STUDIU: Jocul cu păpușile poate ajuta copiii să își dezvolte empatia. Îi încurajează pe cei mici să vorbească mai mult despre gândurile și emoțiile celorlalți
STUDIU: Jocul cu păpușile poate ajuta copiii să își dezvolte empatia. Îi încurajează pe cei mici să vorbească mai mult despre gândurile și emoțiile celorlalți
Jocurile imaginare, precum cele cu păpușile ar putea ajuta copiii să își dezvolte abilitățile sociale și empatia, arată cercetătorii.
Deși valoarea educațională a jocului cu Lego și jucăriile de construcție a fost acceptată pe scară largă, beneficiile jocului cu păpuși par uneori să fie trecute cu vederea, potrivit neurocercetătorului care a condus studiul.
Astfel, potrivit acestuia, jocul cu păpușile îi încurajează pe copii să vorbească mai mult despre gândurile și emoțiile celorlalți.
”Când copiii creează lumi imaginare și jocuri de rol cu păpuși, ei comunică la început cu voce tare și apoi internalizează mesajul despre gândurile, emoțiile și sentimentele altora”, a spus dr. Sarah Gerson, neurocercetătoare la Universitatea Cardiff și autorul principal al studiului.
„Acest lucru poate avea efecte pozitive de lungă durată asupra copiilor”, cum ar fi o creștere a puterii de procesare socială și emoțională și dezvoltarea abilităților sociale precum empatia.
Studiul, finanțat de producătorii Barbie și publicat în revista Developmental Science, a implicat 33 de băieți și fete, cu vârste între patru și opt, cărora li sa oferit o colecție de păpuși Barbie și accesorii precum o ambulanță sau un cal cu care să se joace.
Au fost lăsați să se joace spontan, dar vorbirea lor a fost monitorizată și au măsurat, prin intermediului spectroscopiei funcțională în infraroșu apropiat, schimbările în oxigenarea sângelui pentru a urmări activității creierului în timp ce subiectul se mișcă liber.
Studiul a constatat că copiii vorbeau mai mult despre gândurile și emoțiile celorlalți, un indicator al înțelerii sociale a copiilor, atunci când se jucau cu păpușile, comparativ cu momentele în care jucat jocuri creative pe o tabletă.
În cadrul studiului, s-a mai observat, de asemenea, că în timpul jocului cu păpuși copiii erau mai predispuși să se adreseze păpușilor la persoana a doua, vorbind direct cu ele, în timp ce la personajele de pe ecranul tabletei aveau tendința să se refere la persoana a treia.
Nu a fost observată nicio diferență între băieți și fete.
”Un copil se gândește la gândurile și emoțiile altor oameni în timp ce se joacă cu păpuși”, a spus Gerson.
Benjamin Mardell, care cercetează pedagogia jocului la Harvard Graduate School of Education și care nu a fost implicat în lucrare, a spus: „Ipoteza că jocul cu păpuși oferă o schelă copiilor mici pentru a lua perspectiva altuia, chiar dacă acel alt este neînsuflețit, pare foarte rezonabil. Și faptul că ei văd utilizarea limbajului în acest sens este o bună confirmare a ipotezei.”
„Aș avea o viziune mai largă asupra a ceea ce este o păpușă”, a spus el. „[Ar putea fi] orice obiect în care copilul poate investi simțul celuilalt – un animal de pluș, o mănușă de bucătărie care îi vorbește sau chiar un prieten imaginar.”, a adăugat el.
„Aceste abilități sunt cu adevărat importante pentru interacțiunea cu alți oameni, pentru a învăța de la alți oameni și pentru a naviga într-o varietate de situații sociale”, a spus Gerson. „Devine important pentru a lega și a menține prietenii și pentru modul în care învață de la profesori și de la părinți.”
Sursa: hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Peste 4,68 milioane de pensionari în România, la finele lunii aprilie. Care este valoarea pensiei medii
PENSII 2025: Peste 4,68 milioane de pensionari în România, la finele lunii aprilie. Care este valoarea pensiei medii Un număr de 4.686.479 de pensionari era înregistrat în aprilie 2025 în România, cu 21.837 mai mulți comparativ cu luna luna precedentă, iar pensia medie a fost de 2.759 de lei, conform datelor centralizate de Casa Națională […]
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative Potrivit noilor măsuri anunțate de ANAF, românii care obțin venituri din închirierea locuințelor sau altor bunuri, vor avea obligația să respecte reguli fiscale mult mai stricte, începând cu anul 2025. Pe fondul presiunilor bugetare accentuate de criza economică, Agenția Națională […]
Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă
Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă Meteorologii Accuweather au emis recent prognoza meteo pentru lunile iunie și iulie 2025. În premieră de când se fac măsurători, se pare că nu vom avea zile caniculare în iunie și iulie. Potrivit prognozei Accuweather, în luna iunie cea […]