STUDIU. Piața de publicitate online din România a crescut cu 22% anul trecut, la peste 190 de milioane de lei
Potrivit studiului ROADS, derulat de IAB România cu sprijinul PwC România, valoarea totală a pieței de publicitate online din România a crescut cu 22% anul trecut, la aproximativ 41 milioane de euro (190,54 milioane de lei).
Semestrul 2 al anului 2016 a înregistrat o valoare raportată de aproximativ 24 de milioane de euro (109,8 milioane de lei), cu 36% mai mult față de semestrul anterior și cu 19% mai mult decât semestrul similar al anului trecut.
Primele 5 industrii realizează 45% din totalul investițiilor în publicitatea online. Astfel, liderul incontestabil este, de 7 ani, industria Telecom, cu investiții de 6 milioane de euro, urmată anul acesta de Finanțe (3,5 milioane de euro — în urcare de pe poziția a 4-a în 2015), Cosmetice și produse de toaletă (3,4 milioane de euro — în urcare de pe poziția a 5-a), Băuturi (3 milioane de euro — a scăzut o poziție față de anul trecut) și Online Retail (2,9 milioane euro — care anul trecut ocupa poziția a 2-a).
Formatele de tip Embed (toate formatele de bannere) rămân în top în ceea ce privește formatele de publicitate preferate (10 milioane de euro), urmate la o distanță semnificativă de Interruptive formats (orice format care întrerupe experiența de navigare) — aproximativ 4 milioane de euro, Content (zone de conținut sponsorizare: website, homepage, landing page, newslettere dedicate etc) — aproximativ 3 milioane de euro și Mobile (formatele rich media display, reclamele tip mesaj, interstițiale, paid-for search și reclame audio/video optimizate pentru mediul mobil, in-app advertising, SMS, MMS sau optimizarea rezultatelor cautarilor pe mobil) — aproximativ 3,4 milioane de euro.
„Conform cifrelor raportate de agențiile de media, din punct de vedere al alocării bugetelor pe diferite canale digitale, advertiserii preferă să investească în primul rând în rețelele sociale și motoarele de căutare, abia apoi în piața locală de publishing”, precizează în comunicatul care prezintă concluziile studiului.
În ceea ce evoluția pieței europene, România are rata de creștere cea mai pronunțată (36,9% — procent calculat like for like, adică ținând cont de același eșantion al companiilor care se regăsesc în ultimele 2 ediții ale studiului, și la valoarea brută) fiind în concordanță cu dinamica zonei CEE — regiune cu un potențial mare de dezvoltare. Deși, ca valoare totală, România este încă sub media europeană, ritmul de creștere subliniază potențialul mare de creștere — care este nevoie sa fie susținut atât prin educație cât și prin bune practici ale industriei locale.
„Studiul ROADS este cel mai important reper pentru dimensiunea și calitatea pieței online din România. Cifrele anului 2016 arată îmbucurător, însă ele nu spun toată povestea. Cu cât vom fi mai mulți participanți, cu atât ROADS va fi un instrument de business mai puternic și mai eficient în a crește și mai mult investițiile în online”, a declarat Gabriel Patru, președinte al
Asociației IAB România.
La rândul său, Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanță pentru Management, PwC România, a arătat că pentru a capitaliza creșterea puternică de anul trecut publisherii trebuie însă să vină cu conținut de calitate, care să satisfacă nevoia companiilor de a targeta diferite nișe de piață.
Studiul ROADS (Romanian Online Advertising Study) analizează piața în funcție de trei criterii principale: formatele de publicitate folosite, categoriile de advertiseri care au utilizat publicitatea pe Internet și lunile din fiecare semestru pentru determinarea sezonalității. Realizat începând cu anul 2008, ROADS oferă date relevante despre încasările nete provenite din publicitate online și contorizează atât datele furnizate de către publisheri care vând direct din propriul portofoliu de site-uri, cât și pe cele furnizate de către regii și/sau agenții media — pe alte canale decât cele deja incluse în studiu.
IAB România (Interactive Advertising Bureau România) este asociația industriei de marketing și publicitate interactivă din Romania și membru fondator, în 2008, al rețelei IAB Europe (www.iabeurope.eu).
PwC este o rețea de firme prezentă în 157 de țări cu mai mult de 223.000 de specialiști care oferă servicii de audit, consultanță fiscală și consultanță pentru afaceri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț prelungire apeluri de selecție proiecte măsurile: M1/6B, M2/2A, M3/6A EURI, M3/6A FEADR, M6/3A
Anunț prelungire apeluri de selecție GRUPUL DE ACŢIUNE LOCALĂ ASOCIAŢIA ŢARA SECAŞELOR ALBA-SIBIU anunță public prelungirea sesiunilor de cereri de proiecte LEADER aferentă măsurilor: I.MĂSURA M1/6B-,,Dezvoltarea si modernizarea satelor din microregiunea Ţara Secașelor” Număr de referință al sesiunii cererii de proiecte: M19.2-M1/6B-07/18.10.2024-31.10.2024 Data limita pentru depunerea proiectelor: 27 noiembrie 2024. II.MĂSURA M2/2A – ,,Soluţii inovative […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată