Rămâi conectat

Actualitate

Statistici îngrijorătoare: 3.882 de inculpaţi minori au fost înregistrați în 2017, reprezentând 6,5% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată

Ziarul Unirea

Publicat

în

În statisticile Ministerului Public de anul trecut au fost înregistraţi 3.882 de inculpaţi minori, ceea ce reprezintă o creștere cu 7,9% față de anul 2016. 50 dintre aceștia au fost inculpați pentru omor, iar 56, pentru viol.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat că, în 2017, în statisticile Ministerului Public au fost înregistraţi 3.882 de inculpaţi minori, reprezentând 6,5% din totalul inculpaţilor trimişi în judecată. „Dintre aceştia, 480 de minori au fost trimişi în judecată în stare de arest preventiv. Constatăm că e o creştere cu 7,9%, aproape 8% faţă de anul precedent privind inculpaţii minori arestaţi preventiv. Este o cifră care trebuie să ne pună pe gânduri. (…) Au fost inculpaţi pentru omor 50 de minori. Au fost inculpaţi şi trimişi în judecată pentru viol 56 de minori. Pentru infracţiuni contra patrimoniului au fost inculpaţi şi trimişi în judecată 2.263 de minori, dintre care 1.478 pentru furt şi 700 pentru tâlhărie”, a indicat Lazăr.

Procurorul general al României a mai arătat că se impune modificarea şi completarea legislaţiei în domeniu pentru crearea unui cadru coerent de intervenţie în interesul superior al minorului.

El a subliniat că justiţia pentru minori a devenit, în ultima perioadă, o prioritate a Ministerului Public şi a menţionat necesitatea specializării unei reţele de procurori în acest domeniu.

„Fără îndoială că, în măsura în care vom reuşi să specializăm – şi sunt convins că vom putea face asta – o reţea de procurori în acest domeniu, o reţea de ofiţeri de poliţie judiciară, de ofiţeri de jandarmi, spre exemplu şi din alte instituţii care cooperează în acest domeniu, va fi foarte important să tratăm minorii ca o investiţie pentru viitor. Tinerii, minorii sunt investiţia naţiunii în viitorul ei”, a precizat Augustin Lazăr.

Procurorul general a arătat că, având în vedere lipsa de maturitate, copii au nevoie de o protecţie şi îngrijire specială, inclusiv de servicii juridice prietenoase, adaptate vârstei şi nevoilor acestora.

„Din această perspectivă, modelul legislativ şi instituţional francez constituie un reper care vine din timpuri îndepărtate, dar care îşi menţine încă actuale principiile. (…) Ideea centrală e aceea a creării unei culturi instituţionale comune a autorităţilor cu competenţe atât judiciare, cât şi administrative, cu alte cuvinte apare ca necesară cooperarea instituţiilor statale coordonate cu cele ale societăţii civile în scopul apărării interesului copilului. În practică observăm adesea că eforturile organismelor naţionale competente sunt fragmentate, neuniforme, iar informaţia nu ajunge mereu la destinatarii săi legali”, a spus Lazăr.

Procurorul general al României a participat la seminarul cu tema „Protecţia copilului – aspecte legislative şi cooperare inter-instituţională”, eveniment organizat de Ministerul Public, în parteneriat cu Ambasada Franţei în România şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC).

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Angajări MASIVE la stat. Peste 3.000 de oameni, într-o singură lună!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Angajări MASIVE la stat. Peste 3.000 de oameni, într-o singură lună! Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în aprilie 2024, de 1.292.549, cu 3.009 mai multe comparativ cu luna anterioară (plus 0,23%), aproape 64% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Din totalul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea