STAREA PÂRTIILOR ÎN ALBA: Se schiază în condiţii optime atât la Şureanu cât şi la Arieşeni. Zilele Zăpezii la Şureanu, în weekend

SureanuPârtiile din cele două zone montane ale judeţului Alba îşi aşteaptă turiştii şi în acest sfârşit de săptămână, 7-9 februarie. Pe Domeniul Şureanu, condiţiile de schi sunt optime chiar dacă viscolul din ultimele zile a îngheţat unele porţiuni din suprafaţa pârtiilor.La Arieşeni stratul de zăpadă a fost afectat de încălzirea vremii, dar sezonul continuă fără probleme, astfel că se schiază în condiţii bune. Săptămâna viitoare se anunţă ninsori.  

Vă prezentăm mai jos informaţii despre starea pârtiilor, căile de acces în staţiunile montane, condiţiile meteo, drumuri şi  programul instalaţiilor de cablu, furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean Alba.

ELIT

SureanuDomeniul Schiabil Şureanu

Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)
Lungime: 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: nu
Nocturnă: nu
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: Cosmote

Evaluare generală: condiţiile de schi de la Şureanu sunt optime, chiar dacă viscolul din ultimele zile a îngheţat unele porţiuni din suprafaţa pârtiilor. Urmează ninsori săptămâna viitoare şi este de aşteptat ca stratul de zăpadă să crească iar starea pârtiilor să revină la normal. Drumul de acces e în stare bună. De asemenea, în weekend vor fi Serbările Zăpezii (08-09 februarie), motiv pentru care sunt aşteptaţi turişti din toată ţara. Pentru detalii despre Serbările Zăpezii şi despre starea pârtiilor şi a drumului, contactaţi personalul Domeniului Schiabil Şureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102) sau intraţi pe www.schisureanu.ro

Citiţi şi ÎN WEEKEND| Serbările Zăpezii la Şureanu: Diverse jocuri şi concursuri, show muzical cu Vox Electric Band, foc de tabără şi artificii. Vezi PROGRAMUL.

Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa: drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepţie făcând o serie de mici porţiuni între lacul Tău şi lacul Oaşa) şi este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul este deszăpezit şi se află într-o stare bună. Sunt câteva porţiuni cu gheaţă şi şanţuri, dar nu vor pune probleme de acces. Nu sunt necesare lanţurile pentru roţi decât în cazuri excepţionale (precum ambuteiajele în pantă).

Pârtii şi strat de zăpadă: toate cele 9 pârtii vor fi funcţionale în acest weekend (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2). Cea mai bună zăpadă pentru schi este pe pârtia A_3, datorită dispunerii sale între versanţi, fiind astfel mai ferită de viscol. Alte pârtii acceptabile ca şi calitate a zăpezii sunt A_1 şi A_2. Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 10-15 cm grosime, însă trebuie menţionat faptul că zăpada a fost parţial afectată de viscol. Zona de off-piste este greu accesibilă datorită zăpezii îngheţate iar stratul măsoară, aici, aproximativ 30 cm.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.yr.no, www.freemeteo.com), la Şureanu vor începe ninsori slabe în acest weekend şi vor continua săptămâna următoare, dar în cantităţi neînsemnate. Temperaturile se vor încadra între -4 şi 2 grade Celsius. Cerul va fi înnorat iar la altitudini mai mari de 1.700 va fi viscol. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată de condiţiile meteo.

Instalaţii de cablu: teleschiul „Curmătura”, teleschiul „Şureanu” şi telescaunul „Auşel” vor funcţiona în regim normal, între orele 10.00 – 17.00.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei şi pe malul lacului Oaşa.

Sfatul Serviciului Turism:
– întrucât vor fi Serbările Zăpezii, va fi aglomeraţie atât pe drum, cât şi în parcare. Evitaţi să coborâţi de la pârtii în jurul dimineţii (când majoritatea maşinilor urcă la pârtii) şi să urcaţi spre pârtii în jurul după-mesei (când majoritatea maşinilor coboară de la pârtii), pentru că drumul este îngust şi se pot crea blocaje.
– evitaţi viteza pe pârtie, datorită faptului că există gheaţă.

Arieşeni (Vârtop şi Nucet)

Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în judeţul Alba, Piatra Grăitoare în judeţul Bihor)
Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: da
Webcam: da
Nocturnă: da
Pârtie pentru sănii: da
Semnal mobil: toate reţelele

Evaluare generală: stratul de zăpadă a fost afectat de încălzirea vremii, dar sezonul continuă fără probleme la Arieşeni. Se schiază în condiţii bune iar turiştii iau cu asalt pârtiile în special în weekend.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75).Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii şi strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită este de aproximativ 15 cm, fiind practicabil pentru schi şi snowboard. Toate cele trei pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieşeni, judeţul Alba şi Piatra Grăitoare din judeţul Bihor) sunt deschise. Zona de off-piste este mai greu accesibilă datorită stratului nu foarte mare de zăpadă powder.

Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare în weekend, cu temperaturi între 0 şi 3 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie nu va fi afectată de condiţiile meteo.

Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri de la Vârtop 1 şi 2 sunt funcţionale; de asemenea, telescaunul care deserveşte Piatra Grăitoare este deschis.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.

Sfatul Serviciului Turism:
– evitaţi vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă în special în zona de off-piste.
– Ţineţi cont de sfatul salvamontiştilor, al jandarmilor montani şi al monitorilor de schi.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VINERI: ”Dragobete pupă fete”, la Aiud. Ateliere de creație, expoziție de ii, prezentări de tradiții și obiceiuri

Vineri, 23 februarie 2018, începând cu ora 13:00, în sala Ion I.C. Brătianu a Primăriei municipiului Aiud, va avea loc… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro