Rămâi conectat

Curier Județean

STAREA PÂRTIILOR din Alba, în perioada 17-22 martie: Condiții bune pentru SCHI atât la Șureanu, cât și la Arieșeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sezonul de schi continuă în condiții bune pe pârtiile din Alba. La Șureanu, starea pârtiilor este excelentă, în momentul de față (vineri, 16 martie), în ciuda încălzirii din ultimele zile. Zăpada este pur și simplu abundentă, pe oricare dintre pârtii, mai multă decât în oricare alt sezon. Și este cu atât mai surprinzător, cu cât vorbim despre mijlocul primei luni de primăvară.

În plus, se anunță temperaturi scăzute și ninsori puternice, începând cu acest weekend, pentru toată săptămâna viitoare. Unica problemă, în tot acest scenariu, este starea drumului, în special de la mănăstirea Oașa până în Poarta Raiului: șleauri, gropi, gheață, fleașcă, noroi. Vă recomandăm multă răbdare.

Primăvara nu a „speriat” nici la Arieșeni sezonul de schi; din contră, zăpada s-a păstrat în condiții neașteptat de bune, iar situația se va îmbunătăți săptămâna viitoare, în urma ninsorilor și răcirii puternice a vremii. Din păcate, însă, prognozele meteo anunță lapoviță și, posibil, ploi pentru acest weekend.

  • Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 9 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 7 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în întregime, fiind accesibil pentru orice tip de mașină.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): despre starea drumului trebuie să vorbim etapizat. Tronsonul lacul Oașa – Luncile Prigoanei (12 km) este în mare parte lipsit de zăpadă. În schimb, este încărcat de gropi și de gheață. Nu sunt necesare lanțurile. În schimb, tronsonul Luncile Prigoanei – Poarta Raiului (4 km) e imposibil de parcurs fără lanțuri. E plin de gheață și zăpadă, iar condițiile de drum se vor înrăutăți dacă va ninge abundent. Situația este, însă, mult mai bună privind ultima porțiune de drum, de la Poarta Raiului până la pârtii (2 km). A fost recent reparat, lărgit, netezit și prezintă refugii. În ansamblu, așadar, situația accesului spre pârtii este problematică. Este nevoie de lanțuri, de gardă înaltă la sol, de multă pricepere și de multă răbdare.

Pârtii și instalații de cablu: vor fi deschise 7 din cele 9 pârtii, precum și instalațiile de cablu care le deservesc (teleschiul „Curmătura” și telescaunul „Aușel”). Stratul de zăpadă este uriaș, atât pe pârtii, cât și în afara lor, iar calitatea acestuia este impecabilă. Se poate schia, așadar, fără nici un fel de problemă.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de https://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 17–22 martie 2018, ninsori și ger. Sâmbătă vor începe primele ninsori, amestecate cu lapoviță și, posibil, ploaie, urmând ca de Duminică să fie doar ninsori și, de luni, să se răcească din ce în ce mai mult. Vor continua ninsorile luni, marți, miercuri și joi, așadar stratul de zăpadă va crește, asigurând condiții excelente pentru schi. Vor fi, în schimb, două mari incoveniente: lipsa de vizibilitate și viscolul. În general, temperaturile pentru această perioadă se vor încadra între -14 și 4 grade Celsius.

Servicii turistice: școală de schi & snowboard pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil.

Sfaturi de buzunar:

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– faceți acasă o probă de montare a lanțurilor.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

  • Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam: http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-1-466.html

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: în continuare, starea pârtiilor este bună, prezentând un strat de zăpadă suficient. E posibil ca ploile anunțate pentru acest weekend să afecteze calitatea zăpezii, însă situația se va remedia săptămâna viitoare, când temperatura se va răci iar ninsorile vor începe din nou. Pentru actualizări zilnice, urmăriți camera web de la baza pârtiilor.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: prognoza oferită de http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania anunță, pentru perioada 17-22 martie 2018, vreme instabilă. În weekend sunt anunțate precipitații sub formă de lapoviță și ploaie, iar începând de săptămâna viitoare vremea se va răci treptat. Va ninge, iar temperaturile se vor încadra între -13 și 4 grade Celsius. E posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie redusă.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie.

– nu consumați alcool înainte de a schia.

sursa: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea