// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');
Festivalul Roman Apulum - 2019

Steaua ASTREI blăjene, Silvia Pop, a apus!

Steaua ASTREI blăjene, Silvia Pop, a apus!

Cea care a fost, în ultimii 25 de ani, sufletul cultural al Blajului şi al ASTREI blăjene, profesoara Silvia Pop, s-a urcat la ceruri, iar steaua ei a apus. Şi-a luat adio de la noi, discipolii ei, cei aflaţi mereu în preajma ei, ea, cea care, cu răbdare şi meticulozitate, a pus în aplicare atâtea manifestări culturale de-a lungul timpului, de la lansări de cărţi, comemorări de mari personalităţi culturale, festivaluri, conferinţe etc., dar iată că acum va rămâne pentru noi doar amintire.

Îmi vine acum în minte imaginea doamnei profesoare Silvia Pop în mai multe ipostaze: una a tinerei şi frumoasei din tinereţe, şi una tot a frumoasei, dar mai vârstnicei doamne „cu părul nins, cu ochi mici şi calzi de duioşie…”, dar şi ca o mare oratoare, căci fiecare frază rostită de ea era precum picăturile de rouă în bătaia razelor soarelui strălucitor de dimineaţă, uneori ca susurul cristalin al unui pârâiaş de munte, iar alteori năvalnic ca zbaterea codrului în furtună.

A fost profesoară de limba şi literatura română pentru zeci de generaţii de elevi ai Liceului Agricol Blaj, care o venerau pentru cultura sa literară, dragostea faţă de poezia lui Eminescu şi stilul ei elegant de expunere a lecţiei. Din anii de şcoală a rămas legată sufleteşte de mulţi absolvenţi, cu care a păstrat relaţii trainice peste ani.

Viaţa şi activitatea profesoarei Silvia Pop a trecut ca viaţa poetului din versurile foarte sugestive din creaţia marelui Mihai Eminescu, „Numai poetul”: „Lumea toată-i trecătoare,/ Oamenii se trec şi mor/ Ca şi miile de unde,/ Ca un suflet le pătrunde,/ Treierând necontenit/ Sânul mării infinit.// Numai poetul,/ Ca păsări ce zboară/ Deasupra valurilor,/ Trece peste nemărginirea timpului:/ În ramurile gândului,/ În sfintele lunci,/ Unde păsări ca el/ Se-ntrec în cântări”.

Nu vă vom uita niciodată, doamnă profesoară Silvia Pop, doamnă preşedintă a ASTREI blăjene, şi veţi rămâne mereu în sufletul nostru! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Despărţământul ASTRA „Timotei Cipariu” Blaj,

Claudia Oancea-Raica

Ioan Mihălţan

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Steaua ASTREI blăjene, Silvia Pop, a apus!

  1. andrada 23.07.2018 la 11:51

    Amintire eterna Doamnei profesoare !