Rămâi conectat

Economie

Sub coordonarea ADR Centru, viitoarele fonduri europene vor fi atrase în Regiunea Centru pe baza Planului Regional de Dezvoltare 2014-2020

Publicat

în

conferinta adrReprezentanții autorităților publice locale, ai mediului de afaceri și ai societății civile din Regiunea Centru s-au reunit azi, 16.12.2014, la Hotel Parc din Alba Iulia, pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanțare, în concordanță cu direcțiile de dezvoltare prevăzute de perioada de finanțare 2014-2020. Această a treia conferință regională a ADR Centru organizată în luna decembrie a avut ca scop prezentarea Planului de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru următorii șapte ani, document aprobat de CDR Centru. În acest cadru a fost prezentată și discutată Strategia de specializare inteligentă de la nivel regional. 

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat această Conferință pentru a concluziona, în același cadru partenerial în care au avut loc și consultările de lucru cu membrii CRP ”Centru”, informațiile privind activitățile de pregătire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. În această întâlnire a fost dezbătut Planul Regional de Dezvoltare (PDR) a Regiunii Centru, aprobat de CDR Centru, pentru perioada 2014-2020 și ulterior, s-a discutat și pe marginea draftului Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2014-2020.

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 (PDR Centru), este documentul principal de planificare şi programare elaborat la nivel regional și este asumat de către factorii de decizie din Regiunea Centru. PDR Centru 2014-2020 poate fi consultat pe website-urile gestionate de ADR Centru. PDR Centru cuprinde și Strategia regională de dezvoltare, pregătită de ADR Centru încă din 2012, iar pe baza acestor documente s-au desfășurat întâlniri de lucru pentru întocmirea și prioritizarea portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este, de fapt, o bază de date cu proiecte care ar putea beneficia de finanțare nerambursabilă în viitoarea perioadă de alocare a fondurilor europene, între anii 2014 și 2020. Prin toate întâlnirile de lucru, începute în 2011 și finalizate prin conferința de azi, actorii regionali și-au  armonizat punctele de vedere, astfel încât Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru a devenit coerentă și unitară.

Electrica Furnizare Discount

Dezbaterea draftului Strategiei de specializare inteligentă a adus în discuție concentrarea activității pe un număr limitat de domenii competitive. Strategia este pregătită tot în parteneriat și aduce împreună reprezentanții întreprinderilor private, ai organizațiilor de sprijin a afacerilor, sectorul de cercetare-dezvoltare, autoritățile locale și ONG-urile. Specializarea inteligentă înseamnă identificarea caracteristicilor şi atuurilor unice ale fiecărei regiuni, evidenţierea avantajelor competitive ale fiecărei regiuni, precum şi cooptarea părţilor interesate şi a resurselor de la nivel regional în jurul unei viziuni axate pe criteriul excelenţei asupra viitorului acestora. Cele două documente vor sprijini absorbția eficientă a fondurilor nerambursabile în perioada de programare 2014-2020.

Am încheiat azi un ciclu de conferințe regionale prin care am prezentat și dezbătut, sintetic, principalele noastre domenii de activitate. Rolul nostru este de a coordona și pregăti documentele de planificare a dezvoltării, la nivel regional, precum și de a sprijini beneficiarii în accesarea de fonduri europene nerambursabile. De aceea, cadrul partenerial în care lucrăm, a fost favorabil și organizării acestor evenimente, în care am prezentat nu numai Planul de Dezvoltare Regională pentru perioada 2014-2020, dar și Strategia de dezvoltare inteligentă la nivel regional, documente elaborate, așa cum participanții au observat, pe baza experienței celor peste 15 ani de activitate în domeniul atragerii de fonduri europene, dar și a ultimilor șapte ani de implementare a Programului Operațional Regional în Regiunea Centru. Avem în regiune, în acest moment, un portofoliu substanțial, de peste 1300 de proiecte de dezvoltare, doar din domeniul public și al ONG, pentru perioada 2015-2020. În plus, oferim informații, care sunt în permanentă actualizate pe paginile noastre de Internet, referitoare la noul Program Operațional Regional, pentru care am pregătit toate documentele necesare accesării viitoarelor fonduri europene. Toți partenerii noștri sunt informați și așteaptă de la ADR Centru aceeași susținere și disponibilitate de dialog, pentru a-și realiza proiectele, pentru a absorbi cât mai mult din cele peste 750 milioane euro care ne vor fi alocate. Considerăm că, prin evenimentele organizate, prin documentele pe care le pregătim, prin dialogul constructiv pe are îl purtăm în permanență cu toți actorii regionali, vom reuși să încheiem cu bine actuala perioadă de programare financiară, la sfârșitul anului viitor, iar, între timp, să demarăm cu succes noile cereri de proiecte, finanțate din fonduri structurale în Regiunea Centru”, a declarat, la încheierea Conferinței de astăzi, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Detalii privind Planul Regional de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014–2020, precum și informații despre pregătirea viitoarei perioade de programare, se regăsesc și pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Secțiunea Programare 2014-2020.

Publicitate

Economie

La Sebeș a început distribuirea pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere către persoanele fizice care locuiesc la casă

Publicat

în

La Sebeș a început distribuirea pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere către persoanele fizice care locuiesc la casă

Primăria Municipiului Sebeș informează cetățenii că noua firmă de salubritate, RER VEST S.A., care va opera pe raza municipiului Sebeș începând cu data de 1 noiembrie 2021, a demarat activitatea de distribuire a pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere la persoanele fizice care locuiesc la casă.

Această acțiune se va desfășura în Sebeș, Lancrăm, Petrești și Răhău, începând cu data de 19 octombrie 2021.

Citește mai mult

Economie

FOTO| Târgu’ lu’ pește a atras mulți vizitatori interesați de preparatele pregătite de bucătari pasionați special pentru acest eveniment

Publicat

în

Târgu’ lu’ pește a atras mulți vizitatori interesați de preparatele pregătite de bucătari pasionați special pentru acest eveniment

Ziua de sâmbătă, 16 octombrie a fost una plină pentru participanții la evenimentul culinar “Târgu’ lu’ pește”, deoarece aceștia au avut parte de o ofertă bogată de preparate din pește, de care au profitat cu toții din plin.

Pe lânga oferta bogată de mâncare din pește, organizatorii au oferit celor prezenți posibilitatea de a participa la diverse activități distractive pentru copii, competiții și nu în ultimul rând o tombolă.

Bucătarii pasionați s-au întrecut în a oferi gurmanzilor o mare diversitate de preparate din pește și aici amintim ciorba și tocănița dar și micii și cârnații gătite din pește. O mare căutare a avut și păstrăvul prăjit cu mămăliguță dar și zacusca de pește.

Electrica Furnizare Discount

Oferte interesante, pentru cei ce iubesc mâncarea în regim fast-food, au avut-o prietenii noștri de la Păstrăvăria Bușteni care au venit până în Alba Iulia ca să pregătească hamburgheri din pește, chifteluțe și frigărui din pește cu cartofi prăjiti dar și cu multe alte bunătățuri cu specific pescăresc.

O surpriză plăcută ne-au făcut și cei de la restaurantul La Pescăriţa şi Vânătorul din Satu Mare, care ne-au oferit ineditul papricaș de somn cu lăști dar și hamsii, icre de pește și multe alte bunătăți și nu în ultimul rând trebuie să îi menționăm pe cei de la rulota Cozmuleanu Adrian Mihai IF din Hunedoara care ne-au preparat tigaie de crap picant, sarmale și păstrăv prăjit dar și pe Dacul Bucătar cu Duba împreună cu chef Adrian Truță care ne-au gătit pe piatră.

Ne bucurăm de interesul manifestat de vizitatori pentru produsele din pește și considerăm că am reușit prin acest eveniment să încurajăm consumul de pește care după cum bine știm, este foarte sănătos.

Sperăm să ne putem întâlni cât mai des la asemenea evenimente care încurajează consumul de pește dar și interacțiunea piscicultorilor cu consumatorii prin intermediul unei palete de produse cât mai diversificate și cu o prezență puternică pe rafturile magazinelor.

Mulțumim Primăriei Alba Iulia pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.

Următorul eveniment “Târgu’ lu’ pește” va avea loc la Conacul Zăicești din Botoșani în data de 30 Octombrie. Vă așteptăm și acolo!

“Târgu’lu′pește” este un eveniment organizat în cadrul proiectului „INTERACTIUNE INTRE PISCICULTORI – UN CONCEPT SUSTENABIL PENTRU PROMOVAREA PESTELUI” având ca parteneri FLAG Prahova – lider de proiect, FLAG Satu Mare, FLAG Bazinul Mureșului, Secașelor și a afluenților acestora, FLAG Iazurile Moldovei.

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă: lansarea proiectului cu titlul “Dotarea cu echipamente și aparatură medicală în contextul pandemiei Covid – 19 a Spitalului Municipal Blaj”, cod smis 142070 , finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Publicat

în

Comunicat de presă

Spitalul Municipal Blaj, cu sediul în Municipiul Blaj, Str. Poet Andrei Mureșanu, Nr. 16, județul Alba, cod poștal 515400, deruleaza proiectul “Dotarea cu echipamente și aparatură medicală în contextul pandemiei Covid – 19 a Spitalului Municipal Blaj”, cod SMIS 142070, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 10  Protejarea sanătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, Obiectiv Specific 10.1 Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză  în contextul pandemiei de  Covid-19 și al consecințelor sale sociale.

Contractul de finanțare a fost încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management .

Electrica Furnizare Discount

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 12.663.582,36 lei , din care valoare totală eligibilă 12.663.582,36 lei și valoare totala eligibilă nerambursabilă din FEDR REACT-EU 12.663.582,36 lei.

Perioada de implementare a Proiectului este de 20 luni, respectiv între data 01 Mai 2020 și data 31 Decembrie 2021, aceasta cuprinzând, daca este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin asigurarea răspunsului în timp util și eficient al sistemului medical al Spitalului Municipal Blaj la criza COVID -19 și consolidarea capacității adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SAR – CoVID-19 prin dotarea cu echipamente /dispozitive/aparatură medicală/materiale necesare pentru tratamentul pacientilor suspecți/confirmați cu infecția cu virusul SARS-CoV2.

Scopul proiectului il constituie crearea infrastructurii necesare raspunsului în timp util si eficient al sistemului medical al Spitalului Municipal Blaj la criza COVID-19.

Obiectivul general și scopul proiectului vor fi realizate prin intermediul următoarelor obiectivele specifice ale proiectului :

  1. Asigurarea disponibilității aparaturii și dispozitivelor medicale necesare Spitalului Municipal Blaj, în vederea îmbunătățirii capacității spitalului de a răspunde în timp util și eficient pentru tratarea cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 pâna cel tarziu la finalizarea implementări proiectului.
  2. Creșterea capacității de testare în vederea depistării infecțiilor cu COVID-19 prin achiziția unui sistem de diagnosticare până la finalul implementări proiectului.
  3. Asigurarea condițiilor optime de siguranță atât pentru personalul propriu cât și pentru pacienții care se adresează Spitalului Municipal Blaj prin achiziția de materiale de protecție până la finalul perioadei de implementare.

 Rezultate finale în urma implementării proiectului :

Implementarea proiectului va duce la obținerea următoarelor rezultate, acestea fiind în corespondență direct cu Obiectivele Specifice menționate în cadrul secțiunii anterioare:

  1. Capacitate consolidată de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul COVID-19 prin dotarea cu echipamente medicale;
  2. Capacitate crescută de testare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19;
  3. Distribuirea de echipamente specializate de protecție pentru personalul medical și pentru pacienții care se adresează Spitalului Municipal Blaj.

Spital Municipal Blaj

Municipiul Blaj, Str. Poet Andrei Mureșanu, Nr. 16, județul Alba, cod poștal 515400

Tel: +40 258 710 941

Fax: +40 258 712 942

Mail: [email protected]

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare