Rămâi conectat

Actualitate

”Statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat” – Bogdan Glăvan, despre pensiile din România: Înghețarea pensiilor nu reprezintă o rezolvare a deficitului

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat” – Bogdan Glăvan, despre pensiile din România: Înghețarea pensiilor nu reprezintă o rezolvare a deficitului

”Statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat”, spune Bogdan Glăvan, care este de părere că înghețarea pensiilor nu reprezintă o rezolvare a deficitului bugetar.

Sărbătoarea Muzicii 2025

”5% rata inflației în 2024 + 10% rata inflației anul acesta + 4% rata inflației în 2026 = 20%, adică fix cu cât au crescut în medie pensiile (care rămân înghețate). Statul a dat, statul a luat, statul fie lăudat (sau cum?) și nici nu am pus la socoteală introducerea CASS (10%) pe 40% din pensii!

Este clar că la finalul anului viitor pensiile REALE vor fi mai mici decât au fost înainte de recalculare, de reforma aprobată de UE, de eliminarea inechităților etc.

Citește și: Bogdan Glăvan: „Creșterea masivă a fiscalității nu are rațiune economică”

Văd trei probleme, dincolo de eterna problemă a însăși existenței sistemului public de pensii, care servește, în mod evident, doar ca instrument de aservire a iobagilor și despre a cărui înlocuire nu mai vorbește nimeni nimic.

1. Ce putem spune despre soarta pensionarilor a căror pensie nu s-a mărit prin recalculare sau a căror pensie a crescut foarte puțin sau sub 20%, cât a fost media? Aici vorbim despre oamenii care nu au primit puncte de stabilitate, care nu au putut dovedi vechime mare în muncă, mulți cu pensii mici.

Ghinion, ce să spunem, așa e când acționezi stahanovist, cu toporul, și îngheți de-a valma. Ei sărăcesc încă din acest an, au sărăcit fie și doar prin faptul că nu a avut loc indexarea de la 1 ianuarie, care trebuia să acopere ex-post inflația pe 2024.

Poate se va găsi o „soluție”, însă asta înseamnă bani.

2. Este sustenabilă această rezolvare a deficitului bugetar? Nu. Există o mare probabilitate ca peste câțiva ani pensiile să se dezghețe și pornească din nou la deal. Presiunea socială va fi copleșitoare, iar interesul politic va fi cumpărarea de voturi. Doar că atunci vom avea deja impozite mai mari și mai mari și mai mari.

3. Pe termen și mai lung cheltuielile cu pensiile tind să crească, deoarece nu doar că vor intra în sistem generațiile de decreței, însă totodată corpul electoral se va modifica, ponderea pensionarilor crescând, ceea ce va influența și alegerile politice.

Deci? Am spus-o: înghețarea pensiilor acum este inevitabilă, pentru că nu sunt bani. Însă ea nu reprezintă o rezolvare, o metodă de reducere sustenabilă de a deficitului bugetar. Pentru așa ceva este nevoie de valorificarea masivă a activelor statului, de simplificarea și ușurarea vieții economice pentru a putea crește accelerat PIB, de creșterea contribuției la Pilonul 2. Aceasta reprezintă, de fapt, adevărata operație (REFORMĂ) de care trebuie să aibă parte pacientul numit România.

Nimic nu mă face să cred că ea va avea loc. Mai degrabă, asistăm la un deja vu, un nou moment 2010. Și, peste puțin timp, va crește vârsta de pensionare. Fiindcă, nu-i așa, SISTEMUL trebuie menținut cu orice preț, trebuie să facem orice, absolut orice în afară de a demola acest Caritas al pensiilor”, a scris Glăvan pe platforma X.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

1 august 2025 | Se schimbă, din nou, tarifele de furnizare a energiei electrice. Care vor fi creșterile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

1 august 2025 | Se schimbă, din nou, tarifele de furnizare a energiei electrice. Care vor fi creșterile Începând cu 1 august 2025, prețul la energia electrică va crește din nou. Cota de TVA pentru energia electrică crește de la 1 august, de la 19% la 21%, astfel că factura la curent, majorată după liberalizarea […]

Citește mai mult

Actualitate

Căldura crește, trenurile încetinesc: Întârzieri mari ale trenurilor, datorate temperaturilor excesive la nivelul șielor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Căldura crește, trenurile încetinesc: Întârzieri mari ale trenurilor, datorate temperaturilor excesive la nivelul șielor Temperaturile caniculare prognozate, din această vară, a forțat Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA să aplice măsuri speciale pentru desfășurarea în condiții de siguranță a traficului feroviar. Astfel, în zonele unde temperatura la nivelul șinei atinge sau depășește 50 de […]

Citește mai mult

Actualitate

A fost lansată cea de-a șaptea ediție a Programului TEZAUR din 2025, cu dobânzi de până la 7,90%

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

A fost lansată cea de-a șaptea ediție a Programului TEZAUR din 2025, cu dobânzi de până la 7,90% Ministerul Finanțelor lansează astăzi, 7 iulie 2025, cea de-a șaptea ediție a Programului TEZAUR din acest an, care oferă persoanelor fizice o nouă ocazie de a economisi la dobânzi foarte bune. Astfel, în perioada 7 iulie – […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea