Statul Român, pe primul loc în topul plângerilor la CEDO
Statul român se situează pe primul loc în privinţa plângerilor depuse împotriva sa la CEDO. Preşedintele CEDO, Guido Raimondi, a anunţat la conferinţa de presă de prezentare a raportului Curţii pe anul 2017 că reclamaţile depuse de români reprezintă 17,6% din totalul dosarelor de pe rolul acestei instanţe.
Potrivit acestuia, în cazul României este vorba aproape în exclusivitate de probleme legate de aglomeraţia din închisori. Cele mai multe decizii CEDO în care s-a constatat cel puţin o încălcare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului au fost dictate împotriva Rusiei şi a Turciei.
9.900 de cazuri privind încălcarea drepturilor omului în România erau înregistrate până la sfârşitul anului trecut la CEDO. Pe locul doi se află Rusia, cu 7.750 de reclamaţii, urmată de Turcia,cu 7.500, şi Ucraina, 7.100. De altfel, ţara noastră a fost avertizată că riscă o amendă severă, aşa cum au suportat deja Italia şi Ungaria, dacă nu ia măsuri urgente pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare. În 2017, CEDO le-a dat dreptate reclamanţilor în 20 de astfel de cazuri şi a condamnat statul român pentru tratamente inumane şi degradante. Guvernul a conceput un plan de măsuri şi alocările bugetare aferente. După cum preciza astăzi preşedintele Curţii, Guido Raimondi, programul i-a fost prezentat săptămâna trecută chiar de ministrul justiţiei, Tudorel Toader.
„L-am primit recent pe ministrul justiţiei din România. Am avut o întâlnire foarte cordială cu el. Mi-a expus în detaliu planul de acţiune al autorităţilor române pentru îmbunătăţirea situaţiei din închisori, dar evident evaluarea acestor măsuri va fi făcută de către Curte pentru fiecare caz în parte. În cazul acestor responsabilităţi jurisdicţionale, mă voi exprima la timpul potrivit”.
În documentul Guvernului, sunt prevăzute construirea de noi închisori, modernizarea şi extinderea spaţiilor existente, introducerea brăţării electronice pentru condamnaţii la domiciliu, compensaţii financiare pentru deţinuţii care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare. Toate aceste angajamente trebuie realizate gradual până în anul 2024.
sursa: capital.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va VREMEA de 1 Decembrie 2024 și de Moș Nicolae. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va VREMEA de 1 Decembrie 2024 și de Moș Nicolae. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au actualizat vineri, 15 noiembrie 2024, prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Specialiștii anunță schimbări de temperatură de la o zi la alta, în următoarele 4 săptămâni. Vremea se va răci începând din 20 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG