităţilor ONU, societăţii civile şi sectorului privat şi preiau conducerea în domeniul de aplicare şi furnizarea de servicii de consultanţă UNV cu privire la reţeaua de voluntari. De asemenea, acestea oferă supraveghere şi îndrumare strategică unităţilor de teren ale UNV din regiuni, potrivit https://www.unv.org/.

Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985, a invitat guvernele din întreaga lume să marcheze anual, la 5 decembrie, Ziua internaţională a voluntarilor pentru dezvoltare economică şi socială, astăzi, Ziua internaţională a voluntarilor, potrivit https://www.un.org/. Totodată, le-a cerut să ia măsuri pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la importanţa contribuţiei serviciului de voluntariat, stimulând astfel cât mai mulţi oameni din toate domeniile să-şi ofere serviciile lor în calitate de voluntari, atât local şi naţional, cât şi internaţional.

Aproape un miliard de voluntari, la nivel mondial, îşi dedică timpul, abilităţile şi pasiunea pentru a face lumea un loc mai bun. Adesea, ei sunt primii care acţionează în momentele de criză. Ei creează legături sociale şi dau glas grupurilor marginalizate şi vulnerabile, contribuind la construcţia de comunităţi rezistente, ajutând oamenii să facă faţă dezastrelor naturale, instabilităţii politice, şocurilor economice şi altor presiuni.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

11 mai 1968: A început construcția primului autoturism românesc, Dacia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pe data de 11 mai 1968, în urmă cu 53 de ani, a început construcția primului model Dacia 1100. Câteva luni mai târziu, pe 20 august 1968, prima mașină Dacia 1100 a ieșit pe poarta Uzinei de la Colibași. Uzina a fost construită incepand cu 1966 într-un timp record de un şi jumătate şi avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea