STUDIU: Țigările electronice pot ajuta la combaterea riscului de îngrășare după renunțarea la fumat
Oamenii de știință din Marea Britanie și Noua Zeelandă au anunțat un beneficiu al țigărilor electronice în cazul fumătorilor care doresc să se lase de acest obicei. Acestea pot ajuta la controlul apetitului și la limitarea creșterii în greutate, de multe ori asociată cu perioada de după renunțarea la fumat, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Într-un articol publicat în jurnalul Nicotine & Tobacco Research, cercetătorii au explicat că nicotina din țigări este cea care îi face pe fumători mai puțin predispuși să mănânce în exces și au sugerat că țigările electronice, care conțin nicotină dar nu și tutun, pot ajuta la prevenirea supraalimentării după ce aceștia se lasă de fumat.
Țigările electronice, care încălzesc lichide ce conțin nicotină și arome și le transformă în vapori ce sunt inhalați, au devenit la scurt timp după apariția lor în magazine o piață estimată la circa 7 miliarde de dolari, în 2015.
Despre fumatul țigărilor cu tutun, care conduce la boli fatale, se cunoaște că acestea suprimă apetitul, iar fumătorii susțin de multe ori că fumează pentru a-și menține greutatea. Odată ce renunță la fumat, mulți se plâng de faptul că se îngrașă.
”Creșterea în greutate îi oprește pe mulți fumători să se lase, așa că trebuie să căutăm moduri alternative de a-i ajuta să-și controleze greutatea și în același timp să fie îndepărtate riscurile asociate tutunului”, a declarat Linda Bauld, profesor în cadrul Universității Stirling și director general adjunct la ”UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies”.
Mulți specialiști în sănătate publică consideră că țigările electronice sunt o alternativă la fumat cu riscuri scăzute, însă unii dintre ei pun la îndoială siguranța acestora pe termen lung și subliniază că nu sunt în totalitate lipsite de riscuri. Bauld a precizat, însă, că ”pentru fumători, beneficiile țigărilor electronice depășesc riscurile”. De asemenea, aceasta a menționat că echipa sa nu a găsit nici o dovadă care să promoveze ideea că acestea ar putea ajuta și persoanele nefumătoare să-și păstreze silueta.
Oamenii de știință susțin că pentru fumătorii care doresc să renunțe la acest obicei și le e teamă că se vor îngrășa sunt indicate țigările electronice cu arome de mâncare, ce pot simula senzațiile percepute în timpul mâncatului, mai arată sursa citată.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum se dădea examenul auto în timpul comunismului: Era extrem de greu și consta în mult mai multe probe decât astăzi
Cum se dădea examenul auto în timpul comunismului: Era extrem de greu și consta în mult mai multe probe decât astăzi Mulți șoferi cu experiență și care au dat examenele pentru obținerea permisului de conducere înainte de 1989 își aduc și azi aminte cum erau atunci aceste examene. Deși azi pare istorie examenul era unul […]
1 MAI muncitoresc: Serbările cu fast ale perioadei comuniste În fostele ţări comuniste, ziua de 1 mai a fost transformată într-o sărbătoare de stat însoţită de defilări propagandistice. Regimurile comuniste încercau să instrumenteze politic o veche tradiţie a mişcării muncitoreşti internaţionale. Naziştii au avut tentative de uzurpare a acestor tradiţii. În România, Ziua Muncii a […]
MESAJE DE 1 MAI muncitoresc 2025. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor
Mesaje de 1 Mai 2025 – Ziua Internațional a Muncii, mesaje haioase de 1 Mai, URARI, sms-uri şi FELICITARI de 1 Mai amuzante pentru: prieteni, colegi, părinți, bunici, angajați, muncitori De 1 Mai sărbătoreşti sau „sărbătoreşti prin muncă?„ – 1 Mai sărbătoare pentru clasa muncitoare! Citește și: Obiceiuri și tradiții de 1 Mai – Ziua […]