Rămâi conectat

Ştirea zilei

Steaua ASTREI blăjene, Silvia Pop, a apus!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Steaua ASTREI blăjene, Silvia Pop, a apus!

Cea care a fost, în ultimii 25 de ani, sufletul cultural al Blajului şi al ASTREI blăjene, profesoara Silvia Pop, s-a urcat la ceruri, iar steaua ei a apus. Şi-a luat adio de la noi, discipolii ei, cei aflaţi mereu în preajma ei, ea, cea care, cu răbdare şi meticulozitate, a pus în aplicare atâtea manifestări culturale de-a lungul timpului, de la lansări de cărţi, comemorări de mari personalităţi culturale, festivaluri, conferinţe etc., dar iată că acum va rămâne pentru noi doar amintire.

Îmi vine acum în minte imaginea doamnei profesoare Silvia Pop în mai multe ipostaze: una a tinerei şi frumoasei din tinereţe, şi una tot a frumoasei, dar mai vârstnicei doamne „cu părul nins, cu ochi mici şi calzi de duioşie…”, dar şi ca o mare oratoare, căci fiecare frază rostită de ea era precum picăturile de rouă în bătaia razelor soarelui strălucitor de dimineaţă, uneori ca susurul cristalin al unui pârâiaş de munte, iar alteori năvalnic ca zbaterea codrului în furtună.

A fost profesoară de limba şi literatura română pentru zeci de generaţii de elevi ai Liceului Agricol Blaj, care o venerau pentru cultura sa literară, dragostea faţă de poezia lui Eminescu şi stilul ei elegant de expunere a lecţiei. Din anii de şcoală a rămas legată sufleteşte de mulţi absolvenţi, cu care a păstrat relaţii trainice peste ani.

Viaţa şi activitatea profesoarei Silvia Pop a trecut ca viaţa poetului din versurile foarte sugestive din creaţia marelui Mihai Eminescu, „Numai poetul”: „Lumea toată-i trecătoare,/ Oamenii se trec şi mor/ Ca şi miile de unde,/ Ca un suflet le pătrunde,/ Treierând necontenit/ Sânul mării infinit.// Numai poetul,/ Ca păsări ce zboară/ Deasupra valurilor,/ Trece peste nemărginirea timpului:/ În ramurile gândului,/ În sfintele lunci,/ Unde păsări ca el/ Se-ntrec în cântări”.

Nu vă vom uita niciodată, doamnă profesoară Silvia Pop, doamnă preşedintă a ASTREI blăjene, şi veţi rămâne mereu în sufletul nostru! Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Despărţământul ASTRA „Timotei Cipariu” Blaj,

Claudia Oancea-Raica

Ioan Mihălţan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Elevi din Alba Iulia, Aiud și Lopadea Nouă, calificați la fazele naționale ale olimpiadelor de religie romano-catolică în maghiară și cultele reformat, evanghelic și unitarian și istoria și tradițiile minorității maghiare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevi din Alba Iulia, Aiud și Lopadea Nouă, calificați la fazele naționale ale olimpiadelor de religie romano-catolică în maghiară și cultele reformat, evanghelic și unitarian și istoria și tradițiile minorității maghiare în România În data de 16.03.2024, la Liceul Teologic Romano-Catolic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” Alba Iulia, s-au desfășurat etapele județene ale OLIMPIADEI de RELIGIE […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea