Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Studii universitare în străinătate: trend sau necesitate? Ce spun albaiulienii plecați în Austria, Danemarca, Anglia sau Olanda

Dragoş Suciu

Publicat

în

studenti strainatate01Potrivit unei statistici, anual, aproximativ 5.000 de români pleacă la studii în străinătate. Hotărârea de a pleca se ia din clasele terminale de liceu. Scârbiți de sistemul de învățământ preponderent teoretic din România, care a produs în perioada postdecembristă mai mulți șomeri și filosofi, tinerii aleg schimbarea, într-o țară occidentală, nordică sau chiar una peste ocean. Fie aleg să studieze la programele de licență sau cele de masterat, tinerii par a fi siguri că ”mutarea” este benefică și ”dincolo” este mai bine.

Studiile universitare în străinătate sunt un trend sau o necesitate? Cum sunt priviți românii? Este mai ușor să găsești un loc de muncă? A fost o decizie bună? Ce recomandări au studenții plecați, pentru cei din liceu? Răspunsurile la aceste întrebări le-am aflat chiar de la ei, albaiulieni plecați la studii în străinătate.

”Da, cred ca a fost o decizie mai bună. Un loc de muncă îți găsești relativ ușor în tara în care ai terminat studiile. Romanii sunt priviți destul de prost de către austrieci si străini, în general, însă dacă ești serios si îți vezi de treabă nu are nimeni ce să îți reproșeze. Celor care aleg sa studieze în străinătate le recomand seriozitate maximă și vor reuși oriunde”, a spus din Viena, Vincent Lazăr, student la Științe Economice.

”A fost o decizie foarte bună. Daca m-aș putea întoarce, aș lua aceiași decizie. Fie că plecam să îmi fac licența în străinătate sau plecam să îmi fac masteratul, tot plecam. Nu știu dacă îți găsești mai ușor un loc de muncă, pentru că dacă în țară nu sunt oportunități, aici e competiția mare. Cred totuși că aici este un loc pentru toată lumea și am constatat din experiența proprie că munca și seriozitatea sunt răsplătite și apreciate pe măsura aici, pe când în tara nu. Daca muncești mult, ești dedicat și pasionat, vei reuși. Romanii sunt priviți cu scepticism, în general. Dar în cele din urma ești tratat ca oricare altă persoana, în funcție de seriozitatea și caracterul tău. Celor care aleg sa plece în străinătate le recomand să se înarmeze cu răbdare și să fie flexibili în drumul lor. Asta înseamnă să aibă un fir roșu pe care sa-l urmeze, dar să nu fie descurajați daca nu toate lucrurile vor ieși așa cum au plănuit”,  a spus Mălina Stanciu, care studiază economie și business, în Amsterdam

”Cred că a fost o decizie bună pentru că universitatea de aici e una de top în Europa și programul de master unul dintre cele mai bune din lume pe acest domeniu. Evident că o diploma primită de aici iți face un CV mult mai performant si deschide multe uși la nivel internațional. Romanii studenți nu sunt discriminați în Danemarca, sunt evaluați strict din punct de vedere al performantelor academice. Pentru cei care aleg acest drum le recomand să fie pregătiți pentru zile bune dar și rele în care dorul față de țară, familie, iubit/iubita, prieteni te deprima, însă e o experiență din care fiecare are de învățat ceva indiferent că termina studiile, că rămâne în străinătate sau nu le termină și se întoarce acasă”, a spus Mihai Bârloiu, masterand în Odense, Danemarca, specializarea Studii internaționale de securitate.

”Pentru mine a fost o decizie înțeleaptă pentru că studiez ceea ce îmi place, iar din păcate specializarea pe care o fac nu există în Romania. Cred că dacă ești un om muncitor și îți dorești cu adevărat să lucrezi, da, îți găsești mai ușor de lucru. În plus, în Anglia se acordă mai multă încredere studenților și mai multe oportunități care nu necesita experiență. Românii de dincolo sunt priviți în diferite feluri: studenții nu prea știu de tara noastră însă știu de Transilvania și de Dracula, profesorii nu fac diferențe pentru că lucrează cu multe naționalități, iar restul oamenilor au o părere în funcție de experiența pe care o au. Unii judecă pentru că au avut o experiență neplăcuta cu românii, alții judecă de dragul de a judeca, iar majoritatea nu ne judecă. Celor care aleg acest drum le recomand sa accepte ideea că se mută în mijlocul unei alte culturii, iar acolo oamenii au un stil de viață diferit, percepții și obiceiuri diferite. Cred că odată ce un student acceptă aceasta realitate, este mult mai ușor sa se acomodeze”, a spus Antonia Cojan, studentă în Londra, specializarea organizare de evenimente.

Taxele de școlarizare sunt zero în țările nordice, în Franța variază între 200 si 800 de euro anual, in Germania sunt de maximum 1.200 de euro anual, in Olanda sunt in jur de 1.900 de euro, iar in Marea Britanie pot ajunge pana la 9.000 de lire sterline anual.

Potrivit unor studii românii s-au arătat interesați de Drept, Medicina, Economie, Computer science, Stiinte naturale, Biologie si Inginerie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de PAȘTELE CATOLIC 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje de PASTE 2024. Urari de Paste, felicitari de Paste și SMS-uri de Sfintele Paști Catolic, Reformat, Protestant Știm că este o perioadă grea pentru toți, fiindcă nu putem să fim alături de cei dragi în aceste momente de sărbătoare, dar putem să-i bucurăm cu un mesaj, prin care să le transmitem toate gândurile bune, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea