Actualitate
Statul român – prejudiciat cu 2,5 milioane de lei de un afacerist din Alba
Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Alba au definitivat cercetările în dosarul penal privindu-l pe D.C., administrator al unei societăţi comerciale din Alba Iulia, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală. În urma cercetărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că în perioada ianuarie – octombrie 2008, D.C., a emis în favoarea unei societăţi comerciale din Timişoara un număr de 129 facturi fiscale, reprezentând livrări de cereale, în valoare totală de 6.602.212 lei. Suma a fost virată de societatea achizitoare în contul curent al societăţii din Alba Iulia, administrată de D.C. Din această sumă D.C. a înregistrat în contabilitate doar venituri în sumă de 400.687 lei, aferente facturilor emise în perioada ianuarie – aprilie 2008, omiţând să înregistreze şi veniturile aferente perioadei iunie – octombrie 2008.
Societatea comercială administrată de către D.C. a desfăşurat relaţii comerciale şi cu o societate comercială din Miercurea Ciuc, fiind emise facturi fiscale în valoare totală de 144.871 lei. Suma a fost virată de la Miercurea Ciuc în contul societăţii albaiulianului, fără ca veniturile să fie înregistrate în contabilitate.
În relaţia comercială derulată între societatea din Alba Iulia şi o altă firmă D.C. a emis facturi fiscale în valoare totală de 84.381 lei, neînregistrate în contabilitate.
De asemenea, un număr de două facturi în valoare de 5.724 lei, respectiv 43.358 lei, emise în favoarea a două societăţi comerciale din Sânnicolau Mare şi Dej, nu au fost înregistrate în contabilitate.
Astfel, în cursul anului 2008 societatea administrată de către D.C. a livrat cereale în sumă totală de 6.902.634 lei (fără TVA), însă în situaţiile financiare depuse la sfârşitul anului la AFP Alba Iulia sunt înregistrate venituri în sumă de doar 418.597 lei, rezultând faptul că societatea din Alba Iulia administrată de D.C. nu a înregistrat şi declarat venituri în sumă de 6.484.037 lei (fără TVA). Toate sumele încasate de la societăţile achizitoare au fost ridicate din contul societăţii de către D.C.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 2.490.040 lei, din care 1.313.867 lei reprezintă TVA, iar 1.176.181 lei reprezintă impozit pe profit.
Poliţiştii au întocmit referat cu propunere de punere în mişcare a acţiunii penale şi trimitere în judecată a lui D.C., se arată în comunicatul IPJ Alba. (N.I.T.)
Actualitate
Care sunt analizele pe care trebuie să le facem frecvent pentru a preveni infarctul de miocard și AVC-ul? Ce face prea mult zahăr în sângele nostru
Care sunt analizele pe care trebuie să le facem frecvent pentru a preveni infarctul de miocard și AVC-ul? Ce face prea mult zahăr în sângele nostru
Cum ne putem evalua starea de sănătate pentru următorii zece ani? Răspunsul nu se găsește doar în analizele de sânge, ci și într-o procedură importantă: ecografia arterelor carotide, efectuată la nivelul bazei gâtului.
Această investigație oferă informații cruciale pentru prevenirea infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral, două afecțiuni grave.
Arterele carotide sunt vasele responsabile cu transportul sângelui oxigenat către diverse organe ale corpului. Leziunile la nivelul peretelui acestor artere sunt adesea cauzate de factori precum fumatul, hipertensiunea netratată sau nivelurile mari de zahăr din sânge, care rămân, de asemenea, netratate. Acești factori sunt agresori care declanșează reacții în sistemul imunitar și inflamații cronice în organism.
Dr. Andreea Groza ne ajută să înțelegem rolul grăsimilor în sânge, precum colesterolul și trigliceridele, și cum nivelurile ridicate de zahăr influențează aceste grăsimi. Academicianul prof. dr. Maya Simionescu, de la Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu,” subliniază: „Cantitatea crescută de zahăr, de glucide în sânge afectează transportul de colesterol. Colesterolul se acumulează mai rapid în vasele de sânge. Procesul de formare a plăcii de aterom este mult mai rapid în condiții de diabet, adică cu hiperglicemie, ceea ce înseamnă niveluri crescute de zahăr.”
Excesul de insulină din organism acționează ca un hormon de creștere, ducând la îngroșarea stratului intern al vaselor de sânge. Acest strat îngroșat atrage și mai mult colesterol și contribuie la inflamație. Ca rezultat, arterele devin mai înguste, iar această afecțiune poartă numele de atero-scleroză.
În creier, există două artere carotide și două artere vertebrale. Depunerile periculoase apar adesea în zona bifurcației arterelor carotide, de unde se formează carotida externă, care alimentează fața, și carotida internă, care furnizează sânge doar creierului. Aici, presiunea sângelui este foarte mare, deoarece acesta provine direct din inimă. Această fizică specifică poate cauza leziuni.
Dr. Corneliu Toader, medic primar neurochirurg, explică: „Această bifurcație este o zonă supusă leziunilor datorate fluxului sanguin constant care hrănește creierul pe parcursul întregii vieți și produce leziuni mici pe stratul intern al arterei carotide.”
Aceste leziuni devin punctul de atașare al componentelor chimice ale sângelui, cum ar fi trombocitele și colesterolul, care circulă în sânge. Aceste depuneri pot duce la accidente vasculare cerebrale, dar, fericit, arterele carotide pot fi evaluate cu ușurință, făcând parte din măsurile preventive. Aceasta oferă o evaluare a riscului de accident vascular cerebral și infarct.
Dr. Anca Tău, medic primar cardiolog, adaugă: „Arterele de la baza gâtului pot fi evaluate cu ușurință. În ghidurile actuale, evaluarea arterelor membrelor inferioare a fost inclusă în evaluarea preventivă și poate fi ușor realizată pentru a depista eventualele plăci. Este o boală sistemică, care afectează toate arterele.”
Această afecțiune este numită circulație de tip terminal, deoarece inima și creierul au propriile lor artere care duc sânge doar în anumite teritorii. Acest lucru explică de ce accidentele vasculare apar frecvent în aceste zone, iar evaluarea periodică poate contribui la prevenirea acestor afecțiuni grave.
Sursa: stirileprotv.ro
Actualitate
Vouchere sociale 2023: Pensionarii cu pensii până la 1.700 de lei, AMENZI de 6.500 de lei dacă încalcă anumite reguli. Cardul poate fi BLOCAT și pot pierde privilegiul financiar
Vouchere sociale 2023: Pensionarii cu pensii până la 1.700 de lei, AMENZI de 6.500 de lei dacă încalcă anumite reguli. Cardul poate fi BLOCAT și pot pierde privilegiul financiar
Pensionarii din România care beneficiază de ajutoare financiare de la statul român trebuie să fie atenți la toate particularitățile cu care acestea vin la pachet, altfel riscă amenzi usturătoare.
Citește și: Pensii 2023: Cât este pensia medie în România și câți pensionari erau în luna august
În România, câteva milioane de români sunt beneficiari de vouchere sociale sau tichete de masă de la stat. Cei mai mulți dintre ei sunt pensionarii care câștigă până la 1700 de lei, acesta fiind pragul de eligibilitate a veniturilor. Dar respectivele carduri vin cu restricții importante vizavi de produsele pe care le poți cumpăra cu ajutorul lor, iar o serie de potențiale amenzi sunt de asemenea pe listă.
Amendă de până la 6500 de lei dacă nu folosești cum trebuie voucherele sociale
Românii care primesc vouchere sociale, dar le folosesc pentru a achiziția a orice altceva în afară de produse alimentare de bază și mese calde, riscă amenzi de până la 6500 de lei. În plus, cardul de tichete de masă va fi blocat și vor rămâne fără acest privilegiu financiar, după cum se arată într-un comunicat al Guvernului.
„Se pot aplica amenzile care nu sunt deloc de neglijat pentru că merg până la 40 de puncte de amendă, undeva în jurul a 6.500 de lei, însă, dacă vom vedea că acest fenomen se generalizează, putem introduce şi sancţiuni mai dure.
Dacă vedem că lucrurile iau amploare, atunci probabil că vom modifica Ordonanţa şi pentru cei care sunt în această situaţie le vom retrage cardurile sociale”, a avertizat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
Citește și: Pensii 2023: Ce documente sunt necesare pentru pensia de urmaș și ce schimbări sunt așteptate în 2024
Ca referință, dacă este prima oară când auzi de voucherele sociale, merită să ai în vedere că acestea au fost reglementate prin OUG 63/2022, se acordă o dată la două luni și au o valoare de 250 de lei. În privința eligibilității, acestea se acordă:
-pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
-persoanelor – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiilor cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiilor monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
-familiilor și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
-persoanelor fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Sursa: gandul.ro
Actualitate
24 septembrie| COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Averse, descărcări electrice, vânt puternic și grindină
Meteorologii ANM au emis duminică, 24 septembrie, o atenționare COD GALBEN de furtuni, valabilă în Alba și alte județe din țară, până luni, 25 septembrie, ora 10.00.
În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 55…70 km/h și pe alocuri grindină și vijelii.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 25…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.
-
Ştirea Taacum 23 de ore
VIDEO ȘTIREA TA| Tânăr ciclist din Apuseni, pagubă de peste 4.000 de lei, după ce bicicleta prinsă în suport pe plafonul mașinii s-a agățat într-un cablu
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
FOTO VIDEO| Tânăra artistă din Alba care a cucerit internetul! Sute de mii de ascultători pe Youtube și evenimente rezervate pentru următorii trei ani
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Un bărbat din Alba a vrut să păcălească aplicația SUMAL „inspectorul pădurii”: Cum a scăpat de urmărirea penală
-
Sportacum 23 de ore
FOTO: Industria Galda – Unirea Ungheni 1-3 (0-2) | Hat-trick Astafei, victorie lejeră a liderului!!!
-
Ştirea zileiacum 9 ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT rutier la Tăuți: Un autoturism condus de un tânăr de 20 de ani a intrat într-un cap de pod. O femeie de 73 de ani a ajuns la spital
-
Actualitateacum 21 de ore
Legea „2 Mai”: Traficanţii de droguri, direct la închisoare fără drept de apel. Șoferii prinși drogați la volan, pietoni timp de un deceniu