Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Subiectul aderării României la spațiul Schengen NU va fi discutat în Consiliului European de azi de la Bruxelles

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Subiectul aderării României la spațiul Schengen NU va fi discutat în Consiliului European de azi de la Bruxelles

Consiliul European care îi reunește pe liderii UE începe azi la Bruxelles și are printre subiectele sale majore războiul din Ucraina, criza energetică și economia, dar și securitatea și apărarea Europei.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Pe agenda provizorie a summitului nu apare în mod explicit subiectul Schengen. Unul dintre punctele de ordine ale zilei este dedicat „altor chestiuni” și ar putea face loc, cel puțin teoretic, temei pe care Iohannis a promis că o va discuta.

Oficialii de la București speră că una dintre concluziile finale ale summitului va face referire la susținerea statelor membre pentru eventuala aderare a României și Bulgariei la Schengen, deși este neclar deocamdată cum anume va fi formulată această susținere și dacă ea va fi menționată totuși în concluzii.

Luni, la câteva zile după ce Austria și Olanda au respins în mod formal aderarea României și a Bulgariei la zona Schengen, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va discuta despre această chestiune la Bruxelles. „Cu certitudine voi ridica această problemă în Consiliul European”, a spus președintele.

El a avertizat însă că românii nu ar trebui să se aștepte la o soluție rapidă. „Un nou vot va fi doar când se reunește iar consiliul JAI și e greu de crezut că în așa de puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă”, a spus președintele.

Eugen Tomac, europarlamentar PMP,susține că președintele României, Klaus Iohannis, n-a reușit să schimbe agenda și să introducă la recomandările Consiliului European de astăzi acceptarea noastră în spațiul Schengen.

„La Bruxelles, nu se va discuta astăzi despre Schengen

Președintele Iohannis ne-a cerut să avem răbdare și să nu acționăm emoțional în chestiunea Schengen.

Ne-a asigurat că ieri, sau astăzi, va dezbate umilința prin care a trecut România la reuniunea de la Bruxelles.

Am citit scrisoarea Președintelui Consiliului European, domnul Charles Michel, adresată șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, aceasta fiind redactată pe 12 decembrie, la 4 zile după ce Austria a încălcat principiul cooperării loiale între instituțiile europene și ne-a blocat accesul în Schengen.

Prin urmare, Președintele Iohannis n-a reușit să schimbe agenda și să introducă la recomandări ale Consiliului European de astăzi acceptarea noastră în spațiul Schengen.

În acest moment devine tot mai evident că singura șansa reală pentru a corecta această discriminare rămâne să reclamăm Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Restul sunt doar declarații politice”, spune Eugen Tomac.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea