Rămâi conectat

Actualitate

Studiu INS: 75,6% dintre maşini aveau în 2017 o vechime mai mare de 10 ani. Numărul accidentelor mai mare cu aproape 2%

Mondoc Adriana

Publicat

în

Numărul accidentelor a crescut cu până la 2% (în funcţie de gravitate), iar din numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, 75,6% aveau în 2017 o vechime mai mare de 10 ani, arată un studiu al Institutului Naţional de Statistică (INS).

„Numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, existente în evidenţele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor la 31 decembrie 2017, a fost de 7,6 milioane (7.635.775) de vehicule, din care 77,3% aparţineau persoanelor fizice, autoturismele reprezentând 78,6% din total. Din numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, 75,6% aveau o vechime mai mare de 10 ani”, arată autorii studiului.

După tipul de combustibil utilizat, 57,8% din numărul total de autoturisme au utilizat benzină, în timp ce numai 0,3% au folosit electricitate, gaz petrolier lichefiat, gaz natural sau alte surse. Ponderea autocamioanelor care au utilizat combustibil motorină a fost de 85,9%.

Vehiculele rutiere aparţinând persoanelor fizice au fost preponderente în parcul existent la 31 decembrie 2017, la următoarele categorii: 85,6% la autoturisme, 82,4% la mopede şi motociclete, 55,9% la tractoare şi 54,1% la remorci şi semiremorci.

„În cursul anului 2017 s-au înregistrat 31.106 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând un număr de 42.162 de persoane accidentate, din care 4,6% persoane accidentate mortal”, se arată în studiu.

Faţă de anul 2016, numărul accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale a crescut cu 1,2%, cel al persoanelor rănite cu 1,6%, iar cel al persoanelor accidentate mortal a crescut cu 2%.

„În anul 2017 comparativ cu anul precedent, se constată o scădere a riscului rutier la un singur tip de accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, după natura acestora şi modul în care s-au produs, respectiv numărul accidentelor între un vehicul ṣi un pieton a scăzut cu 1,5%”, arată documentul citat.

În ceea ce priveşte accidentele de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale produse în localităţi (exclusiv autostrăzi), ponderea acestora reprezintă 82,2% din total accidente, în timp ce ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 77,3% din total persoane accidentate.

În anul 2017, din cei 3.801 pietoni şi conducători de vehicule rutiere aflaţi sub influenţa alcoolului care au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, 1.679, respectiv 44,2% au fost conducători de autoturisme.

Din total persoane accidentate în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în anul 2017, mai mult de jumătate, respectiv 63,8%, aveau vârsta de cel puţin 30 de ani.

După momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în lunile august (10,6% din numărul total de accidente), iulie (10,2%) şi septembrie (9,7%).

După condiţiile de luminozitate, ziua au avut loc 71,3% din numărul total accidente ṣi după starea carosabilului, 81,2% din accidente au avut loc pe carosabil uscat.

Sursa: Mediafax


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea