Rămâi conectat

Politică Administrație

Studiul de dispersie a emisiilor de formaldehida de la Kronospan Sebeș a fost actualizat – potrivit unui comunicat de presă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor a finalizat actualizarea studiului de dispersie realizat initial in luna iunie a anului 2011. Noul studiu s-a impus ca urmare a cresterii capacitatii de productie a fabricii Kronospan Sebes si a fost solicitat de Agentia pentru Protectia Mediului Alba, in vederea obtinerii autorizatiei integrate de mediu pentru instalatia de formaldehida.

Rezultatele cercetarii indica o concluzie importanta: de la data efectuarii ultimului studiu, Kronsoapn Sebes si-a optimizat procesele tehnologice, reducand substantial nivelul debitelor de emisie, astfel incat noile date arata niveluri aflate cu mult sub llimitele maxime admise de lege.

„Si in 2011 rezultatele corespundeau normelor de mediu, fiind sub limitele maxime admise, dar acum rezultatele sunt chiar mai bune decat atunci. Mai mult decat atat, extinderea capacitatii de productie nu va creste nivelul actual de emise si nici factorul de poluare, potrivit datelor culese si simularilor facute in acest sens”, a declarat Dr. Ing. Zoltan Torok, de la Centrul de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor.

Potrivit normelor de mediu, limita maxima admisa in localitate este de 12 micrograme/metru cub (calculata pe o durata medie de 24 de ore) si de 35 micrograme/metru cub (calculata pe o durata scurta, de 30 de minute). In comparatie cu aceste valori, rezultatele studiului privind concentratiile maxime de formaldehida obtinute prin simulari in 14 puncte din localitate si zona de proximitate arata concentratii cuprinse intre 0,30 si 1,30 micrograme/metru cub (simulare medie la 24 de ore) si 3,91 si 11,81 micrograme/metru cub (simulare medie la 30 de minute).

Studiul a fost facut pe baza unor simulari care au analizat dispersia formaldehidei in trei cazuri distincte. In primul caz, simularea dispersiei a luat in calcul doar emisiile din sursele de pe amplasament. In al doilea, s-au calculat emisiile din sursele de pe amplasament plus surse din traficul rutier cu datele disponibile din 2006, iar in cel de-al treilea caz, simularea dispersiei formaldehidei s-a facut pe baza emisiilor din sursele de pe amplasament plus surse din traficul rutier, corelate cu estimarile noi, aferente anului anului 2014.

„Au fost analizate toate sursele de emisie de la Kronospan Sebes si sursa de emisie de la instalatia de producere de formaldehida a Kronochem Sebes, cea care este in procedura de emitere a autorizatiei integrate de mediu. Toate rezultatele arata ca, din perspectiva poluarii aerului, nu exista niciun motiv pentru care Kronospan Sebes sa nu primeasca autorizatia integrata de mediu”, a adaugat Dr. Ing. Zoltan Torok.

Studiul a fost realizat in perioada februarie-aprilie 2015 de expertii acreditati ai Centrului de Cercetari pentru Managementul Dezastrelor, din Cadrul Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului – Universitatea Babes Bolyai. Acelasi Centru, care este acreditat national pentru elaborarea de studii in domeniul protectiei mediului, a realizat si studiul precedent, din anul 2011.

Studiul este disponibil la Agentia pentru Protectia Mediului Alba si la Primaria orasului Sebes.

Comunicat de presă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea