STUDIU: România, una dintre țările est-europene cu numărul cel mai redus de facturi achitate la timp

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

România este una dintre țările est-europene cu numărul cel mai redus de facturi achitate la timp, alături de Grecia, Rusia, Bulgaria și Slovacia, în pofida ușoarei îmbunătățiri a numărului de plăți efectuate la timp, se arată în studiul „Comportamente de plată europene 2017”, realizat de către institutul independent de cercetare a pieței Kantar TNS Infratest, pentru EOS KSI România. 

Potrivit studiului, circa trei sferturi dintre facturi sunt plătite la timp de către consumatorii români, iar companiile și-au redus termenele de plată atât pentru clienții persoane fizice cât și pentru cele juridice.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

„În 2017, comportamentul de plată în rândul consumatorilor români s-a îmbunătățit ușor comparativ cu 2016 în ceea ce privește plata la timp a facturilor. În prezent, 74% dintre facturi sunt plătite la timp, ceea ce este echivalent cu o creștere de doar 1 punct procentual în comparație cu anul precedent. În același timp, companiile au redus termenele de plată atât pentru clienții persoane fizice (B2C), cât și pentru clienții persoane juridice (B2B)”, se arată în document.

Georg Kovacs, managing director al EOS KSI România susține că unul dintre motivele care au contribuit la ușoara creștere a punctualității plăților efectuate de către români ar putea fi reducerea scadenței medii acordate, de la 39 de zile în 2016, la 37 de zile anul acesta.

„În prezent, termenele de plată sunt mai scurte decât în 2016: doar 54% dintre clienții B2B au scadențe de cel puțin 40 de zile, comparat cu 62% anul trecut. Comparând rezultatele studiilor EOS din anii precedenți, am ajuns la concluzia că scadențele mai scurte au ca rezultat o rată de plată mai bună”, a mai arătat Kovacs.

În ceea ce privește nivelul de creanțe neîncasate, acesta rămâne același ca în 2016, adică de 4%, având un impact negativ asupra economiei din România. În comparație, nivelul mediu de creanțe neîncasate la nivelul Europei de Est este mai mic, respetiv 3%.

„De asemenea, media plăților întârziate în România anul acesta a rămas de 23% — la fel ca în 2016. Companiile din România care au participat la acest studiu consideră că principalele motive pentru care clienții B2B (persoane juridice) nu plătesc sunt neîncasarea plăților de la propriii clienți (80%), precum și utilizarea liniilor de credit de la furnizori (69%). În ceea ce îi privește pe clienții B2C (persoane fizice), aceștia întârzie cu plata sau nu plătesc deloc din cauza problemelor temporare cu lichiditățile (75%) și neglijenței (61%)”, conform sursei citate.

sursa: agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

Apocalipsa lui Rika 11 octombrie 2017 at 20:52

Da nu spune nimeni ca daca o factura se emite in data de 2-4 a luni ia ajunge in cutia postala abdea prin 14-16 si scadenta fin prin 15-20 a luni ? ce face posta romana cea puturoasa ?

Eu 11 octombrie 2017 at 20:53

Eram sigur ca acest studiu e facut de niste FATARNICI din ghermaniA.Dar gas auto-vw&comp cand isi platesc amenzile catre clientii pacaliti cu gas auto?Pt.cea mai mare escrocherie a secolului nu se plateste?Mi-e sila de rasa asta siriana in urmatorii5ani.Arde-var focul cum ati ars si voi pe evrei!

Comentariile sunt oprite