STAREA PÂRTIILOR în ALBA: Condiţii excelente pentru schi, la Arieşeni şi Şureanu, în weekend. Se anunţă ninsori!

Arieseni 2  februarie10În acest weekend, 9 -11 ianuarie 2015, cele două pârtii din judeţul Alba, Arieşeni şi Domeniul Schiabil Şureanu îşi aşteaptă turiştii cu „braţele deschise”. Ninsorile din ultimele două săptămâni au făcut ca pârtiile să fie numai bune pentru schiat sau snowboarding, astfel că se anunţă un weekend perfect pentru iubitorii sporturilor de iarnă. La Şureanu, din fericire, a nins enorm, iar stratul de zăpadă este mai mult decât suficient pentru o bună continuare a sezonului de schi. Şi la Arieşeni sezonul continuă îmbucurător, fiind suficientă zăpadă pe pârtii.

Vă prezentăm mai jos starea pârtiilor de schi din Alba, cu informaţii furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean.
SureanuDomeniul Schiabil Şureanu:

Evaluare generală: din fericire, a nins enorm în ultimele două săptămâni iar stratul de zăpadă este mai mult decât suficient pentru o bună continuare a sezonului de schi, la Șureanu. Drumul, deocamdată, se află în stare bună (pe tronsonul îngust și neasfaltat Oașa – Domeniul Schiabil). Din păcate, însă, la această oră ninge viscolit și e posibil să apară mari nămeți pe drum, în zonele deschise (Poarta Raiului, Luncile Prigoanei). Este posibil, de asemenea, să nu fie deschise unele instalații de cablu în aceste condiții meteo.

ELIT

Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (și anume pe șoseaua Transalpina): drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.

Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (pe o distanță de 18 km): drumul este practicabil de către orice tip de mașină. Tronsonul a fost deszăpezit iar vremea extrem de rece l-a menținut, deocamdată, în condiții bune. Atenție, este important să vă montați lanțurile pentru roți încă de la lacul Oașa, pentru a evita derapajele. Păstrați atenția sporită în special în zonele deschise, unde viscolul spulberă zăpada!

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: din cele nouă pârtii, patru sunt funcționale (C_1, C_3, A_1, A_3). Stratul de omăt măsoară între 40-60 cm și prezintă, în continuare, porțiuni de iarbă pe unele vârfuri de pantă. Pârtia A_1, însă, prezintă și pietre în partea superioară, abruptă, datorită viscolului care a spulberat zăpada. Cu toate acestea, suprafața pârtiilor este schiabilă în condiții foarte bune. Din cele trei instalații, funcționează teleschiul „Curmătura” și telescaunul. Dacă, însă, viscolul va fi mult prea puternic, cel puțin telescaunul va fi oprit. Urmăriți zilnic cele trei camere web de pe site-ul www.schisureanu.ro Zona de off-piste pentru freeride este accesibilă.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/muntii-surean/7-zile/meteograma/?gid=665721&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge vineri, sâmbătă și Duminică, cu viscol foarte puternic în special în zonele deschise și pe cele mai înalte culmi. Cerul va fi înnorat iar temperaturile se vor încadra între -9 și 2 grade Celsius. Vremea va afecta vizibilitatea pe pârtii.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski¬-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfatul Serviciului Turism:

– nu vă încredeți excesiv în puterea mașinii d-voastră;

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor pentru roți;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

  • Arieşeni (Vârtop și Nucet)

Evaluare generală: o situație foarte bună se găsește și la Arieșeni, unde a nins suficient de mult pentru ca sezonul să continue îmbucurător. Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări zilnice.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în prezent, stratul de zăpadă de pe pârtiile Vârtop 1 și Vârtop 2 măsoară circa 40 cm și este perfect practicabil pentru schi și snowboarding. Instalațiile de transport pe cablu funcționează conform programului. Din păcate, nu am putut contacta personalul pârtiei Piatra Grăitoare (din județul Bihor), pentru a vă oferi informații concrete despre starea aceste pârtii.  Urmăriți camerele web și contactați personalul de la pârtii pentru actualizări.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieșeni vor fi ninsori în zilele de vineri, sâmbătă și Duminică. Vântul va sufla cu putere iar temperaturile se vor încadra între -5 și 2 grade Celsius. Cerul va fi înnorat iar vizibilitatea pe pârtii va fi afectată de condițiile meteo.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfatul Serviciului Turism:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– atenție la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Elevii din județul Alba vor putea oferi FEEDBACK profesorilor de la clasă, cu ajutorul unui formular online

Consiliul Județean al Elevilor Alba, susținut de Inspectoratul Școlar Județean Alba,anunță, pentru prima dată în județ, lansarea unui formular consultativ… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

67 de persoane sancționate de către polițiștii din Alba pentru nerespectarea măsurilor și normelor de protecție împotriva COVID-19. Activățile de verificare ale IPJ Alba continuă

Continuă activitățile Inspectoratului de Poliție Județean Alba în vederea verificării modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro